Köszi, megnézem!
Pedagógus továbbképzés
Ezt böngészd át!
277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről
Lyonee! Nekem esélyt sem adtak az óracserére. Áprilisban, amikor felvettek a beiskolázási tervbe, a főnököm azt mondta, ha a nyári szünetben lezajlik a tanfolyam, akkor a suli teljes mértékben fedezi az árát.Ha nem, akkor fizetem a 24 ezer Ft-ot, s lesz pénz helyettesítésre.Erre bizonyítékom sajna nincs.Végig azt gondoltam, mentesíteni fognak ezekre a napokra, aztán az orrom elé tolták a papírt a túlóráimról. Már csak azt nem értem, ha ez törvényileg így van, minek akkor nekem ezt írásban kérnem?
Lehet még bonyolítani, mert öten mentünk, kettőnek teljes egészében fedezték a tandíját, viszont órákat kellett cserélniük, ami egy összevont iskola két tagintézményében osztott angolórák esetében nem is könnyű feladat.
Egy másik kollégám táppénzre ment, na ez volt a legjobb megoldás.Neki semmi dolga tovább.Egy kollégámnak meg nincs túlórája, lett most - 20 órája. Próbálják helyettesítésekkel megoldani, de két hét alatt ez nem fog menni. Nem baj, mondták neki, majd szemet húnynak a mínuszok felett.És akkor jövök én, tőlem meg elvesznek 19 túlórát.Nekem van a suliban a legtöbb plusz órám, a magyar-ének/zenetagozaton/ nem egy láblógatós páros. Na erre varrjatok gombot, kedves fórumozók! Adjam a 19 órámat, vagy ne adjam?
Úgy emlékszem, hogy a közoktatási törvénynek (1993) valamelyik passzusában benne van, hogy a fenntartónak biztosítania kell azt az összeget, amely a hiányzó pedagógus helyettesítési díját fedezi. Ez már nem érvényes?
Ezt sajnos a közoktatási tv. írja elő, a térítés módját pedig kormányrendelet. Ha nincs meg a 120 kredit, a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt megszüntetheti.
A továbbképzéseken való részvétel miatt a garantált illetménye nem csökken senkinek, még akkor sem, ha nincs meg a kéthavi időkeret óraszáma, de a túlórákat sajnos elnyeli. Főleg ebből adódik DAVMAT vesztesége.
Ha lehet, át kell rakni másik napra legalább az órák egy részét, vagy már lehetett volna úgy tervezni.
Lyonee
Azt mindjárt gondoltam. De itt nem az összegről, hanem az elvről van szó. Miért is kéne a munkavállalónak egy kötelező tanfolyamért fizetnie?? Nyilván nem 2 millát, de az 50 ezer Ft most sok vagy kevés? Ki dönti el? Mert szerintem, ami itt nullánál több, az már sok.
efi99!
Ezek akkreditált tanfolyamok, a 7 évenkénti kötelező 120 órás pedagógus-továbbképzést szolgálják. Nem külföldi 2 millás tanfolyamok.
A szombatokkal viszont lehet kezdeni valamit. efi99, ebben biztos tudnál segíteni DAVMAT-nak.
DAVMAT!
A kollektív szerződésnek meg nézz utána, esetleg az SZMSZ-t is böngészd végig.
Köszi a választ! Nem lettem tőle boldogabb. Sajnos nem tudom, mit tartalmaz a kollektív szerződés.(egyáltalán van nekünk olyan?)Én is túlzásnak tartom, hogy egy számomra kötelező tanfolyamra a nettó fizetésem közel felét oda kellene adnom.És kézzel-lábbal tiltakoztam, mert nem akartam menni!
De azért az már mégis csak túlzás, hogy a munkavállaló finanszírozza ennek egy részét, úgy hogy számára a részvétel kötelező vagy - úgymond - kvázi-kötelező. És ha Ausztráliában lett volna egy 2 millióba kerülő tanfolyam, akkor annak is ötöde+utazási költség...?
Ha az intézmény kollektív szerződése úgy rendelkezik, hogy a pedagógus-továbbképzésben, illetve ezen felül is a munkáltató által elrendelt más képzésben való részvétel miatt távol töltött idő munkavégzés alóli felmentésnek minősül,akkor a tanítási időkeret - a munkavégzés alóli felmentésnek számító - továbbképzések miatt kieső tanítási napokra tervezett órák számával csökkenthető.
Ha a kollektív szerződés ezt nem tartalmazza, akkor bizony a túlóráidat elviszi a továbbképzés, nem is kell ezt neked kérni. Ha viszont benne van, akkor kötelessége a munkáltatónak betartani.
A Kt. 1.sz. melléklet Harmadik rész II/6. pontjában meghatározottaktól - miszerint "A tanítási időkeretet az adott tanítási napra a pedagógus kötelező órájának terhére tervezett órák számának megfelelően csökkenteni kell minden olyan kieső tanítási nap után, amely az Mt. 151. §-ának (2) bekezdésében megjelölt távollét napjaira, a keresőképtelenség időtartamára esik. A nevelési-oktatási intézmény vezetője a fenntartó egyetértésével meghatározhatja azokat a távolléteket, amelyekkel a tanítási időkeretet csökkenteni lehet.."- nem lehet eltérni.
Az Mt. 151. § (2) bekezdése szerint távolléti díj nem illeti meg a munkavállalót sem a tanfolyami továbbképzésen, sem az iskolarendszerű képzésben való részvétel miatti kieső időre. A 151. § (2) bek. g) pontja értelmében azonban távolléti díj jár a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára. Az Mt. 13. §-ának (1) és (2) bekezdése a következő:
"13. § (1) A munkaviszonnyal összefüggő kérdéseket törvény, illetőleg törvényi felhatalmazás alapján egyéb jogszabály szabályozza.
(2) Kollektív szerződés a munkaviszonyra vonatkozó bármelyik kérdésről rendelkezhet, de - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - jogszabállyal ellentétes nem lehet."
(3) Kollektív szerződés, illetve a felek megállapodása e törvény harmadik részében meghatározott szabályoktól - ha e törvény másképp nem rendelkezik - eltérhet. Ennek feltétele, hogy a munkavállalóra kedvezőbb feltételt állapítson meg.
Egy ált. isk.-ban tanítok 1987 óta alsó- és felső tagozaton egyaránt. A hétéves kötelező továbbképzési tervemet teljesítettem. 2008 áprilisában enyhe munkáltatói nyomásra jelentkeztem a nem szakrendszerű képzéssel összefüggő 120 órás tanfolyamra.A jogszabály szerint nem kellett volna még mennem, hisz rendelkezem a jogszabályban előírt feltételekkel, azaz tanítottam 2004 szeptembere előtt öt évig alsó tagozaton.
A beiskolázási feltételek szerint a 120 ezer forintos tandíjból 24 ezer forintot + az utazási költséget nekem kellett fizetnem.A nyári pótszabadságból 5 napot elvontak tőlem, de a tanfolyam beleért a szorgalmi időbe, esetenként szombaton is mennem kellett.Ezt elfogadtam. Most arra akarnak kötelezni, hogy a túlóráim terhére kérjem a távolléti időmet.Ez nekem összesen kb. 50 ezer forintomba kerülne.Túl azon, hogy utólag kellene kérnem ezt, egyáltalán előírhat-e számomra ilyen feltételt a munkáltató, és ha igen, milyen jogforrásra hivatkozhat?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02