Ugye azért nem kell gyűjtést szervezni a végrehajtók megélhetési költségeire.
Eltűnt adós!
Szerintem nem szabadott volna 1994-ben "kiszervezni" a megyei bíróságok fennhatósága alól.
Valamint iszonyatosan drága a végrehajtások költsége.
Egy ügyvéd kolléga próbálta elérni, hogy szabadítsák fel a végrehajtói szakmát. ő végzett ez irányba kutatást és arra a megállapításra, amit leírtam. Igaz azt írta, hogy aktivitásuk jócskán csökken miután hozzájutottak az őket mehgillető pénzhez.
„A többit leszarják nagyívben.”
Dr. Attika, a végrehajtó a munkadíjból és költségátalányból az irodáját éppenhogy fenn tudja tartani, esetleg még futja egy soványka zalakarosi nyaralásra. A 4 hetes tengerentúli haváj-dizsi-napszemüveges luxusút csakis a behajtási jutalékból finanszírozható, úgyhogy csatlakozom KBS fórumtárshoz, és erősen vitatnám ennek a nagyíves megállapításodnak az igazát.
Ez egy meglehetősen túlzó és méltánytalan általánosítás.
A végrehajtó díjjait a végrehajtást kérő előlegezi, de az adós viseli, ha behajtható rajta. Az a fő probléma, hogy a végrehajtók addig aktívak amíg be nem szedik saját eljárásuk munkadíját. A többit leszarják nagyívben.
Amíg nem fizetsz, a végrehajtó meg sem mozdul. De miért is gondolod, hogy a végrehajtónak a saját kockázatára kellene dolgoznia?
A végrehajtó a költségeit, az adósra terheli, vagy rosszul tudom? Ha pedig képtelen behajtani, akkor el nem végzett munkáját mégis nekem kell állnom?
Pénz nem lesz belőle, de végrehajtható határozat igen. A végrehajtó még egy szép összeggel leveszi.
Szereintem ez tipikusan az a helyzet, ahol felesleges igényérvényesítési eljárást indítani, mert nem térül meg.
Közjegyzői eljárás. Megkeresed a legközelebbi közjegyzőt, s mindent lerendez.
Ezt a kérelmet, hol és kinek kell elkészítenie, kicsit bővebben megírná valaki?
Fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem. Ha ellentmond, per.
Akkor menjünk el az egyik irányba. Vissza akarom kapni a pénzem, mit tegyek? Feljelentés ? Érek valamit azzal az aláírt , de tanúk nélkül készült irattal?
A "dugni is szeretnék de szűznek maradni is" problematikája...
Tisztelt Fórum.
Segítséget szeretnék kérni egy hasonló,ügyben ahol az adós eltűnt. Egy közeli hölgy barátomnak adtam kölcsön mikor inkasszó alá helyezték a számláját, adótartozás miatt, amiről ő állítólag nem tudott. Jogi ügyekben nem vagyok járatos ezért meg sem kérdőjeleztem állításait. A lényeg, hogy kisebb, nagyobb kölcsönök formájában segítettem neki, és összesen 325e forintnyi kölcsönt adtam neki 2-3 hónap alatt, amit ő folyamatosan próbált is vissza adni, néha adott is vissza kisebb összegeket. Tehát jó szándékúnak tűnt , bíztam is benne mivel régi ismeretség volt. Az utolsó nagyobb összeg elkérésekor (ezzel lett 325 ezer a vége) írtunk egy megállapodást az adatainkkal és egy határidővel ameddig vállalja, hogy visszafizeti az említett összeget.
Sajnos se tanú nem volt jelen így nem is kerültek a megállapodásba, csak mi ketten voltunk. Amikor lejárt a határidő még tartottuk a kapcsolatot és szóban kért 1-2 hónap haladékot, majd lassan eltűnt. Nyilván nem akartam beperelni, mert nem a szándékkal volt a gond, azonban most már teljesen elérhetetlenné vált utolsó ismert lakcímén sem találtam meg, telefon , email nem működik.
A kérdésem a következő, mit érdemes tenni ilyen esetben?
Milyen lépéseket tudok tenni annak érdekében, hogy fel tudjam vele venni ismét a kapcsolatot illetve az adósságát rendezni tudja?
Mit tudnak ilyen esetben tanácsolni, ha egy hozzánk közel álló személy anyagi problémákba kerül, milyen biztosítékot lehet kérni, ami a későbbiekben biztosíthatja a kölcsönadott összeg visszakapását?
igen, ha azzal a tudattal vette fel kölcsönt,
hogy nem tudja és nem is akarja visszafizetni,
az bizony csalás - és már büntetőjogi kategória
[tévedésbe ejtette kölcsönt nyújtót, aki ezért kölcsönt adott és kár érte...]
ha vissza akarta adni, de később alakult rosszul a sora, és azért nem tudja vissza adni, akkor nincs szó csalásról...
A leírtak alapján a csalás sem zárható ki. Ezért egy rendőrségi feljelentéssel is meg lehetne próbálkozni.
Köszönöm a gyors reagálást. Lakcíme ismert volt, mielőtt el nem tűnt. Az a gyanú, hogy külföldre ment.
A fizetési meghagyást megpróbáljuk.
lakcíme ismert adósnak?
ott tartózkodik?
első körben lehetne fizetési meghagyást kibocsáttatni közjegyzőnél (bármelyikhez lehet fordulni, de díja van)
bírósági végrehajtáshoz végrehajtható okirat is kell, az meg még nincs
Tisztelt Ügyvédek, Ügyvédnők, Fórumozók!
Megbízottként érdeklődnék reménykedve abban, hogy valaki ad valami jó tippet az ügy megoldásának kezdetére.
Kölcsönszerződés jött létre ez év áprilisában magánszemélyek között nem ügyvéd írta a szerződést (sajnos), hanem egy minta alapján készült. Az adós az összeget egy vendéglátóipari egység felújítására szánta, de a tulajdonjogát a nyár végén eladta, telefonra nem reagál. Gyakorlatilag eltűnt.
A hitelezett összeg tetemes. Tanács kellene, hogy jelen siralmas helyzetben mit javasolnának/javasolnátok, mi az ami első lépésként a legjobb lenne???Rendőrségi feljelentés, bírósági végrehajtás stb.???
Érdekelne az is, hogy mi a helyzet akkor, ha az illető a nevén lévő összes ingatlant, ingóságot is átíratta másra, ha pl. végrehajtásban lenne érdemes gondolkodni?
Köszönöm előre is a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02