felmondás közös megegyezéssel


ObudaFan # 2011.10.18. 13:38

Ha nem fizet a munkáltató, akkor minél hamarabb érdemes bírósághoz fordulni.

Ivy01 # 2011.10.18. 13:07

Üdvözlök Mindenkit!
Nem volt még munkaügyi gondunk, a témában nem vagyunk jártasak, ezért szeretnék választ kapni az alábbi történésre. Pályakezdő gyermekem 1,5 évet húzott le egy áruházban. Tegnapi napon felmondtak neki, úgy, hogy közös megegyezést ajánlottak és leültették a 20 éves fiatalt megiratni a felmondó levelet. A mai napon ment leadni a ruháit, viszont sem adópapírt, sem pedig a fizetését nem kapta meg. Úgy tájékoztattak minket a környezetünkben, hogy a leszerelés napján 12 óráig minden papírját és a munkabérét átutalva a fizetési elszámolással együtt a kezébe kell adniuk. Az áruháznak gondolom sok pere lehet, mert bár rákérdezett fiacskám hogy mikor kapja meg a papírjai és a pénzét, az volt rá a válasz nem tudjuk teljesíteni, szíved jogod hogy bíróságra mész.
Kérdésem, hogy mikor cselekednek törvénytelenül a munkaadók, illetve mikor érdemes a bírósághoz fordulni?
Minden választ előre is köszönöm!
Ivy

pazs # 2011.10.11. 16:08

Nemigen. Egy újabb közös megegyezéssel persze igen.

sheepcz # 2011.10.11. 15:51

üdv!

Közös megegyezéssel kapcsolatban lenne kérdésem:
az én cégemnél a közös megegyezésre van nyomtatvány amiben csak dátumot lehet megadni, és csak ezt fogadják el. Ha aláirtam egy ilyet van még utolag lehetöségem eggyeztetni a juttatásokkal kapcsolatban?
(több mint 30 napja irtam alá)

andica1 # 2011.08.09. 12:39

Üdvözletem!

Szeretnék tanácsot kérni a következőben:Július 29-én megszűnt a munkaviszonyom közös megegyezéssel,a fizetésemet meg is kaptam 3 napon belül,ezzel semmi gond.Mivel a 15 000 forintos cafeteriát mi étkezési kártyára kapjuk,vártam hogy később megérkezik,ám a mai napig nem jött meg.Külön szerződést ugyan nem kaptunk arról hogy kapunk cafeteriát,és a kilépő papírok között sem volt semmi arról hogy nem jár,vagy időarányosan vonnak le.Viszont a bérkommandó ideje alatt a fizetésemelés helyett azzal kompenzáltak mindenkit hogy a duplájára emelték az összeget.Nyilván nem fogok munkaügyi pert indítani,az ügyvéd többe kerülne,csak bosszantó hogy az utolsó fillért is kihúzzák az ember zsebéből!Esetleg van valakinek ötlete,hogy lehet-e egyáltalán tenni valamit ilyenkor?Azon kívül hogy beszéljek a céggel,mert szeretnék tájékozódni mielőtt hozzájuk fordulok,hogy van egyáltalán értelme reklamálni?Mert ők védekezhetnek azzal ugye hogy adható de nem jár!!

Köszönöm ha valakinek van ötlete:Andi

nandy # 2010.09.26. 08:53

Kölcsönzött munkaerőnek a keresőképtelenség időtartama alatt is fel lehet mondani.
De csak írásban, a szóbeli felmondás nem érvényes. Itt jegyzem meg, hogy a közös megegyezés az nem felmondás!
Aranyszabály, hogy visszamenőleg nem szabad aláírni semmit.

bolondmelós # 2010.09.25. 21:15

Sajnos munkaerő- kölcsönzőnél igen sok joghátránnyal jár munkavállalónak lenni.

A telefonos üzenet nem érvényes,közös megegyezés??????????????????
Nem kell aláírnod semmit.

A munkáltató mondjon fel rendesen.
Ha nem volt semmilyen munkavédelmi tv oktatásod az a munkáltató KIZÁRÓLAGOS felelőssége, a védőfelszerelést azt biztosítani köteles, te meg használni, viselni köteles vagy.

Megtámadni a munkaviszony megszüntetésénél a nem valós és okszerű indoklás miatt tudsz.Pl.
vagy ha elszúrják az okirati formát, esetleg más szarvashiba.
A munkavédelmi dolgok....hát nem tudom nem elég, hogy perelj.

sitkul # 2010.09.25. 20:25

Szép jó napot mindenkinek!

egy fejvadász cégnek dolgozok egy kftnél, és tüdőgyulladásom, valamint vírusos légcsőgyulladásom volt igy táppénzre kerültem. a táppénz utolsó napján telefonon megüzenték, hogy közös megegyezéssel felmondanak nekem. a munkaköröm technikai kisegítő volt, és műanyag ládákat kellett hegesztenem, de ehez semmilyen munkvédelmi eszközt nem biztosítotak.
Itt hozzá kell tenni (maszk, védőszemüveg) valamint mi kellene még hozzá? esetleg tűzvédelmi vizsga?
fő kérdésem, hogy ilyenkor mi a teeendő ha a munkáltató nem válaszol a telefonhívásra vagy letagadtatja magát?
és Nem szeretném aláírni a közös megegyezést, valamint munkavédelmi szempontbol megtámadható e?
és mi járna nekem?

ha munkavédelmi szempontból megtamdóm akkor aki felvett táppénzre annak igazolnia kell e , hogy épp a munkakörömből kifolyolag kerültem táppénzre?

Várom válaszukat!

Üdvözlettel: Sitku László

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.24. 09:12

Az utolsó munkában töltött napon kellett volna.

Mikee # 2010.08.24. 07:18

Sziasztok!

Én közös megegyezéssel 08.13.-n léptem ki a munkahelyemről.

A minimálbért júliusra és az augusztusra eső részét egyből utalták.
Viszont az euró utalást amit az üzemanyag megtakarításból fizetnek még nem kaptam meg.

Ez utóbbit 20.-g szokták utalni. Tegnapi napon felhívtam őket, azt válaszolták,hogy pénteken fogom megkapni.

Kérdésem, hogy a kilépést követően mennyi időn belül kell kifizetniük az előző havi munkabérem.

Köszönöm.
sz

kaméleon # 2010.04.29. 09:04

Az ilyen tárgyalások azzal indulnak (és ezt Ti jobban is tudjátok nálam), hogy a bíró a peren kívüli megegyezést szorgalmazza. Én ezt megértem, minden érv amellett szól. Azt nem értettem azonban már az elején sem, hogy az a munkavállaló, akit jogellenesen, vagy méginkább durva jogsértéssel távolítottak el a munkaviszonyából, mi a túrót engedjen a közös megegyezés reményében, amire annyiszor felhívta a bíró a figyelmem (tényleg kedvesen)?

Ha nem kérek mást, mint a munkajogi szabályok betartását, de még kártérítésből is a minimumot, szerintem annál lejjebb nem mehetek. Az azt eredményezné, hogy a munkáltatóknak meg fogja érni a jogellenes próbálkozás, mert miközben a munkavállalót hónapokig ellátatlanul hagyják, magas ügyvédi díjak megelőlegezésére kényszerítik, és arra, hogy a soha meg nem térített, buttó 10-30%-os (az enyém 25) sikerdíjat a jogos követelésükből fizessék, nekik az egész próbálkozás alig került valamibe. (A máshonnan megtérült jövedelemmel, munkanélküli támogatással még a fizetési kötelezettségük is csökken, és ha a megegyezéshez még engednem is kell, nekem még rosszabb, nekik még jobb.)

Egyébként, engem nem zavar a jó hangulat, sőt, szeretem, ha minden helyzetben emberi megnyilvánulásokkal találkozom. (De az is lehet, hogy mivel a legnagyobb problémákat is képes vagyok vigyorogva előadni, magam idézem elő ugyanezt a teremben. Az ellenfél most sem jött el, így őt biztosan nem zavarta.)

Egyjogász # 2010.04.28. 21:16

Mi az, hogy "ezzel akadályozzák a közös megegyezést"?

Hol van az előírva, hogy a munkavállalónak elő kell segítenie a közös megegyezést, vagy bele kell mennie abba, függetlenül a munkáltató által ajánlott feltételektől?

Persze, járhat rosszabbul is, mint a munkáltatói felmondásnál, de miért kellene bárkinek is belemenni egy közös megegyezésbe, ha azzal rosszabbul jár?

Ja, egyébként meg egy bíró ne nevetgéljen a tárgyaláson, pláne ne az egyik fél által előadott perbeli állásponton!!! Azért egy bírónak ennyire tudnia kellene fegyelmeznie magát.

kaméleon # 2010.04.28. 16:29

Kedves Fórumozók! Megosztom veletek a tegnapi munkaügyi per tárgyalásán szerzett idevágó élményemet, mert ez a kérdés sokszor előkerült már itt.
A közös megegyezésről folytatott tárgyalásokról elmondtam, hogy a mv. megszüntetésének feltételeként mindössze annyit kértem, az anyagiak és az állományban tartás (felmondási idő) tekintetében nem szeretnék rosszabbul járni, mint rendes felmondással. (Amire indok híján nem is lett volna joguk egyébként.)
A bíró nem megmosolygott, hanem egyenesen nevetni kezdett. Azt mondta, hogy ez egy nagyon gyakori téves elképzelés, a munkavállalók azt hiszik, hogy közös megegyezéssel nem járhatnak rosszabbul, mint a rendes felmondással, és ezzel akadályozzák a közös megegyezést.
Világos, egy megegyezés során bármilyen hülyeséget aláírhatok, de ki az, akinek a kirúgására nincs ok, és mégis kevesebbel beéri, mint amihez joga lenne? Ezen igencsak fennakadtam. (A bíró egyébként nagyon rendes és kifejezetten felkészülten, jól dolgozik.)

Kacsa1111 # 2008.11.29. 10:47

és nandynak igaza van:

lehet, hgy nem tudja megindokolni a rendes felmondását, és akkor vagy nem mond fel, és tovább dolgozhatsz és kereshetsz pénzt, vagy felmond, és akkor rosszul jár, mert követelhetsz tőle egy rakat pénzt...


Kacsa11

Kacsa1111 # 2008.11.29. 10:45

Kedves Molci,

közös megegyezésben bármiben megállapodhattok...csak akkor írd alá, ha jobban jársz vele, mint a rendes felmondással.

A szabadságaidat ne vedd ki, mert a munkáltatónak - rendes felmondás esetén - ki kell fizetnie az időarányosan fel nem használt részt...

Ráadásul ha a munkáltatód mond fel rendes felmondással, akkor a 30 napot fognak neked kifizetni, de csak a felét kell ledolgoznod.

Szóval a közös megegyezést lökd nekik vissza, hacsak nem jobb feltételt kínál, mint amit fent leírtam...


Kacsa11

nandy # 2008.11.29. 10:40

Molci:

Jó lenne tudni, hogy a munkáltatónak van-e egyáltalán indoka a rendes felmondásra?
Mert ha nincs, akkor három dolgot tehet:

  1. nem mond fel, marad a munkaviszonyod
  2. felmond, de te bíróságon megtámadhatod a felmondást - ez esetben nagyon rosszul jár
  3. közös megegyezés - amit nem kötelező elfogadnod.
Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.28. 18:41

A közös megegyezést is el lehet fogadni, ha a feltételei lényegesen jobbak, mint a rendes felmondásé, esetleg akkor is, ha ugyanolyanok a feltételek, de magad is menni akarsz.

kalamalyka # 2008.11.13. 13:15

Vagy netalán számukra?????????

Attól tartok igen................mint itt is

pistimisti # 2008.11.13. 12:25

Hozzá kell tennem: ők mondtak fel, (létszám leépítés) azt mondták hogy ennek a közös meg egyezés számomra a legkedvezőbb módja.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.13. 12:14

Közös megegyezés esetén nincs felmondási idő , nincs kötelező felmentés. A munkáltatónak azt kell kifizetnie, amiben a munkavállalóval megállapodott.

pistimisti # 2008.11.13. 12:07

Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy kérdésem.
Négy évig dolgoztam a munkahelyemen. Okt. egytől közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A munkáltatóm a felmondási időt egy hónapnak értelmezte. Tehát így is fizette ki, (22 munkanapot). A törvény ugye 3 év munkaviszony után 30+5 napot ír elő. Akkor nem 35 napnyi átlagkeresetet kellett volna kifizetniük? Ők értelmezték jól, vagy átvertek? Hol tudok esetleg utána keresni az értelmezés helyes módjának?
Előre is köszönöm!

kalamalyka # 2008.11.13. 11:10

Tehát a feltevés igaz volt, mi szerint az 1. ponban megfogalmazott közös megegyezésre beszélte rá a főnök,
miközben a munkavállaló badta a felmondást, melyben kérte, hogy a dec 1-12-ig terjedő időre mentse fel a munkavégzés alól. E szerint ezt jogosan kérte, fel is menthette volna, csak így mégis jobban járt, mert így nem kell azt kifizetnie.............

jól értelmezem?

Egyjogász # 2008.11.12. 23:29

1.) A munkáltató és a munkavállaló a munkaviszonyt közös megegyezéssel bármikor, bármilyen időpontra megszüntetheti.

2.) Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással,az Mt. szerint valóban le kell tölteni a felmondási időt, visont a munkáltató felmentheti a munkavégzés alól. Igaz, hogy ez nem kötelező, de megteheti, ehhez nem kell a közös megegyezéses munkaviszny megszüntetési forma.

3.)Az viszont szerintem nem biztos, hogy törvényes, hogy a munkavállaló nem a törvény szerint, a törvényes felmondási idő utolsó napjára, hanem azt megelőző időpontra mond fel. Ezt úgy is értelmezhető, hogy a munkavállaló nem kívánja letölteni a törvényes felmondási időt, is felmndása így ebben a vonatkozásban jogellenes.

P.s. A munkavállalói rendes felmondás a munkavállaló egyoldalú jognyilatkozata, abba azt ír, amit akar, így a munkáltató nem "módosíttathatja" a munkavállalóval a felmondását.

kalamalyka # 2008.11.12. 20:11

Amennyiben Ön már a jövő héten új munkahelyen szeretne dolgozni, úgy valóban csak közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésre van lehetősége. Azaz, a munkáltató beleegyezésével tud csak felmondás nélkül (rendes felmondás) távozni. Ha tehát a munkáltató a közös megegyezéshez nem járul hozzá, csak a felmondás lehetősége marad. Ekkor azonban a felmondási időt ki kell töltenie. Annak teljes időtartama alatt munkát kell végeznie. (Felmentésre csak munkáltatói rendes felmondás esetén jogosult.)

Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésnél felmondási idő nincs, ugyanis nem felmondásról van szó. A munkaviszony a felek által megjelölt időpontban szűnik meg. Eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló köteles a munkaviszony megszűnéséig munkát végezni. A szabadság megváltásra azonban ilyenkor is jogosult a munkavállaló.

azért megköszönöm a kedves segítséget.............

Ha valaki kérdez, az valószínű, hogy tudatlan a témában, amit nem a kifigurázással, hanem segítséggel kellene megválaszolni............

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.12. 19:24

Hehe. Dolgozni se kelljen, és fizetést is kapjon? nem lenne egy kicsit sok a jóból?