Munkahelyi baleset


V..K # 2010.03.09. 22:13

Üdvözlet fórumozók,jogászok,ügyvédek!

Én is mint az előző hozzászóló nem vagyok biztos benne,hogy jó helyen keresgélem a kérdésemre a választ,sajnos "egészségkárosodás" szóra keresve nem találtam kézzel fogható fórumot ezért itt kérnék segítséget.
2002-ben jelentkeztem a Magyar Honvédséghez szerződéses katonai szolgálatra tehát közszolgálatos jogviszonyba kerültem,az orvosi alkalmassági vizsgálatokon gond nélkül akadálymentesen átmentem megfelelve az elvárásoknak.Harcoló alegységhez kerültem azon belül tüzérosztály tüzér beosztásba.Teltek-múltak az évek és a beosztással járó gyakorlatozások.Az én hibámból 2006 februárjában megváltak tőlem de ez egy másik fórumba való és nem is ez érdekel.Egyből nekiláttam munkát keresni de sajnálatos módon a civil munkahelyeken az orvosi alkalmassági vizsgálatokon sorra buktam el a hallásvizsgálatok alkalmával és nem igazán akartak alkalmazni,az üzemorvosok egymás után utaltak be fülészetre onnét meg audiológiára ahol mindig és mindig megállapították,hogy súlyos halláskárosodásom van.Közöltem a volt munkahelyemet(MH) és mondták,hogy abból adódóan alakult ki nálam ez a fajta egészségkárosodás a sors iróniája,hogy visszafordíthatatlan és már jobb nem lesz és csak hallásjavító eszközökkel(hallókészülék) segítségével lehet pótolni a problémát és persze,hogy kerüljem a zajos munkahelyeket de nem nagyon lehet válogatni manapság.Már akkor is többen ajánlották,hogy forduljak munkaügyi bírósághoz és peres úton követeljek kárpótlást,de se munkám nem volt se pénzem nem volt a pereskedésre se hallásom a munkához szóval 22-es csapdája.Ez már 4 éve történt lehet,hogy el is késtem.Jelenleg van munkám de hallásom egyre rosszabb!Érdeklődni szeretnék ilyen témákban illetékes segítőkész személytől,hogy van e alkalmam még peres úton kárpótlást követelni halláskárosodás végett.A honvédségnél nem végeztek rajtam leszerelő-kilépő orvosi vizsgálatot ami ha jól tudom kötelező és 2006 február után már márciusi friss leletem van amivel bizonyítani tudom,hogy csak ott szerezhettem ezt a károsodást,a fülészeten-audiológián ott dolgozók is kiállnak mellettem és őrzik a leleteimet.
A kérdésem tehát,hogy mennyi időre visszamenőleg lehet még pereskedni és,hogy milyen esélyekkel indulhatok neki egy ilyen esetleges pernek?De lehet már elkéstem ezzel...

Előre megköszönném a válaszotokat és,hogy időt fordítottatok rám.A választ lehet ide is írni vagy a flynthanf@gmail.com email címre.
köszönöm
Tisztelettel V..K

kortec # 2010.03.09. 08:56

Üdvözlet !

Nem tudom jó helyen teszem e fel a kérdésemet de fogalmam sincs hogy kihez forduljak .
Tavaly augusztusba üzemi balesetem volt , többféle sérülést szenvedtem aminek java részéből kigyógyultam.
Egyedül a kezemen maradt vissza sérülés, a középső ujjam a bal kezemen tőből nem akar hajolni. Kezemmel a mai napig is kezelésre gyógytornára jártam . Korábban (1 hónapja ) bemozgatást végeztek a kezemen ami akkori pillanatban sikert is ért el , be bírták hajtani de azt követően visszaállt az azt megelőző állapotába . A bemozgatás előtt az orvos 20 fokos mozgást írt az ujjamra ami visszaállt utána ugyanerre az állapotra , de a bizottsághoz már olyan irománnyal küldött el amire azt írta hogy az ujjam 50 fokos.
Ma elküldtek a F.O.B. elé ami azt állapította meg hogy 10%-os baleseti járadékot kaphatok , viszont keresőképesnek talált , és a háziorvos ezáltal kiírt dolgozni.
A sebészem a F.O.B. vizsgálat előtt beszélt egy lehetséges műtétről mellyel tud a kezem állapotán javítani de ezt a bizottsághoz küldött papíron már nem írta le . 33 éves vagyok , szakmám asztalos , fél kézzel nem igazán tudok dolgozni és persze nem vagyok megelégedve a kezem állapotával, a röntgenen azt mondták hogy nem állnak jól a csontok azért nem tud hajolni az ujjam . Mit tehetek én annak érdekében hogy a kezemen tovább folytassanak kezeléseket , műtéteket ? Kihez tudok fordulni ilyen vitatott kérdésekkel ? Ki lehet ilyen ügyben a jogi képviselő?
Nem igazán szeretném annyiban hagyni a dolgot mert az ő nemtörődömségük miatt ne tudjam használni a kezem.

Köszönettel kortec

Signum # 2010.02.11. 21:41

Tisztelt Forumozok!
Nyáron mukavégzés közeben darázscsipést szenvedtem ami allergiás reakciot váltott ki!Ezt a szituáciot jelezetem a közvetlen fönökömnek,aki keresetlen szavakkal illette az eseményt!Az orvoshoz fordulást javasoltam,mig ö a szabadságot!Az orvoshoz sikerült nagy nehezem eljutni!A közvetlen fönököm nem jelentette az esetet,mert tudomásom szerint ez üzemi balesetnek számit.Milyen következményei lehetnek a fönököm passziv hozzáálásának?Mivel orvosi beavatkozás történt erre az esetre,bizonyiték van!Válaszukat előre köszönöm!

rabelais # 2010.02.06. 19:49

A gyártó heves megyei gyárában súlyos tragédia
történt . A futószalag letépte a karját egy
41 éves fiatalembernek és ő elvérzett.

(A halálos futószalag)
http://heol.hu/…zalag-283529

rabelais # 2010.01.07. 07:06

Kedves _Wasp_ és Dödölle1 !

Köszönöm a segítségeteket , és a soraitokból
olvasható bíztatást !

Üdvözlettel,
T

Dödölle1 # 2010.01.06. 10:57
  1. A Foglalkoztató vett-e fel Munkabaleseti jegyzőkönyvet?
  2. A dolgozó kapott-e belőle egy példányt?
  3. Az a lent elmondott valós tényeket tartalmazza-e?

Amennyiben nem javasolom - a saját érdekében- haladéktalanul megkeresni az OMMF illetékes regionális felügyelőségét és jelezni a jogsértést.

Hiányában:

Nem lesz jogosult baleseti ellátásokra (baleseti táppénz, baleseti járadék, baleseti rokkantsági nyugdíj), illetve nem kaphat kedvezményesen gyógyszert, gyógyászati segédeszközt.

Előfordul, hogy a maradandó egészségkárosodás csak bizonyos idő elteltével jelentkezik, utólag pedig hiába fog "siránkozni" a baleset üzemiségét a hatóság (OMMF, REP) sem fogja tudni elismerni.

*

Jelen esetben -állításod alátámasztásaként- az OMMF felé bizonyítékként jelöld meg a hivatkozott videófelvételt, illetve az eset szemtanúit.

Üdv. :)

_Wasp_ # 2010.01.06. 10:16

a mint a téglagyártás nagy szakértője azt tanácsolom, hogy a testvére keressen másik munkát.

Egyébként meg azt tanácsolom még, hogy a balesetveszélyes tevékenységre felszólítást a dolgozó utasítsa vissza, senki nem köteles kockáztatni az épségét, csak mert a munkáltatója utasítást ad rá.

A munkáltató köteles a veszélytelen munkavégzés feltételeit biztosítani, stb stb.

Azt meg nem is kommentálnám, hogy működő gépen végez valaki javítási-tisztítási tevékenységet, a futószalag pillanatok alatt meg tud nyomorítani valakit.

Nem véletlen, hogy szeretnék eltussolni...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

rabelais # 2010.01.06. 09:23

Segítségüket szeretném kérni a következő ügyben .
Testvérem egy téglagyárban dolgozik.A mai időkben nehéz munkát találni így ő is munkatársai , akik azon a veszélyes helyen dolgoznak minden feladatot kénytelenek elvállalni. A munkakörülményekre sajnos igaz az , hogy nincs igazi védelme az ott dolgozó munkásoknak.
Pl. Javítások a kemencékben , a kemencéket nem lehet leállítani így a kb. 80 c-fokos kemencékbe kell bemászni és javítani miközben egy valaki kívül
áll arra az esetre , ha a bentlévő ember rosszul lenne és ki kellene húzni.
A téglagyártó szalagsort nem lehet leállítani , így ha egy kb. 30kg-os tégla összetörik , annak a törmeléke megállíthatja az utána jövő téglákat , vagy behullhatnak a futószalag berendezés alkatrészei közé . Ilyenkor nagyon gyorsan be kell ugrania a dolgozónak , hogy a törmeléket elhúzza , eltakarítsa onnan , miközben a téglák folyamatosan jönnek, ha nem vigyáznak ezek összetörhetik a futószalagok között vagy egyéb helyen bentragadt lábat vagy kezet .

Testvérem balesetet szenvedett. Fel kellett rohannia egy téglarakás tetejére, ez kb. 3m magasan állt , hogy valamit megigazítson . A cipője és kesztyűje is
olajos volt , a szabálytalan magasságúra rakott téglarakás tetején megcsúszott alatta a tégla és ő kénytelen volt leugrani . Ez azért volt életveszélyes , mert a nyomában megindultak a kb. 30 kg-os téglák,
és őneki a esés és egyensúlyozás közben el kellett találni egy olyan érkezési-landolási pontot ,hogy a fejét , mellkasát stb. ne verje bele beton ill. vas tárgyakba.
Az 'akrobatikus-leugrás'-ról szerencsére üzemi videókamerás felvétel is készült.Ezt többen megnézték az üzemben és gratuláltak neki a túléléshez.
Ez a baleset az éjszakai műszak alatt történt , a gépek nem állhattak le így ő sérülten ( a térdén sérült meg , ahogy leérkezett , és a kifordult ujját kellett sajátmagának helyrerántania ) kellett a gépek mellett felügyelni , amíg valaki segítségével sikerült nekik a közeli kórház baleseti ügyeletére eljutnia.
Az orvos felvette üzemi balesetnek az esetet .
A téglagyár részéről ekkor történt az első kísérlet arra , hogy testvérem visszalépjen és ne üzemi balesetként könyveljék el az esetet. Az orvos már üzemi balesetként vette fel , amikor az első kontrollra visszament ( nem tud leguggolni és fellálni stb. )az orvos továbbra is táppénzre vette , mivel őszerinte így nem lehet dolgozni.
Amikor leteltek a táppénzes napok , a téglagyárból megkeresték , hogy hétfőn ne
menjen be dolgozni , majd csak kedden , ugyanis akkor jönnek a téglagyár belső munkaügyi ellenőrei , hogy elemezzék a balesetet. Keddi napon a téglagyár belső ellenőrei többször próbálták rávenni testvéremet ,
hogy lépjen vissza és ne üzemi balesetként vegyék fel az esetet. Utalást tettek arra is , hogy az orvost is megkeresték ezügyben ! Természetesen ilyen igazság-
talanságot a balesettel kapcsolatban - még ha valószínűleg még nehezebb munkafeladattal bízzák is meg testvéremet , vagy esetleg felmondanak neki -
sem az orvos , sem testvérem , sem a most már felbátorodott ( eddig is megfélelemlített)
munkatársai nem akarják elhallgatni.
A napokban várható a megyei (?) munkaügyi ellenőrzés . A téglagyár részéről még ezelőtt szerették volna testvéremet 'visszaléptetni' az ügy üzemi balesetnek
való beállításától.
Kedves szakértők , mit tanácsolnak , mit tegyünk ill. mit tehetünk ebben a helyzetben ?

Köszönettel , és üdvözlettel ,
mbt

Dödölle1 # 2009.12.23. 18:30

Egy kis segítségre lenne szükségem! Sajnos munkahelyi baleset ért a rendőrségen.
Kb 20 % az egészségkároso­dásom.
Ha továbbra is a beosztásomban dolgozom, jár-e a balesti járadék? Mely az a százalék amikor nem dolgozhatom hivatásosként?

Valószínűleg azért nem válaszol a kérdésedre senki, mert a szolgálati jogviszony hatálya alatt állókra nem az általános Tb. jogszabályok, hanem speciális szabályok (Pl. BM rendeletek, ONYF-BM, OEP-BM megállapodások) vonatkoznak, így ahhoz országos viszonylatban is kevesen értenek.

A REP -főszabály szerint- 5 évente ellenőrzi a Rendőrséget, ami előtt az eljáró ellenőrök is több napos felkészülésen vesznek részt a terület speciális jellege miatt.

A baleseti járadékkal kapcsolatos kérdésedet a Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Igényelbírálási Osztályvezetőjének, utolsó kérdésedet pedig valamelyik, személyüggyel foglalkozó tisztnek javasolom feltenni, akik ha esetleg nem is tudnak érdemi választ adni, de valószínűleg megtudják mondani, hogy pontosan kihez kell fordulnod.

Üdv. :)

barnt21 # 2009.12.14. 22:33

Egy kis segítségre lenne szükségem! Sajnos munkahelyi baleset ért a rendőrségen.
Kb 20 % az egészségkárosodásom.
Ha továbbra is a beosztásomban dolgozom, jár-e a balesti járadék? Mely az a százalék amikor nem dolgozhatom hivatásosként?

hüjegyerek # 2009.10.29. 22:49

Samex!
Amennyire én tudom, az alábbi dolgonak kell teljesülni:

  1. Rendeltetés szerűen használtad a gépet vagy akármit, ami okozta a balesetedet. Ha például tudtad, hogy csak áramtalanítva lehet takarítani, és te meg belenyúltál amikor be volt kapcsolva, akkor nem jár kártalanítás. De legalább is nem olyan nagy összeg. Nem vagyok jogász, de mostanában próbáltam tájékozódni.
  2. Ha önhibádon kívül történt a baleset, akkor az is nagyon meghatározó tényező, hogy képes vagy a továbbiakban elvégezni ugyanazt a szakmát vay munkakört. Átvitt értelemben, ha hárfa művész voltál és az operában egy balansz nyomorékká zúzta a kezed, akkor az életben többé nem fogsz te hárfázgatni, ergő életed végéig tejelniük kell, olyan mértékben, mintha továbbra is ott cirógatnád a húrokat a színpadon. Ehhez még esetleg hozzá lehet cspni egy nagyobb summát, ami a lelki törésből ered, hogy többé már nem fogsz zenélni, pedig te hogy szeretted.
samex # 2009.10.21. 08:34

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne,h tavaly munkahelyi balesetben levágták a gyűrűsujjamat.Szerencsére visszavarrták és meg is maradt,de fogni nemigazán tudok vele, ennek ellenére visszamentem dolgozni ugyan oda.Addig nem akartam feljelenteni a céget amíg ott dolgoztam.
Kérdésem, h hol tudnám őket perelni az ujjam miatt és h van e értelme?
Válaszokat előre is köszönöm!

hüjegyerek # 2009.10.20. 20:01

S leginkább, ami viszatartott az írástól az az, hogy nem akarom a barátomat bajba sodorni ezzel

hüjegyerek # 2009.10.20. 20:00

Nem most jutott eszembe, ha nem most írtam. Nem mondtam, hogy szakképzett munkaerőt kerestek, betanított munka volt. Amikor a baleset megtörtént, akkor már 3 éve ott dolgoztam. Tudod, balesetek néha csak úgy megesnek. Ha szalagon dolgozol, s napjában 15 ezerszer csinálod ugyanazt a mozdulatot, előfordul, hogy hibázol. Ebben a stílusban nem is kérem, hogy válaszoljon senki. Nandy off

nandy # 2009.10.19. 20:53

Most jut eszedbe? Arra nem gondolsz, hogy nem véletlenül kértek szakképzett munkaerőt?

szerintem hagyjuk is...

hüjegyerek # 2009.10.19. 18:54

5 évvel ezelőt dogoztam egy gyárban. Munkahelyi baleset következtében a jobb kezem mutató ujjából le kellett vágni egy percet, a középsőt visszavarták, de nem "működik" száz százalékosan és kicsit rondán is néz ki. Én amolyan diák munkásként dogoztam ott más személyazonosságával. A munka ugyanis megkívánta, hogy jól betanított, állandóan ráérő emberek lássák el a munkakört, de hát a diákok hol ráérnek, hol nem, dolgozni sem igazán akarnak, meg tudnak még ebben a korban. Szóval, mindaanyaian így dolgoztunk ott, másnak a nevében. Nekem egy diák barátom segített, a nevét adta, hogy dolgozhassak. A gyárban is tudták, a diákszövetségben is, hogy mi a "helyzet". A baleset megtörtént, kaptam 70.000 ft-ot zsebbe.
A kérdéseim:

  • Elévült-e 5 év után ez az ügy?
  • Kérhetek-e kártérítést, életjáradékot, stb.?
  • A barátomat és engem megbüntethetnek okirathamisításért? (Főleg őt nem szeretném bajba sodorni, mert ő csak önzetlenül szívességet tett)

Köszönöm előre is az esetlehges segítséget mindenkinek!

rencsa # 2009.10.15. 05:01

Oké,köszi a választ.Csak este azért nem szólt a főnökének,mert akkor hirtelen nem fájt annyira,hazaért és olyan hajnali 03 h -kor jegelte a lábát.Állítólag valami diszpécsernek jelenteni kellett volna,ezért nem tudta utólag felvenni a jegyzőkönyvet.Könnyített munkát kapott,dolgozik,mára már nem fáj neki annyira.A férjem nem egy olyan tipus,hogy megvágja az ujját aztán elmegy 3 hét tp-re.

De köszönöm a választ,jó hogy van aki segít.

Dödölle1 # 2009.10.14. 08:36

Igen.

Viszont köteles volt haladéktalanul jelentenie a baleset tényét a közvetlen felettesének!!!

Üdv. :)

rencsa # 2009.10.14. 05:53

Arra lennék kíváncsi,ha férjemet délutános műszakban este fél 22 h-kor érte baleset akkor másnap még fellehet-e venni a jegyzőkönyvet???

monalisa1 # 2009.08.16. 23:22

A Google keresőbe beírni a "munkahelyi baleset" kifejezést és nem kevés találat fog megjelenni - át kell olvasni a fontosabbakat.

monalisa1 # 2009.08.16. 23:19

A munkahely által felajánlásra kerülő kártalanítási összeget nem tanácsos elfogadni, hanem ügyvédet fogadni és jóval nagyobb összegért/járadékért bírósághoz fordulni., I.r. alperes a baleset okozója, II.r. alperes a férj munkáltatója. (Valamelyik csak fizetni fog az eljárás végétől.)

kicsii # 2009.08.16. 22:36

köszönöm, nagyon nagy segítség volt mindkettőtöktől!

Dödölle1 # 2009.08.16. 06:06

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni..
férjem céges úton autóbaleset szenvedett, és nem tudták megmenteni az életét..
a munkáltatótól kaptam egy munkabaleeti jegyzőkönyvet egy hónappal a baleset után…
most akkor elismerték ezzel, hogy ez munkahelyi baleset? mire számíthatok egyáltalán? hogy járjak utána?
senki sem mond semmit, sosem voltam ilyen helyzetben, és úgy érzem, hogy mivel tudatlan vagyok ezzel kapcsolatban, el akarják odázni az egész dolgot…

előre is köszönöm a segítséget!

----------------------------
Válasz:

Társadalombiztosítási szempontból halált okozó munkabaleset esetén a baleset üzemiségét a munkáltató által kiállított munkabaleseti jegyzőkönyv alapján a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztálya bírálja el és hoz róla szabályos, alakszerű közigazgatási határozatot.

A határozat alapozza meg a baleseti nyugellátásra való jogosultságot.

Javaslat: A munkáltatótól kapott munkabaleseti jegyzőkönyvet személyesen vidd be a REP PEEO Osztályvezetőjéhez és kérd a segítségét, Ő tájékoztatni fog az elbírálás módjáról, idejéről, várható eredményéről és az arra alapozható baleseti nyugellátások igénylésének a módjáról.

Ilyen baleseti nyugellátás lehet esetedben a (baleseti) özvegyi nyugdíj, (baleseti) árvaellátás.

A baleseti jelen esetben leegyszerűsítve azt jelenti, hogy előnyösebb (tovább folyósítható, vagy magasabb összegű), mint a nem üzemi balesetből eredő ellátás.

Ha megvan a határozat ezekről bővebben a nyugdíjbiztosítási igazgatóségon tudsz tájékozódni. Itt is javasolom az osztályvezetőt.

További tanács: A halált okozó munkabaleset vizsgálatának eredményével kapcsolatos kérdéseiddel megkeresheted az illetékes munkaügyi felügyelőséget. A tájékoztatáson túl kérheted, hogy a keletkezett iratokról készítsenek és adjanak neked egy-egy másoltot. (A Ket., azaz a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény ezt hívja iratbetekintési jognak, amit az ügyfél mint garanciális jogot ügyfélfogadási időben bármikor gyakrolhat.

Ha "rendesek" kapsz ingyen 1-1 hitelesített példányt, de jó tudni, hogy az illetéktörvény alapján ennek ára oldalanként 100 Ft.-

Én ennyit tudtam még az előző hozzászólót kiegészítve segíteni.

Üdv.

monalisa1 # 2009.08.14. 20:49

Tessék másik ügyvédhez fordulni. Esetleg addig is kérdezze a fejlécen található hírdetés "tulajdonosát" dr. Goda Mark munkajogászt.

kicsii # 2009.08.14. 20:31

köszönöm a választ!
fordultunk ügyvédhez, de ő sem mond semmit.
lehet rossz ügyvédet választottunk, még visszahívni sem képes..
úgy érzem, ha én nem csinálok valamit, akkor mindenki csak sunnyogni fog:(
ha egy ismeős véletlenül el nem ejti a munkahelyi baleset kifejezést, eszembe sem jutott volna..(amúgy sem vagyok msotanában valami beszámítható..)

a munkáltatótól rákérdeztünk, hogy ez most munkahelyi baleset-e, elhajtottak a csába...
úgyhogy tényleg nem tudom most még mit tehetnék.

várjam meg, amíg érkezik baleseti jegyzőkönyv? addig nem igen tudok semmit tenni, nem?
az ügyvéd azt mondta, hogy kikéri, de semmi sem történt.. a munkáltató is kikérte, ő sem kapott semmi választ egy hónapja..