A haszonélvezeti jog nem ruházható át, de a haszonélvezet tárgya bérbe adható.
Haszonélvezet lemondása, átruházása
A haszonélvezet nem ruházható át. Senkinek.
KFT tulajdonosának? Vagyis egy magánszemélynek? Már miért ne lehetne?
Pongyola a kérdés... pontosítani kéne.
T. Urak!
Haszonélvezeti jog átruházható (ingatlanról van szó) KFT- tulajdonosának? Én úgy tudom igen.. Vagy ez csak egy tervezet?
Ha így van mi az amire figyelni kell, milyen költségei vannak?
Köszönöm szépen!
Igen.
(Az utolsó bekezdés hogy jön a kérdéshez?)
T. Ügyvéd Úr!
Van egy kertes háza Apámnak s exfeleségének(halála előtt elváltak) amin Nagyanyám holtig tartó haszonélvezeti joga van. Apám meghalt. A kérdésem a következő:
Ha Nagyanyám leszeretne mondani a haszonélvezeti jogáról mindenképp ügyvéd vagy közjegyző előtt kell h megtegye? Ha nem kell, akkor mit kell tartalmaznia a lemondó nyilatkozatnak?
A Nagyanyámnak volt külön háza. Eltartást kötött egy Emberrel.. most Ő gondoskodik róla, eladta a Nagyanyám házát s most idősek otthonában van.
Válaszát előre is köszönöm!
Bridge80
Tisztelt Fórumozók!
Van-e bármilyen módja annak, hogy a haszonélvezeti jogot a haszonélvező beleegyezése nélkül töröljék egy ingatlanról?
Közvetlenül alattad a válasz.
Annyit talán hozzátennék, hogy attól, hogy édesanyád a bejegyzett tulajdonos, még vígan lehet az az ingatlan közös tulajdon. Akkor pedig csak óvatosan azzal az eladással - ami egyébként sem esélyes haszonélvezettel terhelten.
Segítséget szeretnék kérni , vagy pedig csak véleményeket . Van egy magántulajdonunk , az édesanyám nevén van a lakás , és az édesapám haszónélvezö , az ö házaságuk megromlott és külön élnek , mi élünk anyámal a lakásban , arra lenék kiváncsi , hogy mi jogial a lakásbol eladhatunk e valamit , vagy pedig meg tudjuk e gátolni , hog az apám beleköltözön a szeretöjével ?? Köszönöm a válaszokat véleményt !!!
Pont fordítva. A haszonélvező jogosult az ingatlanokat kizárólagosan használni, hasznosítani, szedni a hasznait. A haszonélvezet gyakorlását másnak visszterhesen vagy ingyenesen átengedheti.
Tisztelt Ügyvéd/ek!
Szüleim ez év áprilisában elváltak. Édesanyám tulajdonába került az eddigi két közös ingatlan, cserébe édesapám mind kettőre haszonélvezeti jogot kapott. Az egyik ingatlan egy telek hétvégi házzal. Anyukám egyik reggel avval állt elő hogy apukám pakolja ki a holmijait a telekről majd egy hét múlva elmegy egy jogásszal és egy rendőrrel a telekre, hogy a kulcsot átvegye. Mint már
említette apukám haszonélvező a telken. A kérdésem anyukám megteheti-e ezt.
Pazs! Szerintem ő tisztában van azzal, hogy majd a törvényes öröklésnél ez mit jelent. Mivel ketten vagyunk testvérek és ketten is akartuk a gondnokságát elvállalni, ő annak a háznak a 2/3-t fogja örökölni.
Mivel anyu nem fogadta őt el gondnokának, még úgysem, hogy mind a ketten azok leszünk, tuti, hogy nem fog lemondani. Volt esély rá, hogy ketten lehessünk, mert 3 ingatlanról és nagymennyiségű devizabetétről van szó.
Meg sem próbálom, mert kerülöm a vitát. Dzerinte én beszéltem rá anyut, hogy csak engem fogadjon el.
Ja! Ezewn kívül még 16 db. földje is van, amit kárpótlási jeggyel vásárolt. Azt sem tudom, hol vannak. :(
Nagyon nem hiányzott ez nekem, mert hirtelen borult el az elméje és olyan lett, mint egy kisgyerek. :(((
Idősek otthonában van, de csak én fürdethetem pld., én vásárolok, én mosok rá stb. Nagyon sajnálom, hogy így alakult az élete. :((( 80 éves. Friss még ez a dolog. Idén történt. Üdv.
A ház állaga meg csak tovább romlik. A húgod nem hajlandó ügyvéd előtt megismételni, hogy lemond a haszonélvezetéről?
Ez jó hír, legalább nem kell kínlódnom egy ház eladásával. :-)
Köszönöm.
Ügyvéd nem ellenjegyez olyan iratot, amelyet évekkel korábban és nem ő előtte írtak alá.
A haszonélvező ezt saját kezűleg leírta két tanú jelenlétében. Mégis el kell jönnie az ügyvédhez?
Ha a haszonélvező hozzájárul a törléshez, elegendő lesz ezt ügyvédi okiratba foglalni. HA nem, akkor valóban perelni kell.
Kiskata2!
A haszonélvezeti jog megszűnését a földhivatal az általad említett okirat alapján nem fogja bejegyezni, ahhoz legalább ügyvédi ellenjegyzés kell.
Az, hogy édesanyád írhat-e még bármit is alá, attól függ, hogy mely ügyekben korlátozta a bíróság a cselekvőképességét. Ez az ítéletből kiderül. Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezték, akkor nem írhat alá, helyette Te nyilatkozol, de ingatlan eladásához kell majd a gyámhivatal jóváhagyása is, tehát velük is fel kell majd venni a kapcsolatot ezügyben.
A konklúzió tehát ugyanaz, mint amit kbs írt.
Keresned kell mindenképpen egy ügyvédet.
Goodwitch
Keress ügyvédet; lehet, hogy perelni is kell.
Tisztelt hozzáértők! :)
Édesanyám sajnos gondnopkság alá került és kizárólag engem fogadott el gondnokának. Ezt a bíróság helyben hagyta. 1986-ban édesanyám vásárolt Budapesten egy ingatlant, de sajnos az akkori jogszabályok szerint 2 ingatlan nem lehetett a nevén. /akkor már volt egy Bp.-i lakása./ Azt a megoldást találta akkor az ügyvédje, hogy valamelyik gyereke haszonélvezeti jogát rátéve már megveheti. Így is történt, rákerült a hugom haszonélvezete. Erről édesanyám később lemondatta, a lemondást saját kezűleg írta két tanú aláírásával.
Sajnos a földhivatalba ez nem került be és itt jön a kérdésem. Az ingatlan 15 éve üresen áll, állaga romlik és nincs más választás, mint eladni. Engem, mint gondnokot köteleznek a gondnokolt érdekeinek képviselésére.
Bevihetem én ezt a lemondó nyilatkozatot a földhivatalba? Vagy keressek ügyvédet? Édesanyány aláírhat még bármit? Előre is köszönöm a válaszukat. Természetesen az eladási árat édesanyám számlájára azonnal befizetném.
Kedves Rozika5!
értem én, de nem értünk egyet, az emberek (sajnos? szerencsére?) nem mind olyanok, mint mi magunk. Meg aztán a terved nem működik.
Kedves pazs!
„Meg aztán ha pang az ingatlanpiac és egész házat nem nagyon vesznek ott az emberek, miért fizetnének, hogy haszonélvezetük legyen?”
Mint ahogy azt az előbb már leírtam: pl. azért, mert élete végéig biztosított a lakhatása, vagy azért mert több milliós ingatlant élvezhet halála végéig a vételár töredékéért, vagy azért mert egyszerűen nincs valakinek annyi pénze, hogy egy több milliós ingatlant vegyen stb...
Én magamból indulok ki, hogy én biztosan nem rongálnám meg azt az ingatlant, ahol halálom végéig lakom!
Rozika5: ha te ellenérték fejében lemondasz a haszonélvezetedről, akkor az ellenérték annyi, amennyiben megállapodtok, a jogszabályban foglalt számítási mód csak akkor játszik, ha a kötelező megváltás esete forog fenn (a tied most nem az).
A terved alapján csak a kisfiad járna rosszul, ezért nem is járulna hozzá a gyámhatóság, hogy az édesanya helyett valaki más haszonélvezete kerüljön az ingatlanra (amit egyébként formálisan nem is te, hanem a kisfiad alapít és mivel ebben az esetben ti ellenérdekű felek vagytok, helyetted egy ügygondnok írna alá, ha a gyámhatóság engedélyezné).
Nincs garancia, hogy a haszonélvező ne rongálná az ingatlant, mint a bérlők, ezt nem tudom, miért gondolod.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02