illeték

causeloser # 2010.08.02. 15:58

ja mégegy

ohhh kedves....

tessék mán engemet olyan jó alaposan ignoráni kérem szépen!!!

tejes mértékű ticctelettel kérem öntet cépen :-D

naaa

causeloser # 2010.08.02. 15:54

kedves béla!

tisztelettel megköszönöm szokott módon hasznos, páratlanul értékes, informatív hozzászólását. amivel valakinek (jel. pill: nekem - ki sem merek már egész szavakat írni, nehogy sértsem az ön választékos ízlését, hiszen ez a fórum az öné és ezért itt csak egy módon lehet, olyan kbs -esen)ismét nagyon sokat segített!

további szép napot! remélem sikerült ezennel megfelelnem nem csak a minőségi, de mennyiségi igényének is. bár szerintem ön akkor lenne a legboldogabb, ha csak kétszavas hsz -ek lennének a thread -ekben olvashatóak.

most ezerrel, mit ezerrel, millióval mosolygok önre, könybelábadt barátságossággal... nézze csak

:-DDD

(jobban nem tudok sajna, pedig még külön sorba is tettem a mosolyom... továbbrais hűűű de folyton igyekezek - kedves főnököm)!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.02. 13:50

A válasz teljesen pontos volt. És rövid - ami nagy erény.

causeloser # 2010.08.01. 07:40

kedves nandy

már voltam, csak nem igazán akartam elhinni. nem nyilvánítok véleményt és ebben a kérdésben nem szeretnék hozzá szólni a magyar jogrendszer szereplőiről, szereplőihez.

realatíve jó ügyvédem van (rengeteg tapasztalat alapján leszűrve), csak most nyár van és biztos ezért, hangüzenet nélkül eltünt, majd előkerül. ez legyen a lagnagyobb baja, bár azért nem igazán van rendben szerintem ez így egy ügyvéd esetében, de mindegy. jobb híján jó a jó! mit csináljak a nyaraló dokimmal, ha most van vakbélperforációm, legalább egy helyettest megnevezhetne, mert én benne bízok és akiben ő bízik, abban én is jobban, na ezért kell egy ilyen felelős hivatásnál a hangüzenet. másban (ügyvédben) pedig már (tapasztalatok miatt) nem bízok, de megkérdeztem mást is és de... mellesleg nekem, az én jogérzetem szempontjából, ez így elég lehetetlen, szabályozásnak tűnik és nem azért, mert nekem nem kedvez, vagy tetszik, hanem hogyan fogunk így kurblizni, meg vágtatni és száguldozni el az EU mellett, nagy STB..
ez egy fejlesztés, beépül, hasznosodik, szépül, lehtőséget - munkát teremt, hozamot hajt, adót fizet, biztonságosabbá tesz (környéket, szocrendszert - kihasználtság által), gdp szabadít fel (szoc.rendszerre költendő összegek), felelősség vállalást ösztönöz, devízát köt belföldre, gdp -t gyarapít, államadósságot csökkent, versenyt élez, vidék fluktuációt akadályoz, színvonalat emel, régiót gyarapít, presztízst épít, szolgáltatás központúságot fejleszt, brainstormingot ösztönöz, synergiát segít elő, megrendeléseket tesz szükségessé, szabályozásokat igazságosabbá tesz. soroljam még? a lakás főleg öncélú, ez is, de vannak további olyan járulékos hasznai, amikből más (személy, állam, közeg, társadalom, stb.) is profitál. persze ezzel nem a ilyen formájú lakásépítési támogatást szerettem volna kifogásolni, hanem a gazdasági célú vállalkozáok megteremtésének okaiból állam által esetleg megtett kedvezmények előnyeit kiemelni. nem a vadkapitalizmusról beszéltem, de nem vagyok híve a szoc rendszer ilyen formájú elbúrjánzásáank, mint az jelenleg tapasztalható sem. a teljesítő"képes" vállára mindent, aki meg tud, akar, van hozzá arca az meg használja ezt ki és éljen vele vissza. mindenki magáért felelős és csak valós szükség esetén van szükség a társadalom fenntartó erejére. ennél tovább itt nem megyek... az orvosi és szülői társadalom felelősségére nem szeretnék kitérni, szülést jól kitolni aztán viszont mindenáron gyereket... veszélyeit hanyagoljuk... a szűrés az meg igazából mindegy, de a cigi az kell a szoptatósnak a szájába, apu meg lazul a sarki restiben.

fentiek nem vélemények (hanem tények voltak, amit minden nyitott szemmel járó ember tapasztal, de hangsúlyoznám megállapításom általános és nem mindenkire igaz), az áthallásról meg nem tehetek. gondolkodtam, hogyan tudom elkerülni a benyomás keltését úgy hogy közben megválaszoljam az ide nem tartozó, de feltett kérdést(de jobban nekem nem megy).

mondjuk jobban örültem volna egy pontosabb válasznak és 1 -el kevesebb kérdésnek, de azért így is nagyon köszönöm.

egy fórumon mellesleg soha nem az én egyedüli ügyemről van szó, hanem azokról az "érdekesebb" esetekről, amit esetleg más is olvashat és tapasztalhat belőle. szerintem ez a célja egy netes kommunikációnak, a nyílt levelezésnek. azt gondolom, hogy itt van több olyan komoly szakember akinek a véleménye sokat ér (elnézést a konkrét megemlítéséért, de pozitív példaként meg lehetne itt említeni pl.: óbudafun -t, a negatívat meg inkább keresse meg mindenki a nyilatkozatok alapján magának). szóval jó egy ilyen fórum ötlete, csak komplexebb kérdésekre nem igazán, vagy csak ritka esetekben ad választ. ami valszeg már amúgy tényleg túl messzire is menne, "mert ugye nem ismerjük a konkrét esetet és ezért nem tudunk pontos választ adni". mondjuk ez szerintem hülyeség, de mindegy (a válaszolónak nincs felelősség sem, ez itt csak tanács), egy komolyabb ügyben úgy is konkrét szakemberhez fordulunk. csak ha felvilágosulunk előtte akkor talán tudunk neki is irányokat felmutatni, terelni, orientációs segítséget adni(márpedig ezt egy sikeres csapatban KELL! és a megbízottaimmal csapatként kell értenem magamat). az egyszerűbb kérdésekre, pedig ha tájékozott vagy és tudsz olvasni kitotózod magadnak (mert a törvényeket megtalálod a hálón), ezért felesleges itt lennem.én személy szerint nem azért szeretnék itt irogatni, mert túl sok az időm, vagy hogy mással intéztessem el a saját dolgomat, hanem ötletet kapni, homályosabb dolgokat átlátni, értelmezés visszaigazolásáért, komplex eseteket megérteni, elgondolkodni dolgokon, stb.

arrogáns s*ggfej vagyok igaz...?! ezt is tudom, pedig nem csak értem a dolgok sorrendjét és ez visszatetszhet.

szóval szerintem itt nem arról van szó, hogy jól bevásároltam, de nem akarom kifizetni, mert én nagyon szegény vagyok (miért is, hogy kerültem én ebbe a helyzetbe, mi az oka, ki kinek tartozik, ki itt a ludas), azt most jól jön a végrehajtó és hogyan ússzam meg a termékért, szolgáltatásért magamra vállalt kötelezettségeket (becsapva a szemét eladót, multit, meg stb., mert ő úgyis megérdemli, hogy jó alaposan eltartson engem). pedig a reklámban milyen jól is mutatott az új csillogós mobil, a polírozott világ és az összes felhalmozott vetített képen megjelenő műérték. tudom, hogy nem vagyok 100 -as. én csak egy kérdést szerettem volna feltenni, de remélem sikerült megválaszolnom és megindokolnom a viszontkérdést. ebbe annyira utálok belemenni, de soha nem tudom megúszni és soha nem elkerülhető. mégegyszer köszi szépen ;-D

nandy # 2010.07.31. 16:25

Az illetékmentesség csak lakóingatlan építése esetén áll fenn.

Én csak azt nem értem, hogy ha ennyi pénz forog kockán, miért egy INGYENES fórumon kérsz tanácsot???

Tessék ügyvédet keresni, a díját tisztességgel megfizetni, és majd ő ad jó tanácsokat.

causeloser # 2010.07.31. 10:21

Helló... helló...

kedves fórumozók szakemberek szerződések kötésének határideje miatt, lehetőleg GYORS segítségüket kérném, az alábbi kérdésekben:

eladói részről magántulajdonú (nem társaság cserélne gazdát, hanem pusztán ingatlan) építési telket szeretne vásárolni egy egy személyes KFT. a megvásárolandó telek a cég nevére kerülne (a cég pénzéből megvásárolva) bejegyzésre és tulajdonába, de egy harmadik független magánszemély haszonélvezeti jogot szeretne bejegyeztetni magának a megvásárolt ingatlanra.

a KFT vállalja, hogy 4éven belül ingatlant helyez el a telekingatlanon. az épített ingatlan se nem lakó, se nem ipari, hanem kereskedelmi jellegű lenne, mint pl. pékség, rendelő, üzlet, iroda, stb.

ennek az építendő épületnek, azért nem lenne még lakó ingatlan funkciója is, vagy lenne annak minősíthető, mert jellegében azért pl. egy pékség egy lakó ingatlantól jelentősen eltér (ez az összes többire üzemeltetési forma esetén is elmondható. ezért, tehát tiszta gazdasági irányzatú funkcióban lehet leginkább gondolkodni). a példám egy picit azért sántít, mert a pékség is ipar, de akkor vegyünk egy másikat a felsoroltakból!

ok: annyi pénze nincs a cégnek, hogy legalább részben lakóingatlan funkciót is ellásson az építmény és a cél sem ez (de, mi lenne ha mondjuk mégis tudnának annyit szerezni, hogy a lakó ingatlan rész legalább 50% -ot meghaladjon? akkor gondolom a viszterhes szerzés illetékmentes lenne).

a telekingatlan vásárlási értéke mondjuk HUF 12 millió

esetleg lehetőség lenne, rá hogy az épített ingatlant egy harmadik nonprofit KFT építse fel és az építmény az ő tulajdonát képezze, majd használatra átengedné a profit orientált KFT részére.

Az építkezés költségei fő részt magán személytől származnának, pl. mint tagi kölcsön, vagy külső személytől kapott közvetlen kölcsön (magánszemély), vagy a tag kapna ettől a személytől kölcsönt, stb. ezenkívül esetleg, kedvezményes vállalkozói hitel, pályázatok (pályázni szeretnének - !nonprofit KFT!) jöhetnének még szóba.

a kérdések és itt főleg szakemberi vélemények érdekelnének, esetleg jogszabályi hivatkozásokkal való utalásokkal, mint magán vélemények (ezt én nem rossz értelemben gondolom, csak szakmai alaposság miatt lenne ez nekem fontos, hogy ne kavarodjak végül annyira a hsz -ekbe bele)

leginkább az illetékkel kapcsolatos tudni valók érdekelnek (a törvényt én is megtaláltam, de az ismertetett konkrét esetet nem sikerült pontosan ezen belül beazonosítanom).

mennyi lenne az illeték a viszterhes szerzésének illetéke (4%, vagy esetleg semmi, mert 4éven belül ingatlan épülne a telken)?
kell e külön a bejegyzendő haszonélvező miatt valamilyen külön illetéket számolni, ha igen mennyit (lehetőleg százalékban)?
van e az illeték kiszabásának mértékében különbség, ha a cég egy db ingatlant vásárol meg 12millióért, vagy kettőt 6-6 -ért
mi lenne anyagilag, illeték, adóügyileg a legjobb jogügyleti stratégia a fenti szerzés esetére vonatkoztatva
esetleges további tudnivalók

kb. elképzeléseim vannak nekem is, mint esetleg kitűnik a leírtakbólis, de bizonytalan vagyok magamban és az infóimban. remélem elég pontosan fel tudtam vázolni a szükséges információkat.

segítségüket köszönöm szépen és még hozzátenném, hogy bizony...bizony...

kitta21 # 2010.07.30. 09:03

Tisztelt Cím!
Az egyenes ági öröklés ,illetve ajándékozás 2010 julius 1 -től illetékmentes.

Vonatkozik e a házastársra is?

pamko # 2010.07.30. 06:20

Tisztelt Ügyvéd Úr/NŐ!

az lenne a kérdésem ,hogy azt már tudom ,hogy az egyenes ági öröklés ,illetve ajándékozás 2010 julius 1 -től illetékmentes.Az én kérdésem az ,hogy egyenes ági, (szülőtől) VÁSÁROLT ingatlannak is ,illeték mentes-e a névre irása?
előre is köszönöm

MajorDomus # 2010.07.29. 17:40

Űgyved kell hozza, az illetek 5 %.attol fűgg milyen ertekrol van szo, 6 millio ft-ig 1 %~ot tudtok sporolni,ha adasvetelit kottok.

kitta21 # 2010.07.29. 08:38

Üdvözlet.
A kérdésem a következő lenne:
Férjem nevén van egy lakás. Szeretnénk közös tulajdonba iratni, mivel együtt újítottuk fel azt. Hallottan hogy ajándékozási szerződést kell kötnünk hozzá. Ennek mi a módja, és mennyi illetéket kell ezért fizetnünk? Esetleg van e más pénztárcakímélő megoldás
A választ előre is köszönöm.

csillus86 # 2010.07.27. 11:25

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Ismerősöm zártkerti ingatlant, azaz hegyeki pincét akar vásárolni. Ebben az esetben az illeték ha jól tudom 10%. Esetleg van arra valami lehetőség, hogy ennek mértéke csökkenthető legyen. Arra gondolok, hogy nyílván a vétel ár 10%-áról van szó, amit be kell majd fizetnie. De nincs valami kiskapu??? Mikor/meddig kell bevallania majd és ennek mi a menete, mert abszolút nem vagyok járatos a témában.

Köszönöm, Csilla

julia77 # 2010.07.19. 11:00

Érdeklődnék a július 1-el állítólag érvényes ajándékozási illeték eltörlésével kapcsolatban. Mikor emelik törvényerőre? Nyilván addig amíg nem, a régi illeték van érvényben.
Bármit illetékmentesen lehet majd ajándékozni egyenes ágon? Pl. anyáról fiúra, férjről feleségre? Ingatlant és pl. garázst is akár?

Az ajándékozásnak milyen ügyvédi költsége van? Hitellel terhelt ingatlan ajándékozása történhet úgy is, hogy a hitel az eredeti hitelfelvevő nevén marad?Vagy esetleg hitelmódosítással átveheti az új tulaj is?

Az ingatlan ajándékozás után visszakövetelhető-e, akár az ajándékozó akár annak örökösei által?

Amennyiben bizonyíthatóan ugyanakkora értékű ingatlant kapott a szülőtől az egyik gyermek mint a másik sajnos az egyik ezt adás-vétellel tehermentesen és nem ajándékozással, míg a másik ajándékozással és hitellel terhelten, lehet-e jogos követelése még az adás-vételes ingatlant kapó gyereknek a másikkal szemben, és ha igen milyen mértékig?
Terhelt ingatlan ajándékozásánál
az ajándékozási érték az ingatlan piaci értéke – a tőketartozás lesz?
Jár-e még valamilyen hátránnyal az ajándékozás az adás-vétellel szemben?

Ha az ajándékozott később másik ingatlant szeretne vásárolni megteheti-e ezt úgy hogy ha marad ki pénze a régi ingatlanból amit nem fordít az újra azt ne adóztassák meg?
Illetve ilyenkor is gondolom a régi ingatlan szerzési értékénél levonják a hitelt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.12. 06:31

Ezt bizony elszúrta.

evice # 2010.07.11. 21:06

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben:
Vállalkozó építési telket vásárolt 2006-ban,megkapta a feltételes mentességet,ha 4 éven belül beépíti.Társasházat épített rá és egy részét még építési telekként tovább értékesítette,másik részét új lakásként.Az apeh azokra a lakásokra ,amelyeket építési telekként eladott,kiszabta most az illetéket, mondván, hogy nem került kiadásra használatba vételi engedély az adózó nevére az egész ingatlanra,csak egy részére. Erősítsetek meg, hogy 2006-ban még működött az az illetékhivatali gyakorlat, hogy elég volt,ha egy lakást megtart a vállalkozó és arra megkéri a haszn.ba vét.eng-t,nem volt feltétel, hogy az egész ingatlanra vonatkozzon.