A jogszabályváltozásoknak megfelelően, 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként kapom a korábbi nyugdíjamat,tekintettel arra, hogy a 60 éves vagyok.
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó-
ként folytathatom-e a heti nyolcórás óraadói munkámat.
A korábbi nyugdíjas státusz és a jövőbeni korhatár- előtti ellátás, e tekintetben a korábbi lehetőségemet
korlátozza-e? A kevés jövedelemre való tekintettel
számomra csak a kiegészítő tevékenység éri meg.
Mi a teendő 2011. dec. 31-ig?
Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy kinek érdemesebb egyéni vállalkozóvá válnia. A férjem közalkalmazott, én szolgálati nyugdíjas vagyok. Ajándék tárgyak gyártását kezdenénk el, amit üzleteknek és önállóan is értékesítenénk. A családi házunk az én nevemen van. Az autó a férjemén. Nem tudom ezeknek van-e jelentősége. Illetve azt szeretném megtudni, hogy milyen költségekkel jár, ha belevágunk, és mit lehet leírni, miután kell adózni, feltétlen kell-e könyvelő. Szóval abszolút tudatlan vagyok a témában. Esetleg mit érdemes elolvasnom. Köszönöm!
Minden elszámolható amit készpénzben kifizetsz, így a munkabér is és a vele együtt járó költségek is. 100 %-os mértékben elszámolható mindaz amely kiadás csakis és kizárólag a vállalkozással kapcsolatban merült fel.(ilyen a munkabér és a hozzá kapcsolódó járulékok is)
Vannak olyan költségek amelyek csak részben érintik a vállalkozást, részben viszont a mindennapi élethez is kapcsolhatóak. (ilyen pl ha a lakásod van megjelölve vállalkozásod székhelyéül is egyben és nincs külön irodahelyiséged) Ekkor ezek a lakást érintő költségek csak részben számolhatóak el, mégpedig olyan mértékben amilyen mértékben körülbelül azokat a vállalkozást érintik.
Nyugdíjas, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagyok.
kérem tájékoztatásukat, hogy a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékot el számolhatom-e költségként a vállakozói kivét számításakor? Egyáltalán milyen járulékot lehet költségként elszámolni?
nandy
Van könyvelőm, nem a járulékok miatt érdekel főként a téma. Azt nem tudom pontosan, hogy egyéni vállalkozó esetén hogyan működik a nyugdíjba vonulás, ha a vállalkozást tovább szeretné működtetni nyugdíj után is. Azért kérdeztem a szüneteltetést, mert más jogviszonyban nem állhat valaki ha nyugdíjba megy, gondoltam vállalkozókra is vonatkozik.
A vállalkozói jogviszonyt nem kell szüneteltetni, a munkaviszonyt viszont meg kell szünetni legalább a nyugdíjazás napjára.
A kieg-es vállalkozónak (ha nem szünetel) havi 4,950,-Ft eü. járulékot kell fizetnie akkor is, ha nincs bevétele.
Nincs könyvelőd?
Sziasztok!
Abban az esetben, ha valaki egyéni vállalkozó és nyugdíjba megy csak egyszerűen át kell jelentkeznie kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó jogviszonyra? A nyugdíjba lépéskor nem lehet más jogviszonya én úgy tudom, hallottam olyat is, hogy szüneteltetni kell a vállalkozói jogviszonyt, amikor nyugdíjba megy.
Köszönöm
...
.
Tbj. tv. 4. §
- Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.44
- Saját jogú nyugdíjas: az a természetes személy, aki
- a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával a 14. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott saját jogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. A saját jogú nyugdíjjal azonos elbírálás alá esik a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj, a bányásznyugdíj, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított öregségi nyugdíj, Magyarországon nyilvántartásba vett egyházi, felekezeti nyugdíj, a szolgálati nyugdíj, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított rendszeres rokkantsági segély, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadék és a rehabilitációs járadék,
- a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül
- az egyéni vagy társas vállalkozó e) pont szerinti jogállását nem érinti, ha az 1-2. alpontokban említett nyugdíj folyósítása szünetel.
Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérem az alábbi értelmezési problémám megoldásában.
- Ki számít kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak?
- Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak tekinthető-e az öregségi ( saját) nyugdíjaskét munkát végző egyéni fvállalkozó?
A kérdés az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével kapcsolatban szeretném tisztázni.
Válaszotokat megköszönöm. Üdv. Patr.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02