A közlekedési szabályszegések hétköznapi jellege ellenére az általuk megvalósított büntetendő cselekmények, s köztük a szabálysértések rendszere, illetve az egyes szabálysértések megítélése közel sem olyan egyszerű. A közlekedési szabályszegések mind a büntetőjognak, mind pedig a szabálysértési jognak egy speciális területe, sok kerettényállással és rendkívül sok kapcsolódó jogszabállyal, mely a jogalkalmazóktól rendkívül sokrétű tudást és komplex látásmódot igényel.

A közlekedési szabályszegések rendkívül nagy spektrumon mozognak, a káros eredményt nélkülöző igen enyhe fokú szabályszegéstől a kifejezetten durva, személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, akár súlyos balesetet okozó szabályszegésig. Ennek is köszönhetően a pönalizálásuk differenciált. A közlekedési szabályszegések egy része szabálysértésnek minősül, melyeket tovább differenciált a jogalkotó.

Tekintettel a közlekedési szabálysértések nagy számára és sokrétű háttérjogszabályaira, jelen tanulmány kizárólag a kiemelt közlekedési szabálysértéseket, elbírálásuk szabályait, valamint a szankciórendszerüket mutatja be.

A Szerző bírósági titkár, közlekedési szakjogász.