Azért kellett anyukának lemondani a GYED-et, mert a gyermeket bølcsibe adta, és még akkor nem volt munkahelye. Viszont így a GyED-re nem volt jogosult. Ezért igényeltem meg én a még hátralevő időre (mert korlátozâs nélkül lehet dolgozni GyED mellett.
Viszont tudomásom szerint valami védelem alatt áll ilyenkor az ember a huzamosabb ideig történő, otthonától távol történő bármilyen kiküldetés, vezényléssel szemben, ha 3 éven aluli gyermeket nevel ill. GYED-en, GYES-en van. Arra lettem volna kíváncsi, mwlyik ez a jogszabály.
katona - jogász
Egyébként pont ezért nem is értem a kérdést : azért, mert visszamegy anyuka dolgozni, nem kell lemondani a GYED-et. Időkorlát sincs, teljes munkaidőben is dolgozhat.
(De hogy az Mt vagy a Kjt hatálya alá nem tartozó, pl. hivatásos katonáknak milyen korlátozás lehet, azt nem tudom. Szerintem Csjt-ben nincs ilyen. Vagyis aki megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, hívják ezt bárhogy katonáknál, az ugyanúgy foglalkoztatható, mintha nem is kapna GYED-et. Ahogy például az Mt. és Kjt. alá tartozóknál is megszűnik pl. a felmondási védettség is.)
KBS,
(A gyerek 24.hetének betöltése után korlátozás nélkül lehet visszamenni dolgozni, a GYED folyósítása mellett)
Amíg fizetés nélküli szabadságon vagy? (Vagy hogy mondják ezt a szolgálatban.) Ugye, viccelsz?
Üdvözlet!
Szerződéses katonaként én veszeszem igénybe 20 hónapos kisfiam után a gyedet. Én az apuka vagyok. A gyermek édesanyja múlt hónapban mondta le, mert szeretne dolgozni, és csak így tudtuk megoldani, hogy ne vesszen el a gyed. Kérdësem lenne, hogy amíg gyeden, ill majd gyesen leszek vezényelhetnek tanfolyamokra, ill, 24 órát meghaladó szolgálatokba?
Köszönøm a válaszokat.
Egész biztos lenne részére beosztás - az ország másik végébe történő vezénylés. Azonban a kisgyermek miatt jó ideig röghözkötött...
A kérdésedre érdemben nem tudok válaszolni, talán majd valaki más.
Azonban minden megyében/régióban van Hadkiegészítő Parancsnokság, és azon belül van érdekvédelmi (fő)tiszt.
Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni mégpedig az alábbi ügyben: Hivatásos katona vagyok. 2014. június 27-én lesz a kisfiam 2 éves. Idén januárban bejelentettem a munkáltatómnak, hogy visszamennék dolgozni, ők a mai napig nem szóltak semmit vissza, május elején voltam a munkáltatóm személyügyénél, ahol azt a felvilágosítást kaptam, hogy nem tudnak felajánlani számomra beosztást maradjak otthon GYES-en ami ugye 25.600 ft körül van. Nem tudom mi van az új HJT-ben mert nem nagyon találtam meg a rám vonatkozó részt, de szeretném tudni hogy ez így szabályos, jogszerű? Annyit még hozzátennék, hogy a kisfiam tartósan beteg és egyedül nevelem amiről a munkáltatóm tud, de nem hatja meg a dolog. Azt mondták, hogy kirúgni nem fognak amíg GYES-t kapok, de munkát nem tudnak adni. 22 éve dolgozom a honvédségnél, de még ilyen flegma stílushoz nem volt szerencsém. Kérlek segítsetek, hogy mit csináljak.
Köszönöm
Móni
Üdv!
Az új HJT szerint számomra nem egyértelmű hadnagyoknál az előmenetel. Nincs megjelölve maximális várakozási idő, ez azt jelenti, hogy "örökre" ebben a rendfokozatban maradhat valaki? (persze ha a rendszer nem távolítja el idővel)
Tisztelt Fórumozók!
Arra kérném Önöket, hogy értelmezzék számomra az új HJT által kiadott előmeneteli folyamatot. Egész pontosan az érdekelne, hogy a hadnagyoknál nincs megadva maximális várakozási idő, ami azt jelenti, hogy "örökre" (ha nem távolítják el a rendszerből) ebben a rendfokozatban maradhat valaki?
Számomra kétértelmű az a kis vonalka a táblázatban.
Köszönöm válaszukat
Egyébként gyanítom, a kötelező szolgálatot nem fogják viszaállítani, ennek igen sok oka van.
győztem, én vagy 22 évig álltam állandó kiképzés alatt, apu szerint még mindig nem tökéletes, még nem vagyok kész
A mi házunkat magunk, barátok, szakik építették, katona soha, és a többiekét sem, akiket ismerek, pedig sokan voltak.
A leg emlékezetes a csengő volt, minden nap este 7-kor próba csengetés volt, hogy műkszik-e, akkor kellett a gyerkeknek hazamenni. Aztán szokszor csengett hajnalban, soha nem tudtuk, hogy csak gyakorlat, vagy éles. Elitték aput, és volt, hogy napokig nem láttuk. Volt olyan év, amikor a 365 napból alig 100-at aludt otthon.
Biztos mindenkinek hasznos volt, mert olcsón lehetett venni a gázolajat (meg minden mást ami mozdítható volt), ezt a részét szerintem most is pártolnák.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Én 18 + 2 hónapot voltam katona. Nem mondom, hogy szerettem, de utólag csak azt tudom mondani, hogy valószínűleg hasznomra vált.
Nem tudom, akivel én beszélgettem a sorkatonaságról, kb. mindenki ugyanezt mondta, az alábbi 6 pontból legalább négyről mindenki beszámolt. (Persze, pl. a különböző tisztek magáncéljaira való dolgoztatás nem volt általános, de a különböző célú ingyenmunkákról - a különböző építkezésekre történő kivezényléstől kezdve a filmforgatásokon való statisztálásokon át, erdei favágási munkákig - szinte mindenki beszámolt.)
„Nem tudom, apám nekem másokat mesélt a sorkatonaság céljairól”
Egyjogász, amit ott írtál, lehet igaz, de szerintem nem ez volt a jellemző, vagyis egyáltalán nem. Én mást tudnék mesélni. De inkább nem, mert ez a fórum nem erről szól. Csak annyit, hogy nekem minden tiszteletem nekik.
Hogy a HVG mennyire hiteles, lehet vitatkozni. Igaz a Bajai esettel rendesen mellé fogtak. És sokszr egy iránybe húznak látáványosan.
Mi ez a nemi alapon történő diszkrimináció?
Akkor már a nőknek is, mint Izraelben...:))
Dr.Attika
Egyeteretek. En 1 evet voltam, kibirtam, kibirhato. Fel ev minden ferfinak kell!
Ami nem öl meg, az erősít.
Nem tudom, apám nekem másokat mesélt a sorkatonaság céljairól. Ilyenek például:
- Alezredes elvtárs (ales elvti) házának építése ingyér (rabszolgamunkában)
- Különböző építkezéseken dolgozás rabszolgamunkában (rossz nyelvek szerint ales elvti zsebbe kapta érte a pénzt)
E lett volna a részvétel a népgazdasági feladatok ellátásában??
3. Sárga földig bebaszás, amikor csak lehet (ezzel is telik az idő alapon)- ez a tisztek körében is kedvelt foglalatosság volt
4. 10-15 kiló hízás (az olcsó, egészségtelen, zsíros kajáktól)
5. Lógás minden lehetséges módszerrel.
6. A politikai tiszt (komiszár elvtárs) hülye dumáinak hallgatása a kommunista világrend magasabb rendűségéről (komiszár elvtárs 90 után a legvéresebb szájú jobboldali lett...)
Apám a haza védelméről és az ifjúság neveléséről nem mesélt...
Katonaságnál az ifjúság nevelése. Ja. Jó lenne újra. Mert még nem vagyunk elég primitívek.
Szerintem sem kellene a HVG-t "jogforrásként" kezelni.
A sorkatonaság visszaállítása tényleg napirenden van. Meg lesz várva a választás. A Magyar Honvédség nem tudja feltölteni a szerződéses katonákból a szükséges béke létszámot. Meg rájöttek közben, hogy a sorkatonaság "megszüntetését" követően az ifjúság tele van "nikotex leventékkel". Ugyanis a sorkatonaság célja az alábbiak voltak.
- A haza védelme.
- Az ifjúság nevelése.
- Részvétel a népgazdasági feladatok ellátásában.
A 2. pont szerinti cél nagyon hiányzik. A 3. pontnak az a része hiányzik, hogy a népgazdasági feladatok végzésekor un. genetikai frissítés is létrejött, mert pl. budapesti fiatalok Szabolcs megyében szórták el himmagvaikat, szabolcsi fiatalok a fővárosban vagy a Mátra- alján. Mátrai fiatalok Zalában és Somogyban, Baranyában stb.
Szvsz a hvg-t így Baja után röviddel talán nem kellene...
Hol olvastad? Ha a HVG-t olvasgatnád, jobban járnál. Talán még a Blikk-es is, pedig azok is hitelesek tudanak néha lenni.
Kamu a sorkatonaság visszaállítását megíró weboldal
2013. november 28., csütörtök, 21:08 • Utolsó frissítés: 2013. november 30., szombat, 11:22
Szerző: hvg.hu
Az “igaz, mert bemondta a tévé” beidegződés kihasználása és néhány hatásos mondat elég ahhoz, hogy meg lehessen vezetni az olvasókat - ezt teszi a Hírszabadság névre hallgató weboldal is. Ez az oldal számolt be például a Facebook két hét múlva esedékes magyarországi bezárásáról, ma pedig a hazai sorkatonai szolgálat január 1-jei visszaállításáról írt álhíre keltett hatalmas visszhangot és rengeteg megosztást a Facebookon és úgy általában a neten.
Az oldal üzemeltetői trükkösek, mert bár a Hírcsárdával ellentétben teljesen igaznak látszó, hivatalosan megfogalmazott módon teszik közzé a híreket, a szájt jobb alsó sarkában egyértelműen látszik a leleplező rész: “A Hírszabadság weboldal fiktív híreket kreál az olvasók számára szórakoztatás céljából, így az itt olvasható történetek csak az agy szüleményei, nincsen valóságalapjuk.
stb.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02