Üdvözlök Mindenkit!
A ”kedvenc” főnököm elküldött fizetett szabadságra vállalati érdekből+a Munka törvénykönyvére hivatkozván. Az Mt-ben én erre vonatkozó szabályt nem olvastam, hogy elküldhet szabira, mennyivel rendelkezik ő mint munkáltató.
Többek közt ezek lennének is a kérdéseim:
- Elküldhet-e fizetett szabadságra?
- Hány nappal rendelkezik ő mint munkáltató?
Én ezt néztem: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről (néztem még a 2019-es változásokat is, de ott sincs erre vonatkozó szabályzás).
Ellenben ilyesmit találtam ami részben üti egymást:
”(2) * A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
(3) * A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben - a szabadságként kiadott napon túl - a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.”
Úgy értelmezem, hogy rám a 3. vonatkozik, mivel 58-éves és nem kezdő munkavállaló.
Üdvözlettel VM