Lakáshitel kedvezmény - értelmezési gond

timcsi0 # 2010.02.25. 11:18

Kedves Hozzáértők!

A lakáshitel adókedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem:azt értem ha valaki nem kapott állami támogatást semmilyen formában akkor jár neki az adókedvezmény egészen addig míg van olyan gyermeke akire tekintettek családi pótlékot folyósítanak.-legalábbis ha jól értelmezem akkor így van.

De mi a helyzet abban az esetben ha pl.van 3gyermekem,de csak kettőre tudtam igénybe venni állami támogatást a harmadikra nem.Akkor jár 5év után is az adókedvezmény vagy sem?
Csak azért mertem ezt megkérdezni,mert ma valaki azt mondta,hogy jár.

Konkrétan:van két gyermekem akik után kaptunk FOT-ot használt lakás vásárlásához,a második gyermek után utólag kaptuk,mivel utólag született.De született harmadik gyermekünk is,de őutána már nem tudtuk igénybe venni sem a FOT-ot,sem semmiféle kedvezményt.

Kaphatunk 5év után is adókedvezményt?

Várom megtisztelő válaszukat!!!

Moiszi # 2009.03.02. 20:12

Sziasztok!

Nekem is felmerült a problémám ezzel a számomra nem teljesen tiszta passzussal - csak az vígasztal, hogy nem vagyok jogász:)

Szóval nálam a tények: lejárt az 1+4 évem a lakástörlesztésben, viszont 2008.-ban már van egy kisfiam, aki miatt kapom a családi pótlékot.
Amikor a lakáshitelt felvettük nem voltunk házasok a párommal, volt egy lakásom már, ami a mai napig megvan és őszintén szólva meg sem fordult a fejünkben, hogy szocpol.-t vegyünk fel.
Én belenéztem a jogszabályokba és úgy tűnik, hogy állam bácsi meg akar támogatni minket ezzel az SZJA kedvezménnyel, ha már nem vettünk fel annak idején szocpolt.
Szerintetek jól látom, vagy csak ezt szeretném látni?!

nandy # 2008.03.18. 10:55

T. Zjeno!

ha mindenki úgy tenne, ahogy Ön, akkor tele lenne a fórum "szeméttel".

Higgye el, ha egy helyre írja a kérdést, akkor is kaphat több szakembertől véleményt - amennyiben az első válaszolt adó nem adott korrekt tájékozatást.

Azért válaszoltam (illetve csak jeleztem) mindenhol, hogy ne fusson más felesleges köröket.

üdv.

zjeno # 2008.03.18. 10:43

T.Nandy!

Nem írtam, be többször, csak egy időben több helyre is bemásoltam, ugyanis többféle véleményre is kívácsni voltam

Nem kell minden témánál válaszolnod ugyanarra a kérdésre.

Köszönöm a válaszokat.

nandy # 2008.03.18. 08:46

Légyszi ne írd be többször.
Már válaszoltam.

zjeno # 2008.03.17. 22:33

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem életbevágó lenne tudnom egy -két véleményt a következőről:

1. Van egy családi házunk a húgommal 1/2-1/2 részben.
  2. 2005-ben LAKÁSFELÚJÍTÁSI jelzáloghitelt (4MFt) vett fel, de én már csak a kész szerződést írtam alá, sajnos nem nagyon néztem át.
  3. A Haszonélvezeti joggal bíró egyik szülőnek két szobát és konyhát, fürdőszobát építettünk hozzá a hitelből+felújítások történtek.
  4. Amikor vissza szerettük volna igényelni az adókedvezményt (30%, bővítésre irányuló felhasználási cél) a bank elzárkózik az igazolás kiadásától, nem is jutunk dűlőre a hitelügyintézővel.
  5. Amikor bementem az APEH-hoz és bemutattam a papírokat (szerz., tervrajz, engedélyek, önk. hozzájárulás, stb.) azt mondták természetesen jogosult vagyok az adókedvezményre, mert megvalósult a felhasználási cél és nem szabad felhasználású hitelt vettem fel.
  6. A bank lesz.rja a fejem.

Szerintetek mit tegyek?

Próbáljak egyezkedni a bankkal a hitel CÍMÉNEK megváltoztatásáról?

Mert ők csak erre hivatkoznak és semmilyen értelmes párbeszédre nem hajlandóak!!!!!!!!!

Előre is köszönöm a javaslatokat.

Loren # 2008.03.10. 13:46

2005-ös adókódex 108,o. (SZja magyarázatok) részlet:

"...,ha a hitelt részben vagy egészben gyermekvállalás mellett ún. megelőlegező kölcsönként vették fel, a törlesztés megkezdésének évén és az azt követő 4 éven túl is érvényesíthető az adókedvezmény (..) minden olyan adóévben, amikor a hitel igénylőjének a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van. Ugyanez vonatkozik azokra a hiteligénylőkre is, akik jogosultság hiányában nem kaptak gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményt (szoc.pol.-t) vagy megelőlegező kölcsönt, de van lakáscélú hiteltörlesztésük."

Ez legalább érthetően van megfogalmazva! De azért nem vennék rá mérget, hogy ez tuti így van!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.04. 13:34

Szerintem nincs ellentétben egymással a két állítás.
De nézzek a konkrét esetet: melyik jutttásra lett volna jogosult 2006. december 6-án az ügyfeled és melyikre nem?

nandy # 2008.03.04. 12:50

kbs.

Ezt írtad régebben:

A nagyon kusza szabályozásból nekem az jött le, hogy aki családi pótlékra jogosult, az a jogosultság végéig igénybe veheti a kedvezményt, öt év ide vagy oda. (Igaz, érdekelt vagyok, és szívesebben látom a nekem kedvezőbb értelmezést.:)

Gyorsan döntsük el, mert nyakunkon a bevallás.

Itt:
http://www.jogiforum.hu/forum/23/14397

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.04. 11:49

Sem egyikre, sem másikra.

nandy # 2008.03.04. 10:28

Szja tv. 2006.12.31-ig hatályos rendelkezése szerint:

"Az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében az az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ha azonban az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben avagy egészben a lakáscélú állami támogatásról szóló kr.rendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett kr.rendelet szerint az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedv. minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult gyermeke van."

Mi a helyes értelmezés?

1. Megelőlegező kölcsönre és szocpolra sem jogosult? (Egyik feltétel sem érvényesül)
  2. Megelőlegező kölcsönre vagy szocpolra nem jogosult? (Elég, ha csak az egyik feltétel nem érvényesül)