Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!
Tanfolyam elvégzésével kapcsolatosan akadt némi nézeteltérésem a volt munkáltatómmal. Határozott idejű munkaszerződést kötöttem a munkáltatóval, egy 4 hatósági vizsgához kötött munkakörbe (a vizsgák birtokában). A munkáltató a munkaszerződésben kikötötte, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretekkel a munkavállaló nem, vagy csak részben rendelkezik. Ebből annyi igaz, hogy szakmai tapasztalattal nem rendelkeztem (bár a 30 éve a szakmában dolgozónak is ugyanaz került bele), ezért három és fél napos tanfolyam elvégzésére kötelezett, ami állítása szerint 100.000 Ft, aminek a megfizetésétől eltekint, ha a kikötött 1 év határozott időt kitöltöm. Aláírtam, mert kellett a munka.
Mint később kiderült, a tanfolyam a hatósági vizsgák tananyagát, a munkaköri leírást, valamint a munka belső, vállalati szabályait tartalmazta. Ezt a "tanfolyamon" kapott olvashatatlanná fénymásolt jegyzetével tudom bizonyítani. A tanfolyam elvégzéséről semmilyen papírt nem kaptam! Nagyjából félidőben közös megegyezéssel kiléptem, mert a társaság munkabérrel, illetve munkaidővel kapcsolatos szabályait kezdte egyre érdekesebben alkalmazni. A munkáltató sem a utolsó havi munkabért, sem az előzetesen elmaradt járandóságokat, nem fizette ki, és a munkaviszony végén elszámolást sem adott.
Segítséget szeretnék, kérnék, hogy a jogvita során milyen jogszabályi alapon tudnám megakadályozni tanfolyamdíj érvényesítését. Visszatekintve egyértelműnek tűnik, hogy Ők már a foglalkoztatás kezdetén biztosak voltak benne, hogy a munkavállalók nem töltik ki a határozott időt és ezért mindet meg is tett. Első elkeseredésemben a BTK. 318.§ csalásra tudok csak gondolni.
Előre is köszönöm a segítségeteket.