Üzemi Baleset - Jogosulatlan Táppénz


monalisa1 # 2010.02.21. 18:21

Kedves fakirko! Köszönöm szépen az utólagos kiegészítést, pontosítást - így már sokkal érthetőbb a dolog.

Egy gerincsérv -bármiképp is alakult ki- komoly betegség, tudom, az egyik hozzátartozóm is ezzel küszködik évek óta már.

Azonban a háziorvos ahhoz "kicsi" hogy ő igen-nem alapon diagnosztizáljon egy ilyen betegséget., általában kórházi vizsgálatok alapján mondanak ok-okozat véleményt. (Idegsebészeti osztály.)

Szerintem kérje hogy utalják kórházba, ezzel egyben leveszi a felelősséget a háziorvos válláról.

Rossz esetben akár évekig is el lehet pereskedni mire egy igazságügyi orvosszakértő összefüggést lát a lépcsőházi esettel - és annak alapján az üzemi baleseti jelleg.

Addig is a TB támogatott kuraszerű gyógyfürdőkezelések sokat segíthetnek a remélt tünetmentességhez.

fakirko # 2010.02.21. 18:07

Kedves monalisa1 !

Elnézést kérek amiért kicsit félreérthetően írtam az állapotomról.Az én hibám és ezt most megpróbálom orvosolni :

A gerincsérvem az MRI vizsgálat alapján lett diagnosztizálva . Az ortopéd szakorvos véleménye szerint a balesettel lehet összefüggésbe hozni a gerincsérvemet, habár az kérdéses hogy a baleset előtt alakult-e ki a gerincsérvem / ami diagnosztizálatlan valamint teljesen tünetmentes volt amennyiben előbb alakult ki/ vagy maga a baleset okozta a gerincsérvet . Bármelyik esetet is vesszük figyelembe a baleset "hozta felszínre" a gerincsérvemet , a baleset után kezdődött a fájdalom és minden egyéb tünet .Az én olvasatomban ez egyértelmű ok-okozati összefüggés. A háziorvosom az aki szerint nem mutatott ki semmi olyan elváltozást az MRI ami alapján én a táppénzemet kaptam idáig .
Tehát ő is elismeri hogy van gerincsérvem viszont a balesettel való összefüggést nem ismeri el .

Vagyis volt balesetem , van betegségem , a szakorvos elismeri az ok-okozati összefüggést a háziorvosom nem.
Ez a problémám lecsupaszítva .

Remélem segítettem .

monalisa1 # 2010.02.21. 17:35

Közbevetően:
A kérdező egy másik topicban azt írta hogy volt MRI (= mágnesesrezonancia) vizsgálat és hogy az ottani szakorvos szerint aktuálisan nincs kimutatható betegség...

Ha nincs betegség akkor szerintem nincs ok - okozat sem, vagyis nehéz lenne bizonyítani az összefüggést ama lépcsőházi történéssel.

fakirko:
A háziorvost ellenőrző főorvos a TB hivatalos felülvizsgáló főorvosa., általában nem a beteg előtt "beszélik át" az aktuális tennivalókat, hanem még a behívása előtt. (Igazából a rendelkezésre álló papírokból dolgoznak, mert a klasszikus értelembe vett vizsgálat a háziorvos dolga.)

"Mona"
laikus hozzászóló

fakirko # 2010.02.21. 15:57

Köszönöm a segítséget .
Megpróbálom pontosítani az ügy részleteit .
Egy nagyvállalat gyárában dolgozom , ez a cég küldte meg tudtommal mint TB kifizetőhely a határozatot mely elismerte balesetem üzemi jellegét .
A táppénzes felülvizsgálat minden hónapban esedékes volt a táppénzem alatt. A háziorvosom rendelőjében lettem minden esetben kivizsgálva egy ellenőrző főorvos által .Nem tudom milyen intézményt képviselt a főorvos még a nevét sem tudom . Ezeken a vizsgálatokon semmilyen iratot , orvosi véleményt vagy határozatot nem kaptam . Közölni csak annyit közöltek velem hogy maradok-e táppénzes állományban vagy sem . Az ellenőrző főorvos egyszer kért orvosi véleményt arról hogy a balesettel összefüggésben vannak-e a panaszaim . A Traumatológia továbbirányított az Orthopédiára .Az Orthopédián viszont csak szóbeli véleményt kaptam az összefüggésről , az írásos véleményt jövő héten megpróbálom kikérni .
Remélem segítettem és előre is köszönöm a további segítségüket .

Dödölle1 # 2010.02.21. 15:02

Ilyenkor a háziorvost is meg kell szankcionálni..Nem?

végrehajtó1

:) Nem. A dolog nem ilyen egyszerű. Jogszabály írja elő, hogy a REP/Kifizetőhely a keresőképtelenség mely szakaszában köteles értesíteni a háziorvost, aki viszont -bizonyos feltételek fennállása esetén- köteles ORSZI elé utalni a beteget.

Hasonló a szabályozás üzemi balesei eredetű megbetegedés esetén is.

Ezen túlmenően minden betegséghez tartozik egy átlag gyógyulási idő, amit a háziorvos csak különösen indokolt esetben léphet túl.

A háziorvosokat -többekközött a fentiek betartásának ellenőrzése céljából- rendszeresen ellenőrzik a REP Egészségügyi Osztályának ellenőrző főorvosai.

Ők azok akik javaslatot tehetnek a pénzellátást folyósító szervnek (REP PEEO/TB Kifizetőhely) táppénz megvonásra. Ez azonban csak a szóhasznált szerint javalat, valójában az orvosszakmai vélemény alapján a kifizetőhely/REP PEEO köteles a javaslatra a táppénz/baleseti táppénz folyósítását elsőfokú közigazgatási határozattal megszüntetni.

Nem ismeretes a kérdező által megadottak alapján, hogy ki és miért, valamint hol kezdeményezte a felülvizsgálatot, annak mi lett az eredménye, illetve azt kivel és milyen formában közölték?

Összességében azonban elmondható, hogy a háziorvos jogosult a keresőképtelenséget igazolni, ugyanakkor viszont bizonyos esetekben köteles is a páciens keresőképtelenségének az indokoltságának a felülvizsgálatát kezdeményezni.

Ez utóbbi joga megvan a REP ellenőrző főorvosnak is, sőt hatáskörében eljárva maga is dönthet a keresőképessé nyilvánításról.

Üdv. :)

végrehajtó1 # 2010.02.21. 08:49

Ha jól olcastam akkor a háziorvos vett táppénzre és majd ő kjérte a felülvizsgálatot?

Mert ha így van még ilyet sem hallottam.

Ilyenkor a háziorvost is meg kell szankcionálni..Nem?

Dödölle1 # 2010.02.21. 07:03

fakirko 2010.02.19. 10:19

A megadott adatok több, lényeges ponton hiányosak ezért a választ ennek figyelembevételével célszerű olvasni.

Ha és amennyiben a baleset üzemiségét a REP, vagy a TB kifizetőhely határozattal elismerte, valamint amennyiben azóta is folyamatosan 1-es betegségi kóddal (ez üzemi balesetből eredő megbetegedést jelent és a kéthetente kiadott orvosi igazoláson van a felső harmadban feltüntetve )továbbra is keresőképtelen állományban vagy arra az időre baleseti táppénz illet meg.

Amennyiben az általad hivatkozott felülvizsgálat ORSZI felülvizsgálat volt és azt állapította meg, hogy a balesetből eredően gyógyult vagy úgy ezen szakvéleményen fel kell tüntetni, hogy mikortól.

(Ilyen esetben nem szoktak visszamenőleges dátumozást alkalmazni, többnyire csak a szakvélemény kiadásának a napjával állapítják meg a fentieket.)

Ennek 1 példányát köteles voltál még aznap (de legfeljebb 2 héten belül a soros megjelenés alkalmával bemutatni a háziorvosodnak, aki köteles az "1"-es kódú -üzemi balesetből eredő- keresőképtelenséget lezárni és ha van további egyéb betegséged, úgy "8"-as kóddal (ez egyéb, bármilyen átlagos megbetegedést jelent) újra állományba venni. (Erre már nem jár 100%-os baleseti táppénz, csak "sima" 50, vagy 60%-os mértékű táppénz.
(jó lenne pontosan ismerni a szakvélemény tartalmát...)

Fentiek figyelembevételével visszafizetési köteleztettség nem keletkezhet.

Amennyiben mégis, úgy arról a REP PEEO határozatban fog intézkedni, ami ellen 10 munkanapon belül lehet -és ha nem értesz vele egyet célszerű is- illetékmentesen fellebbezni.

Az I.fokú ORSZI szakvélemény ellen, ami a sérv és az ÜB ok-okozati összefüggését nem ismeri el -tudomásom szerint- szintén megtámadható itt a fellebbezéshez igazad alátámasztásaként célszerű a szakorvosnak az általad fent ismertetett véleményét is tartalmazó "igazolását" is mellékelni.

Tárgyban szakmi segítséget kérni a REP PEEO Osztályvezetőjétől és a REP Egészségügyi Osztályának Osztályvezetőjétől lehet.
Üdv. :)

fakirko # 2010.02.19. 09:19

Jó napot kívánok .

Az alábbi problémában kérném szíves segítségüket :

A tavalyi év során munkába menet elestem a lépcsőházban ahol lakom . A háziorvosom baleseti táppénzes állományba vett , a cégem elismerte a baleseti táppénz jogosságát . Lassan öt hónapja vagyok táppénzen és a háziorvosom viselkedéséből és hozzáállásából úgy vélem hogy szerinte semmi bajom sem volt .Véleménye szerint már az első hónapban meg kellet volna gyógyulnom .
Mostanában derült ki hogy gerincsérvem lett az eséstől . A szakorvos tájékoztatása szerint a baleset okozhatta a sérv kialakulását vagy a diagnosztizálatlan tünetmentes sérvem rosszabbodását . Amikor tájékoztattam a háziorvosomat az állapotomról azt mondta hogy mivel az MRI nem mutatott ki semmit /ami szerinte összefüggene a balesetemmel/ ezért miután a táppénzem felülvizsgálata megtörtént , a jogosulatlan táppénzt vissza kell majd fizetnem . Nem törődött azzal hogy sérvem lett a balesetből kifolyólag , nem tekinti a balesettel összefüggőnek a sérvemet annak ellenére , hogy a tüneteimtől kezdve a lassú gyógyulási folyamatig minden ezzel függ össze szerintem és a szakorvosom szerint is .

Azt szeretném megtudni önöktől hogy ilyen esetben mit tehetek ? Kérjek-e szakorvostól orvosi véleményt
vagy bízzam abban hogy elismerik a táppénz jogosságát?
Amennyiben nem ismerik el a jogosságát abban az esetben a visszafizetésre kötelező határozat amit hoznak felülvizsgálható-e ? Milyen szerveknél kellene érdeklődnöm , OEP Megyei Kirendeltsége , esetleg a cégemnél mint kifizetőnél ?

Előre is köszönöm a segítségüket .