a másik rész nem ingatlan eladásából fog származni, tehát ott egész biztosan illeték lesz, ahogy Ti mondjátok. Csak mégsem mindegy (nagyon nem!) előre tudni, hogy nagyjából mennyi...
köszönöm mégegyszer is a segítséget.
ha belevágunk, sztem fogok még jönni :)
Illeték használt családi ház esetén
820.000.-
dolgoznom kell.
Hát hogy, kiszámolják a teljes összegre és elosszák kettővel?
Ok, örökölt lakás eladása. Tényleg hülyeség.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az összeg nem ekkora lesz, mert nem így számolják ki.
Öööö... Az eladás rendben, de hogy jön ide az öröklés?
740.000.- Ft az illeték a párodnak, de ha esetleg ő is mostanában adott el egy lakást, vagy örökölt, akkor kevesebb.
Nem azt jelenti. „4m-ig 2%-ot, 11m után pedig 6%-ot.”
Mindenkinek köszönöm a segítséget. Viszont még értetlenkednék kicsit, sajnos ilyen jogi és illetékügyekben nem vagyok jártas egyáltalán. Ez akkor azt jelenti, hogy a 15 M után 2+6 %-ot kell fizetnünk, azaz összesen 8%ot, tehát 900.000 Ftot? Teljesen laikus vagyok a témához, ahogy ez látszik is...
:) Neked bármikor.
Akkor viszont nincs különbség az összegben. Ezt elnéztem; köszönöm a javítást, Drága Hölgy!
A hölgy lefordítja az úr gondolatait:
Trichterwinde(d)!
Ha 15m-ért adod el a lakásod és ugyanannyiért veszel egy éven belül egy másikat, nem számít, hogy ezért csak 50% tulajdoni hányadod lesz, akkor neked illetéket nem kell fizetned, viszont a párod a 15 m Ft után úgy ahogy írtam,4m-ig 2%-ot, 11m után pedig 6%-ot.
A mértéke nem - de az alapja, és ezzel az összege igen. És ezt a hölgy mondta is.
Hű, nagyon köszönöm a gyors választ.
Még esetleg a dolog ott lehet bonyolultabb, nem tudom, ez jogilag számít e, hogy a házat ketten vennénk (a Párom és én - nem vagyunk házasok) viszont az eladandó lakás az én tulajdonomban áll. Szerződéssel vennénk a házat, nagyjából fele-fele arányban. Ekkor sem változik az illeték mértéke?
Mégegyszer köszönöm a vicces :) választ (is) :)
ingatlan (lakás)
15 milliós pluszköltséggel.
Viccet félretéve:
ha az eladott lakás már 5 éve a birtokotokban van, akkor az után nem kell szja-t fizetni.
Amennyiben az eladás és a vétel között 1 év nem telik el, akkor a kettő közötti különbség után kell illetéket fizetni, ha ugyan az a felállás maradt, tehát az lesz az eladó, aki később a vevő is.
Tehát a 15m után az illeték 4m-ig 2%, 11m után 6%.
Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni a következő helyzetben.
Van egy ingatlanunk (társasházi lakás) amit el szeretnénk adni, és annak eladási árából illetve ezen összeget kiegészítve szeretnénk egy használt családi házat vásárolni. Ilyenkor a családi ház milyen kategóriába sorolandó (illeték kalkulátorral néztük): lakás,telek,garázs és egyéb között az "egyéb" ami minket érint (nyilván nem a telek és garázs) ? Számokban leírva pl. egy 15 milliós ingatlan eladása és (részben ebből) egy 30 milliós ingatlan vásárlása mennyi plusz költséggel járna kb?
Köszönettel
T.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02