Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

marimami # 2011.12.23. 18:06

A jogszabályváltozásoknak megfelelően, 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként kapom a korábbi nyugdíjamat,tekintettel arra, hogy a 60 éves vagyok.
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó-
ként folytathatom-e a heti nyolcórás óraadói munkámat.
A korábbi nyugdíjas státusz és a jövőbeni korhatár- előtti ellátás, e tekintetben a korábbi lehetőségemet
korlátozza-e? A kevés jövedelemre való tekintettel
számomra csak a kiegészítő tevékenység éri meg.
Mi a teendő 2011. dec. 31-ig?

mami50 # 2011.02.21. 09:13

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy kinek érdemesebb egyéni vállalkozóvá válnia. A férjem közalkalmazott, én szolgálati nyugdíjas vagyok. Ajándék tárgyak gyártását kezdenénk el, amit üzleteknek és önállóan is értékesítenénk. A családi házunk az én nevemen van. Az autó a férjemén. Nem tudom ezeknek van-e jelentősége. Illetve azt szeretném megtudni, hogy milyen költségekkel jár, ha belevágunk, és mit lehet leírni, miután kell adózni, feltétlen kell-e könyvelő. Szóval abszolút tudatlan vagyok a témában. Esetleg mit érdemes elolvasnom. Köszönöm!

Bellerophontesz # 2010.12.15. 19:00

Minden elszámolható amit készpénzben kifizetsz, így a munkabér is és a vele együtt járó költségek is. 100 %-os mértékben elszámolható mindaz amely kiadás csakis és kizárólag a vállalkozással kapcsolatban merült fel.(ilyen a munkabér és a hozzá kapcsolódó járulékok is)

Vannak olyan költségek amelyek csak részben érintik a vállalkozást, részben viszont a mindennapi élethez is kapcsolhatóak. (ilyen pl ha a lakásod van megjelölve vállalkozásod székhelyéül is egyben és nincs külön irodahelyiséged) Ekkor ezek a lakást érintő költségek csak részben számolhatóak el, mégpedig olyan mértékben amilyen mértékben körülbelül azokat a vállalkozást érintik.

petivas # 2010.12.15. 18:30

Nyugdíjas, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagyok.
kérem tájékoztatásukat, hogy a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékot el számolhatom-e költségként a vállakozói kivét számításakor? Egyáltalán milyen járulékot lehet költségként elszámolni?

dtimi # 2010.11.03. 19:48

nandy
Van könyvelőm, nem a járulékok miatt érdekel főként a téma. Azt nem tudom pontosan, hogy egyéni vállalkozó esetén hogyan működik a nyugdíjba vonulás, ha a vállalkozást tovább szeretné működtetni nyugdíj után is. Azért kérdeztem a szüneteltetést, mert más jogviszonyban nem állhat valaki ha nyugdíjba megy, gondoltam vállalkozókra is vonatkozik.

nandy # 2010.11.03. 17:32

A vállalkozói jogviszonyt nem kell szüneteltetni, a munkaviszonyt viszont meg kell szünetni legalább a nyugdíjazás napjára.

A kieg-es vállalkozónak (ha nem szünetel) havi 4,950,-Ft eü. járulékot kell fizetnie akkor is, ha nincs bevétele.
Nincs könyvelőd?

dtimi # 2010.11.03. 16:36

Sziasztok!

Abban az esetben, ha valaki egyéni vállalkozó és nyugdíjba megy csak egyszerűen át kell jelentkeznie kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó jogviszonyra? A nyugdíjba lépéskor nem lehet más jogviszonya én úgy tudom, hallottam olyat is, hogy szüneteltetni kell a vállalkozói jogviszonyt, amikor nyugdíjba megy.

Köszönöm

nandy # 2009.07.06. 09:07

...

nandy # 2009.07.06. 09:07

.

nandy # 2009.07.06. 09:06

Tbj. tv. 4. §

1. Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.44
  2. Saját jogú nyugdíjas: az a természetes személy, aki
  1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával a 14. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott saját jogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. A saját jogú nyugdíjjal azonos elbírálás alá esik a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj, a bányásznyugdíj, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított öregségi nyugdíj, Magyarországon nyilvántartásba vett egyházi, felekezeti nyugdíj, a szolgálati nyugdíj, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított rendszeres rokkantsági segély, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadék és a rehabilitációs járadék,
  2. a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül
  3. az egyéni vagy társas vállalkozó e) pont szerinti jogállását nem érinti, ha az 1-2. alpontokban említett nyugdíj folyósítása szünetel.
patriota # 2009.07.06. 06:16

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket kérem az alábbi értelmezési problémám megoldásában.

• Ki számít kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak?
  • Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak tekinthető-e az öregségi ( saját) nyugdíjaskét munkát végző egyéni fvállalkozó?

A kérdés az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével kapcsolatban szeretném tisztázni.
Válaszotokat megköszönöm. Üdv. Patr.