Rejtett hiba - ingatlan eladásakor

wers # 2013.05.29. 07:20

„burkolat alatt nincs nedvesség ellen szigetelve”.

Akkor az nagy hiba, tervezési vagy kivitelezési (vagy mindkettő)

Az, hogy a terasz fölött van tető, az csak árnyékolás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.29. 07:08

Miért nem fordultok a kivitelezőhöz? Ez garanciális hiba.

wers # 2013.05.29. 05:43

a szigetelést a szerkezetben kell ez esetben megoldani, és nem a teraszburkolat szigetel (mint pl. a zöldtetőkön)

wers # 2013.05.28. 13:16

a tetőszigetelés a szerkezet része, ez esetben a terasz tető is egyben

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.28. 08:17

Peres eljárás esetén nem a vevőnek kell bizonyítania, hogy nem lett tájékoztatva, hanem az eladónak, hogy a vevő tájékoztatva lett.

A per arra megy ki, hogy ez a tény megalapoz-e árleszállítást, vagy sem.

Szerintem nem, mert a hiba javítható, mégpedig a Társasház által, abból a költségből, amit a korábbi eladó már a Társasháznak megfizetett. Ha a javítás miatt Korminak pótlólagos befizetési kötelezettsége keletkezne, esetleg azt kérhetné számon az eladótól.

Sherlock # 2013.05.28. 08:16

Ugyan már, a megfelelő tájékoztatás nem egyenlő az írásbelivel.

lajcsó # 2013.05.28. 07:02

"lehet-e valamilyen kártérítési igényem az eladóval szemben," Nem valószínű.
"kérhetek-e vissza a vételárból, amiért elhallgatta előlem az épület szigetelési problémáit, amelyről nyilvánvalóan tudott." Talán, hibás teljesítés jogcímén. Ellened szól az a tény, hogy vásárlás előtt láttad a vizesedés nyomait. Tehát nem beszélhetünk rejtett hibáról.

Kormi81 # 2013.05.27. 21:12

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatban:

2013. február 5.-én kezdeményeztük egy használt lakás megvásárlását, ami egy hét emeletes teraszos társasház második emeletén található. Még január környékén, mikor megnéztük a lakást a hálószoba falán ázás nyomait láttuk. Meg is néztük, száraznak tűnt. Az eladó elmondása szerint volt egy beázásuk, amit ki is javíttatott. Megnéztük, tényleg száraznak tűnt már a fal. Így hát a későbbiekben megállapodtunk, megvásároltuk a lakást. 2013. május 5.-én volt az átadás, hitelügyintézés miatt csúszott el idáig a dolog. Átadáskor is ott volt az ázás nyoma, mivel nem kértük a tisztító festést, magam akartam intézni. Megint megnéztük, ugyan úgy száraznak tűnt a fal. Kellemes illat volt a lakásban, mint ahogy azt korábban is éreztük. Átvettük a lakást. A lakásról tudni kell, hogy tartozik hozzá egy nagy terasz. Az a fal, amin az ázás nyoma látszik, pont a szobát választja le a terasztól. A szoba felett van a 3. emeleten lakó nappalija, a 4. emeleten pedig az ott lakó terasza. Tehát lépcsőzetes kialakítású a ház. Már a festést tervezgettem, volt kint több festő is, mind megnézték a falakat, Ők is látták az ázás nyomát, de egyikük sem jelezte, hogy vizes lenne a fal. Árajánlatot adtak. Ki is választottuk a legszimpatikusabbat, most szombaton (05.24.-én) lett volna a festés, de le kellett mondanom. A falon észrevettük, hogy az egyik folt mintha nőtt volna. Érintésre még mindig nem lehetett érezni, hogy vizes lenne a fal, de az elmúlt napokban történt nagy esőzés elbizonytalanított minket. Így hát kihívtam egy ázás felderítésére és kijavítására specializálódott cég munkatársát, hogy nézze meg a falamat, még mielőtt kifestetnénk. Műszeres mérés után kiderült, hogy teljesen vizes abban a sávban a fal, ahol mi csak az ázás nyomát hittük. Ráadásul észrevett a vele szemközti falon is egy kis felhólyagosodást, amit eddig mi nem vettünk észre, ott is kimutatta a műszer a vizesedést. Tehát szépen az ajzat betonban átszivárgott a parketta alatt a víz és a másik fal, a nappali fala kezdte felszívni. Hát mondanom sem kell, elszörnyedtünk. A teraszról semmi nyomát nem láttuk ázásnak, feljebb mentünk egy szinttel. Az ott lakó beengedett. Kiderült, hogy Ő is küzd a problémával, de ez már nem most kezdődött. Kiderült, hogy a felette lakó teraszának szigetelésproblémája miatt van ez az ázás, és amíg a társasház nem csináltatja meg, addig ez a probléma fennáll. Szépen próbál megszáradni a fal, de ha kap egy nagyobb esőzést, akkor szép lassan újra kezd leszivárogni a víz. Erről már a társasház is és a közös képviselő is tud. A javításuk elvileg folyamatban van, gyakorlatilag nem történt még semmi ez ügyben. A mostani közgyűlésen tudtam meg, hogy minden tulajdonos figyelmét felhívták arra, hogy aki árulja a lakást, hívja fel az érdeklődők figyelmét a ház szigetelési problémáira, mert van bőven. Ebből adódóan én úgy gondolom, hogy az előző tulajnak is, akitől a lakást vásároltam tudnia kellett a problémáról, csak elhallgatta előlem.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e valamilyen kártérítési igényem az eladóval szemben, kérhetek-e vissza a vételárból, amiért elhallgatta előlem az épület szigetelési problémáit, amelyről nyilvánvalóan tudott.

Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Kormi81

Bridzsitke # 2013.03.17. 16:51

Tisztelt Szakértők!
2006-ban épített társasházban vettünk egy földszinti lakást. a bejárati ajtó és a mellette lévő wc felett helyezkedik el az emeletre vezető külső lépcsőház. Röviden annyi, hogy a hőhíd miatt az ajtó felett és a wc falán nagy felületen penész jelent meg. Már próbálták orvosolni bentről, de ugyan úgy visszajött a penész. Talán már eltelt 3 év mióta utoljára foglalkoztak a kérdéssel. Hány év garancia van arra, ha a hőszigetelés nem megfelelő és a penész ezért minden télen megjelenik? köszönöm

wers # 2013.02.05. 13:25

meg kell keresni a kivitelezőt, még garaniás

alex707 # 2013.02.04. 13:55

Tisztelt Szakértők!

2012 májusában vásároltunk egy használt lakást egy lépcsős teraszokkal rendelkező társasházban, tehát a mi teraszunk az alsó szomszéd nappalija felett található.
Kb. októberben ez a szomszéd jelezte, hogy vizesedés mutatkozik a nappalijában több ponton is. Ekkor úgy tűnt, hogy talán a terasz körüli csatorna lett hibásan kialakítva. Miután leesett az első hó, azt vettem észre, hogy teraszunk közepén keresztben egy kb. 15 cm vastag csíkban olvad el, majd ez a jelenség később is mindig megismétlődött. Pár héttel később az alsó szomszéd szólt, hogy már nagyon penészedik a mennyezete és az egyik oldalfalról leesett a vakolat is a víz miatt, majd egy hete végül leszakadt a gipszkarton álmennyezetének egy része is a beázás miatt.
Azt kell még tudni, hogy a teraszt kb. 3 éve az eladónk nagyobbíttatta meg (erről tudtunk), és ekkor lett kész az a toldás, ami kb. a terasz mostani felénél kezdődik, és ami valószínűleg hibásan lett kivitelezve. Továbbá, hogy kisebb beázások ezen a helyen korábban is voltak a szomszéd szerint, de akkor mindig történtek kisebb, a javításra irányuló próbálkozások a régi tulajdonos részéről.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen eséllyel nyernék meg egy pert, ha arra kerülne sor, a hiba eladó költségén történő kijavíttatását kérve, ill. mi lenne a legcélszerűbb jogi lépés az ügyben. A szomszéd kárának megtérítése érdekében a biztosítónk küld egy kárszakértőt, de nem tudom, az a jegyzőkönyv pl. szolgálhat-e egy jogi procedúra alapjaként is vagy keresnünk kell egy saját szakértőt is.
Gyanítom, hogy a vízzáró réteg és a hőszigetelés is probléms lehet, aminek utólagos javítása igencsak nem kis tétel.

Válaszukat előre is köszönöm!

naveed # 2013.01.09. 09:13

wers
"Igen, hacsak utólag valaki nem babrál bele (mondjuk átfúrja)"

A kérdés, hogy ha egy beázás a talajszinttől 20-30 centiméter mélyen jelentkezik, míg az átfúrás ettől 3-5 méterre és és a talajszinttől 1 méter mélyen van, akkor élezszerű-e, hogy a víz felfelé vándorol?

MajorDomus
A saját biztosítómmal vagy a ház biztosítójával? A tárolóm nem tartozik bele a lakásbiztosításomba.

lajcsó # 2013.01.09. 07:59

"a beruházó a tervek alapján történő kivizsgálása szerint a hiba nem garanciális eredetű. Ott nem halad át semmilyen csővezeték, ahonnan a víz származhatna. Valószínűsítik, hogy a .... internetszolgáltató rendszerének bekötése során sérült meg a szigetelés."
Ez a beruházó hárító álláspontja. A hiba okának kiderítéséhez független szakértőt kell igénybe venni.

wers # 2013.01.09. 07:22

A törvény szerint a vízzáró szigetelésre 10 év a kötelező jótállás
Igen, hacsak utólag valaki nem babrál bele (mondjuk átfúrja)

MajorDomus # 2013.01.08. 21:46

elöbb a saját biztositásodra inditsd el a kárrendezést

naveed # 2013.01.08. 14:13

A törvény szerint a vízzáró szigetelésre 10 év a kötelező jótállás.

wers # 2013.01.08. 13:54

Az a baj, hogy sok idő telt el, és lejárhatott a garancia. Biztosítása nincs a háznak? Mert az én beázásomat kifizette a biztosító.
Ettől függetlenül a hibát meg kell találni először, közben lehet arról vitázni, ki fizeti a javítást.

naveed # 2013.01.08. 13:45

Lehet, hogy 2008-ban is látszott már, de 2011-ig (amíg meg nem vettük) ez a helyiség le volt zárva. A birtokbavétel előtt pedig szépen kifestettek, tehát nem látszott a beázás.

wers # 2013.01.08. 13:29

akkor egyszerre kell mindenkit odahívni, és vizsgálják meg. Az okot meg kell tudniuk állapítani. Írásban szólítsd fel őket, esetleg fényképpel.

Az azért érdekes, hogy öt évig nem ázott be.

naveed # 2013.01.08. 13:13

wers, ez világos, ha tényleg amiatt van a beázás.
Viszont itt csak valószínűsítik. Bizonyítani nem kell?
Amúgy a beázás helye és a bekötési pont között kb 5 méter távolság van és a bekötés lényegesen lentebb van, mint a tárolóm plafonja. Tehát szerintem életszerűtlen, hogy egy beázás magasabban és távolabb jelentkezik, mint a sérülés.

wers # 2013.01.08. 12:51

naveed, aki a net bekötést végezte annak kell kijavítania a hibát

naveed # 2013.01.08. 12:43

Kedves Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatban:

2011. február elején vásároltunk a társasházunkban (2008-ban épült) egy tárolót. Ezt a beruházótól vásároltuk, előttünk nem volt más tulajdonosa.
Február végén azt vettük észre, hogy a tároló beázik. Ezt azonnal jeleztük is a beruházónak és a társasház képviselőjének is. Több szakember is megnézte a beázást, és mindenki a ház szigetelésének a sérülésére vezeti vissza a hibát.
A mai napon (2013.01.08.) azt a választ kaptuk, hogy "a beruházó a tervek alapján történő kivizsgálása szerint a hiba nem garanciális eredetű. Ott nem halad át semmilyen csővezeték, ahonnan a víz származhatna. Valószínűsítik, hogy a .... internetszolgáltató rendszerének bekötése során sérült meg a szigetelés."

A kérdésem az lenne, hogy a hiba "valószínűsítése" az megfelelő indok a garanciális javítás elutasítására vagy bizonyítani is tudni kell azt, hogy emiatt ázik át a ház alapja és az én tárolóm?

Milyen jogi lehetőségeim vannak arra, hogy kikényszerítsem a javítást?

Köszönöm előre is a válaszokat!
naveed

nagyhús # 2012.10.27. 19:28

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni házunk vizesedésével kapcsolatban.
Idén júliusban megvettünk egy családi házat Pesterzsébeten, méghozzá oly módon, hogy a kispesti lakásunkat (13 mft) cseréltük, plussz banki hitelből ráfizettünk 7 mft-ot. Így végre saját (de nem új építésű) családi házhoz jutottunk.
Sajnos azonban a napokban arra eszméltünk, hogy helyenként vizesednek a falak. Tüzetesebb vizsgálódás után azonban arra eszméltünk, hogy többé-kevésbé minden falunk vizes, szóval a probléma sokkal nagyobb mint azt gondoltuk.
Amikor nyáron beköltöztünk, természetesen semmi sem tűnt fel ebből. A falak frissen voltak festve, az eladó szerint tisztasági okokból, hiszen ez így illik.
A nagyszobában észleltem kisebb vizesedést, de azt az eladó azzal magyarázta, hogy éjszaka csőtörés volt a ház előtt és térdig állt az utcán a víz. Az ablakon kinézve láttam is, ahogy a Vízművek szakemberei épp az aszfaltot túrják és ez teljesen egybe is vágott a sztorival.
Csakhogy azóta már más helyiségek is vizesek, nem csak az utcafront felőli szoba.

Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak ebben az esetben?
Érdemes-e kártérítési pert indítani és hogy ez egyáltalán rejtett hibának számít-e a vizesedés?
A válaszokat előre is köszönöm, üdvözlettel:

Nagyhús

wers # 2012.10.18. 08:58

A hiba ismerete nélkül nehéz megítélni, mert nem ritka, hogy áprilisban leállított működő fűtésrendszer októberben nem tökéletesen működik/indul.
Karbantartást minden rendszer igényel, gázkészülékeket illik szakemberrel újraindítani, tisztíttatni stb. Kéményt is évente ellenőriztetni kell.

ObudaFan # 2012.10.18. 08:48

A helyzet az, hogy a Kúria legújabb kollégiumi állásfoglalása elég dodonai megfogalmazást tartalmaz, de talán tekinthető rejtett hibának a fűtés, mert azt azért kimondja, hogy nincs a vevőnek megvizsgálási kötelezettsége.