Végkielégítés


Veci # 2009.04.22. 09:11

nektar

Amit samusamu leírt, tényleg egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy éves összesenben beleesel valamennyi jövedelemmel a 36 %-os sávba.

Válságkezelő program http://www.kormanyszovivo.hu/…ow/news_1734?…
Az adótáblában a sávhatár 2009-ben 1,9 millió forintra emelkedik, az adókulcsok és az adójóváírás a jelenleg hatályoshoz képest nem változnak.

Ha a 2009-es adóbevallásodat készíted jövőre és ezt a jövedelemsávot meghaladod, a fölötte lévő összeg után már 36 % szja-t kell fizetni. Ezért javasoltuk mindketten azt, hogy célszerű számolnod, nehogy jövőre még be kelljen fizetni.
Valóságos példa: munkatársaimnak a végkielégítésből nem a 36 %-os adót vonták le 2008-ban, ami kb 8-10 havi végkielégítés, az adóbevallás kapcsán kiderült, hogy kb. 100 eFt adóhátraléka merült fel. Nekem pedig a végkielégítésből szerencsére (véletlenül az államkincstár) 36 %-ot vontak le. Következtetéss: ki járt jobban, hát nem a munkatársam, aki elköltötte a teljes összeget, most meg részletfizetést kér az adóhátralékra. Ezért nyomatékosítottam feléd azt a sok "tudnivalót" a dologban tegnap, hogy több oldalról lásd a kérdést. Ezt írtam ott:
Ezért majd ha aktuális lesz nézz utána, hogy elkölthetsz-e minden Ft-ot a végkielégítésből. A 2009-es adóbevallás készítésekor lesz várhatóan érvényesítve. Ezt még befolyásolhatja az év hátralévő időszakában realizálódó jövedelem (kereset). Ha van valamilyen adókedvezményed (pl. életbiztosítás, gyermekkedvezmény), akkor az valamennyit kompenzál. Célszerű lesz rákérdezni, ha esedékes kifizetés megtörténik, hogy a „volt“ munkáltatód mennyi adót vont le a végkielégítés/ju­talomból. Ha nem tudod meg tőle, akkor ahogyan az adóbevallásod elkészítetted, próbaszámítást végezhetsz, vagy az adózásban jártas segítségét kérjed.


Üdvözlettel Veci

samusamu # 2009.04.22. 08:17

Nektar!

Sajnos nem érted amit közölni szeretnék.Hiába írtad hogy mennyit keresel,és az a 18% adósávba esett.Ha most megkapod a havi béredet,a két havi felmondásra járó átlagbért, és a négy havi végkielégítést (vagy jutalmat) az összegben nagyobb kifizetés,(mint a havi béred) amit 18% adóelőleggel vontak,és ezért a magasabb adósávnak megfelelően vonnak adót.Érthetőbben nem 18% fog adózni a kifizetés.

nektar # 2009.04.21. 19:48

Sziasztok,
Még semmi sem történt, mindenképp megírom a fejleményeket. Bérszámfejtő nem is szimpi, meg december óta táppénzen van. ( Ő is meg mások is akik megneszelték a közelgő felmondást).
Jövedelmem nem magas, a nyitó hsz.-ben leírtam.

samusamu # 2009.04.21. 07:58

Úgy értettem, hogy a jelenlegi legmagasabb adósáv adójával (36%) adózik.Ha még is a végkielégítést választod, van lehetőséged arra, hogy írásban magasabb adóelőleg levonást kérj.(nem kötelező, de elkerülheted vele az esetleges adóhiányt)Ha szimpi a bérszámfejtő, számoltasd ki mind a két verziót, és látni fogod a külömbséget.Én is megtenném, de a fórum nem erre való.
Sok sikert.

Veci # 2009.04.21. 05:39

Szerintem samusamu a jövedelem szerinti, éves adósávot értheti. Arra tényleg számolj, ha végkielégítést kapsz, hogy abból nem biztos, hogy annyi szj-t vonnak le, mint ami a sáv szerinti mérték (18 %) lesz, főleg ha magas jövedelmű vagy. Ezért majd ha aktuális lesz nézz utána, hogy elkölthetsz-e minden Ft-ot a végkielégítésből. A 2009-es adóbevallás készítésekor lesz várhatóan érvényesítve. Ezt még befolyásolhatja az év hátralévő időszakában realizálódó jövedelem (kereset). Ha van valamilyen adókedvezményed (pl. életbiztosítás, gyermekkedvezmény), akkor az valamennyit kompenzál. Célszerű lesz rákérdezni, ha esedékes kifizetés megtörténik, hogy a "volt" munkáltatód mennyi adót vont le a végkielégítés/jutalomból. Ha nem tudod meg tőle, akkor ahogyan az adóbevallásod elkészítetted, próbaszámítást végezhetsz, vagy az adózásban jártas segítségét kérjed.
Egyébként van kilátásod új munkalehetőségre? Ha átmenetileg nem, akkor itt nézd meg milyen ellátásra gondolhatsz: http://munkajog.com/…llatasa.html#…


Üdvözlettel Veci

nektar # 2009.04.20. 19:35

Az mit jelent, hogy "A jutalom, az adott sávnak megfelelően adózik kifizetéskor". A legkisebb adót vonják tőlem, a jutalomból is ugyanazt vonják? Egyáltalán nem értek ehhez, ezért kérdezem.

samusamu # 2009.04.20. 08:22

Bocs valóban félreértelmeztem.Azt hittem, hogy hogy azt az 540.000.-ft-ot pluszba kapod.Egyébként a közösnek csak akkor van értelme ( hiszen azonnal megszünik a munkaviszonyod)ha jóval magasabb összeget fizetnek ki, mint amit egyébként is kapnál.A végkiélégítés 18%-kal adózik (törvény írja elő) de nem biztos, hogy az adóelszámoláskor is ebbe az adósávba fog tartozni. Hiszen függ az eddigi és majd a későbbi keresetedtől is.A jutalom, az adott sávnak megfelelően adózik kifizetéskor.Ez szerintem nem olyan jó ajánlat, hiszen ezeket a munkáltatói felmondásnál is megkapod, és még a biztosítási időd is kitolódik a felmondási idővel.

Veci # 2009.04.19. 20:24

Sok sikert, azért tájékoztass mire jutottál. Részemről azért van ennyi infó, mert érintettek vagyunk valamilyen formában a családban.


Üdvözlettel Veci

nektar # 2009.04.19. 19:46

samusamu,
Szerintem félreértettél valamit.
Veci, Neked köszönöm.

Veci # 2009.04.19. 14:01

Ha nem tudod megnyitni, írd be a google keresőbe: „Hasznos infók leépítések idején - jobb, ha tájékozódsz


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.19. 13:57
http://www.mon.hu/…tesek-idejen-
  • jobb-ha-tajekozodsz/cn/news-20090227-07515150

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.19. 13:55

nektar!
Itt találsz bérkalkulátort: http://www.adozona.hu/…tor_ber.aspx

Beírod a bruttó bért és SZÁMOL. Nekem 69.840 Ft/hó nettó jött ki. Ha van gyermekkedvezmény azzal is számol, 3 gyermektől van kedvezmény, ekkor 74.700 Ft/hó a nettód. Az adózóna kalkulátorait használom, igen pontos eredményt mutat.

samusamu!
Hogy jött ki neked „540­.000+414.000=954­.000 ennek a nettója 460.540.-Ft”?

Azért vigyázz, nehogy elszámítsd magad a munkáltatónál! Szerintem azért akarja a munkáltató a közös megegyezést, mert a saját számára kedvezően alkudozhat, neki nem az a célja, hogy te járj jól. Ha 50 embert küldött el, akkor élnie kellett volna a csoportos létszámleépítéssel, s akkor más az eljárás. Ha nem kapod meg azt, amit a rendes felmondás esetén, akkor gondold át. Addig ne írj alá semminek, amíg alaposan nem olvastad és értelmezted a felmondást.

Ezeket feltétlenül a figyelmedbe ajánlom: Felmondás, közös megegyezés - mikor melyiket?
http://www.hrportal.hu/…0081105.html
http://www.muszakiforum.hu/…kor-melyiket?…
A munkáltatók többször megpróbálják munkavállalójukat meggyőzni arról, hogy a közöttük fennálló munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntessék meg. Ilyenkor a munkavállaló feladata, hogy saját érdekeiért kiálljon. A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös megegyezésén túl szinte semmi sem köti, így a munkavállalókat jelentős hátrány, illetve anyagi kár érheti, ha beleegyezésüket adják az effajta munkaviszony-megszüntetéshez. Legnagyobb kárt a végkielégítés elmaradása jelenti, ugyanis a munkavállalót végkielégítés csak abban az esetben illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, illetve ha munkaviszonyát rendkívüli felmondással kénytelen megszüntetni. Hátrány lehet továbbá, ha felmondási időben nem állapodnak meg a felek, hisz ilyenkor a munkavállaló egyik napról a másikra munkanélkülivé válik.” A többit FELTÉTLEN olvasd el.
Figyelj oda, ha nem írod alá a közös megegyezést az nem ok a rendkívüli felmondásra, nehogy behúzzon a csőbe. A közös megegyezéssel a munkaviszonyod azonnal megszűnik.

Olvass bele a felmondás közös megegyezéssel topicba is. http://www.jogiforum.hu/forum/16/17532

Itt találsz iratmintát munkaviszony megszűntetésre, legalább tájékozódásnak jó: http://munkaugyi-iratmintak.lapozz.hu/#…

NAGYON AJÁNLOM másoknak is! Hasznos infók leépítések idején - jobb, ha tájékozódsz! http://www.mon.hu/…tesek-idejen-
  • jobb-ha-tajekozodsz/cn/news-20090227-07515150
Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy csoportos leépítés esetén is kaphatunk végkielégítés, ha már legalább három éve az adott cégnél dolgozunk. A végkielégítés összege az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött időtartamhoz igazodik. Ennek kifizetése határidőhöz kötött, méghozzá az utolsó munkában töltött napon, de legkésőbb az ezt követő harmadik munkanapon belül a dolgozónak meg kell kapnia a munkabérét, egyéb járandóságait, így a felmentési időre járó munkabért és a végkielégítését is.

Üdvözlettel Veci

samusamu # 2009.04.19. 12:52

Több helyen is van bruttó/nettó bér kiszámoló program, írd be a googlebe hogy nettó bér kalkulátor, és Te magad is kiszámolhatod, hogy melyikkel jársz jobban.
Én megtettem,540.000+414.000=954.000 ennek a nettója
460.540.-Ft
Remélem segítettem.

nektar # 2009.04.19. 11:37

Köszönöm a segítséget.

Valójában ezeket már átböngésztem. Én is úgy gondolom, hogy 4+2 hónapra kb 414 Ezer Ft.( 6x69 ) illet meg. De mi van ha a közös megegyezésbe belefoglalnak 4+2 hónapra 540 Bruttót (6x90) jutalomként? Abból is megmarad a 420 nettó, vagy abból több adót járulékot vonnak?

Veci # 2009.04.18. 18:21

nektar

Azt ajánlom, hogy olvasd át a Munka törvénykönyve IV. fejezet 86-101 §, ez tartalmazza a felmondás és végkielégítés előírásait. Itt találod: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113

95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.

Erre átlagkereset jár.
152. § (1) Ha a munkavállalónak átlagkeresetet kell fizetni, részére az átlagszámítás alapjául szolgáló időszakra (a továbbiakban: irányadó időszak) kifizetett munkabér időarányosan számított átlaga jár.
(4) Az átlagkereset-számítás alapjául az utolsó négy naptári negyedévre kifizetett munkabérek szolgálnak.

Számold ki mennyi a négyhavi nettó kereseted és akkor már látod, hogy jobban jársz-e a közös megegyezéssel, vagy a rendes felmondásnál maradj. A rendes felmondás esetén a felmondási idő felére fel kell mentsen a munka alól. Valójában, ha a munkáltató közös megegyezést ajánl, csak akkor jársz vele jól, ha a 4+2 havi átlagbért megkapod. A felmondás a leírásod alapján csoportos leépítés lenne, de te egyedül maradtál.


Üdvözlettel Veci

nektar # 2009.04.18. 12:12

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni. 15 év munkaviszony után szinte biztos, hogy el fognak küldeni a munkahelyemről. Az lenne a kérdésem, hogy összegben mennyi végkielégítést fogok kapni, ha a bruttó bérem havi 90 E Ft. Tudom, hogy négy hónap végkielégítés illet meg + 60 nap felmondási idő. Eddig 50 embertől váltak meg, de kivétel nélkül mindenki aláírta a közös megegyezést X összeg fejében. Én nem szeretném, hacsak anyagilag nem járnék jobban, ezért érdekelne, milyen összeggel számoljak.