adójóváírás jár - e lakástörlesztés esetén

zjeno # 2008.03.18. 10:32

Köszönöm a véleményeket!

Azért írtam több helyre, hogy több embertől is véleményt kapjak.

Zjeno

nandy # 2008.03.18. 08:37

Próbáljak egyezkedni a bankkal a hitel CÍMÉNEK megváltoztatásáról?

Nem lehet csak úgy megváltoztatni a hitel címét, ehhez szerintem fel kellene mondani a régi szerződést, és újat kötni (márha a bank egyáltalán belemegy), de ebben az esetben sem járna a kedvezmény, mivel annak törlesztését nem kezdtétek meg 2007.01.01. előtt.

nandy # 2008.03.18. 08:33

Szja tv. (hatályos 2006.12.31.)

38. §
(1) Az összevont adóalap adóját adókedvezmény csökkenti, amely az 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján lakáscélú felhasználásra felvett...

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

1. a belföldön fekvő lakótelek, lakás tulajdonjogának, valamint a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő szerzése;
  2. a belföldön fekvő lakás építése, építtetése;
  3. a belföldön fekvő lakás alapterületének növelése, ha az legalább egy lakószobával történő bővítést eredményez;
  4. a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvénynek, vagy e törvénynek a hitelszerződés megkötése napján hatályos rendelkezése szerinti - az a)-c) pontokban nem említett - lakáscélú felhasználás.

Csak lakáscélú hitelszerződés alapján folyósított hitel törlesztésére tekintettel érvényesíthető a kedvezmény. Nem jár akkor, ha egyébként szabadfelhasználású/személyi hitel, és csak a hitelfelvétel indoka a lakáscélú felhasználás. A felújítás nem minősül lakáscélnak. Tehát ha felújításra vettetek fel hitelt, hiába bővítettétek az alapterületet, nem vehető igénybe a kedvezmény.

Vedd elő a szerződést, és nézd meg alaposan, de szerintem igaza van a banknak (az APEH sajnos sokszor félretájékoztat).

zjeno # 2008.03.17. 22:46

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem életbevágó lenne tudnom egy -két véleményt a következőről:

1. Van egy családi házunk a húgommal 1/2-1/2 részben.
  2. 2005-ben LAKÁSFELÚJÍTÁSI jelzáloghitelt (4MFt) vett fel, de én már csak a kész szerződést írtam alá, sajnos nem nagyon néztem át.
  3. A Haszonélvezeti joggal bíró egyik szülőnek két szobát és konyhát, fürdőszobát építettünk hozzá a hitelből+felújítások történtek.
  4. Amikor vissza szerettük volna igényelni az adókedvezményt (30%, bővítésre irányuló felhasználási cél) a bank elzárkózik az igazolás kiadásától, nem is jutunk dűlőre a hitelügyintézővel.
  5. Amikor bementem az APEH-hoz és bemutattam a papírokat (szerz., tervrajz, engedélyek, önk. hozzájárulás, stb.) azt mondták természetesen jogosult vagyok az adókedvezményre, mert megvalósult a felhasználási cél és nem szabad felhasználású hitelt vettem fel.
  6. A bank lesz.rja a fejem.

Szerintetek mit tegyek?

Próbáljak egyezkedni a bankkal a hitel CÍMÉNEK megváltoztatásáról?

Mert ők csak erre hivatkoznak és semmilyen értelmes párbeszédre nem hajlandóak!!!!!!!!!

Előre is köszönöm a javaslatokat.

nandy # 2008.02.14. 11:20

nem számít, hogy azóta van-e férjed.

Zsuzsa_01 # 2008.02.14. 11:01

Sziasztok!

Volna egy kis problémám. A lakáshitelt még 2003-ban vettem fel, és azóta férjhez mentem. Az összeghatárok szerint járna adóvisszatérítés, de azt nem tudom, hogy most számít, hogy van férjem, vagy az akkori állapot számít. Jár nekem így is vissza pénz, vagy sem?
Köszi:
Zsu

Adam291 # 2008.02.12. 19:45

Így van nem jár az adókedvezmény. Csak abban az esetben ha 2006-ban bármit beutaltál a hiteltörlesztő számlára, függetlenül attól hogy lekönyvelték-e vagy csak véletlenül utaltad be.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 08:50

Jaj, bocs. Szóval nem. Sztornó. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 08:49

Akkor te 5 évig az értelmezési vitától függetlenül visszaigényelheted azt a 120 ezer forintot.

lászló1 # 2008.01.27. 08:42

Sziasztok!

Ezek szerint nem jár hiszen 2007 júliusában vettem fel, igaz van kettő kisgyerekem aki után családi pótlékot folyósítanak.
A felvett kölcsön 10 M alatt van használt ingatlanra felvett piaci kamatozású, tehát nem állami támogatott hitel. (nem volt szocpól se)

Akkor így a fentiek szerint jól gondolom ?? Igaz?

Laci1

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 06:48

Megjegyzem, a norma szövege a kortárs magyar jogalkotás egyik csúcsteljesítménye. Sikerült egy félflekknyi, barokkos körmondatban megfogalmazni azt az amúgy nem túl bonyolult feltételt: "családi pótlékra jogosult gyermeke van". Ehhez jön hozzá a meglehetősen szokatlan időbeli utaló szabály.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 06:25
Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 06:22

A nagyon kusza szabályozásból nekem az jött le, hogy aki családi pótlékra jogosult, az a jogosultság végéig igénybe veheti a kedvezményt, öt év ide vagy oda. (Igaz, érdekelt vagyok, és szívesebben látom a nekem kedvezőbb értelmezést.:)

Gyorsan döntsük el, mert nyakunkon a bevallás.

nandy # 2008.01.26. 23:08

Szia!

Pontosítsunk:

A 2007. január 1-jét megelőzően megkezdett hiteltörlesztés esetén továbbra is igénybevehető a kedvezmény, de csak a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő 4 adóéven át.

Ez azt jelenti, hogyha pl. 2003-ban kezdted a hiteltörlesztést, akkor 2007-ben jár a kedvezmény, 2008-ban (adóévet követő 5. év) már nem. Ha 2002. évben, vagy előtte kezdted a törlesztés, akkor 2007-ben már nem jár a kedvezmény.

lászló1 # 2008.01.26. 21:05

Sziasztok!

Nem tudom jól hallottam-e ? Igaz hogy az éves lakás hiteltörlesztések 30 %-a max 120 ezer forintos adóvisszatérítést 2007-es adóbevallásban nem lehet már érvényesíteni? Meszüntették?
Először max. 240 ezer volt, majd 120 ezer, most meg már ez sincs ????

Köszönöm a válaszokat előre is

Laci1