Bizonyos konyhai eszközök alapvetőnek számítanak, nélkülük ugyanis elképzelhetetlen a sütés-főzés, tipikusan ilyenek a serpenyők is, amelyek segítségével egy tartalmas rántottát, egy szaftos steak-et, de akár zöldségköretet is készíthetünk. (X)
Sok múlik azon, hogy milyen alapanyagút választunk, illetve tartalmaz-e speciális bevonatot. Milyen serpenyő az ideális a különböző feladatokhoz? Ezt a kérdést járjuk körbe ebben a cikkben.
Sokoldalú eszközök
Attól függően, hogy milyen alapanyagról van szó, más-más feladathoz javasolt serpenyőkkel is találkozhatunk. Például a rozsdamentes acél változatok megfelelőek a magas hőmérsékletű sütéshez, húsok kérgesítéséhez. Ezek a típusok rendkívül strapabíróak, azonban a letapadás elkerülése érdekében szükséges némi olaj vagy zsiradék hozzáadása.
Az öntöttvas serpenyők a lassú, egyenletes sütéshez a legideálisabbak, például pörköltekhez, illetve sült zöldségekhez, ezeket a típusokat akár sütőben is használhatjuk.
A tapadásmentes serpenyő pedig igazi jolly joker, a mindennapi főzés egyik legkedveltebb eszköze, szinte bármilyen étel elkészítéséhez tökéletes, pláne azoknak ajánlott, akik igyekeznek minimalizálni az olaj használatát.
Melyek az előnyei?
A tapadásmentes változatok napjainkban minden konyhában fellelhetők, ez nem véletlen, ugyanis az alábbi tulajdonságok igazán kelendővé teszik ezeket a típusokat.
- Kevesebb olaj, zsiradék használatát teszik lehetővé, így egészségesebb ételek készíthetők bennük.
- A speciális bevonatnak köszönhetően az ételek nem ragadnak le, így a mosogatás gyerekjáték.
- Kíméletes sütést tesznek lehetővé, ideálisak tojásételekhez, palacsintákhoz vagy akár halakhoz, amelyek esetében különösen nagy az esély a letapadásra.
- Akár reggeli, ebéd vagy vacsora készül, egy tapadásmentes serpenyő szinte minden feladathoz bevethető.
Hogyan könnyítik meg a mindennapokat?
A tapadásmentes serpenyők használata nemcsak a főzést teszik élvezetesebbé, hanem időt és energiát is spórolhatunk általuk.
- Gyors felmelegedés: a modern, tapadásmentes bevonatokkal ellátott serpenyők gyorsan felmelegednek, így kevesebb időt kell a tűzhely mellett tölteni.
- Nincs több leégett étel: a speciális kialakítás megbízható védelmet nyújt, így a kezdő szakácsok is magabiztosabban használhatják.
- Könnyű tárolás: mivel helytakarékosak, akár a falon is tarthatók, így a kisebb konyhákban is praktikusak.
Néhány alapszabály a használathoz
Ahhoz, hogy hosszú távon is élvezhessük a tapadásmentes serpenyők előnyeit, érdemes az alábbiakat betartani:
- Kerüljük a fémeszközök alkalmazását, amelyek megkarcolhatják a bevonatot, használjunk helyette szilikonból vagy fából készült eszközöket.
- Ne hevítsük túl a serpenyőt, mivel ez károsíthatja a tapadásmentes réteget.
- Kíméletes, ugyanakkor hatékony mosogatószert válasszunk, amellyel eredményesen megtisztíthatók, de nem tesz kárt az anyagukban.
Egy jól megválasztott serpenyő hosszú távú befektetés, amely megkönnyíti a mindennapos ételkészítést.