Az Eurojust szervezésében idén október 17-18-án találkoztak Hágában az uniós legfőbb ügyészek, immár 18. alkalommal. Az uniós elnökséget az évben betöltő tagállamok legfőbb ügyészeiként idén a belga és a magyar legfőbb ügyész vezette a találkozót. A találkozó témája a szervezett bűnözés elleni fellépés és a szellemi tulajdonjogok védelme volt.

Az Eurojust által nemrég elindított Európai Igazságügyi Szervezett Bűnözési Hálózat (EJOCN) a szervezett bűnözés elleni küzdelmet tűzte ki célul. A legfőbb ügyészek ennek kapcsán az információcsere növelésének módjait, valamint a titkosított kommunikációs eszközök használatának és az adatvédelemnek a kérdéseit vitatták meg.

Forrás: Legfőbb Ügyészség

A szellemi tulajdonjogot sértő bűncselekmények száma folyamatosan nő. A márkák, logók illegális használata a jogszerűen működő vállalkozásokat, az illegális online letöltő és streaming platformok pedig a műsor és filmkészítőket, valamint a műsorszolgáltatókat károsítják. A hamis fogyasztási cikkek sokszor közegészségügyi kockázatokat is rejtenek.

Polt Péter legfőbb ügyész kiemelte, hogy az információs technológia robbanásszerű fejlődése miatt a szellemi tulajdont sértő cselekményeknél az országhatárok jelentőségüket vesztették. Így a magánjogi és büntetőjogi szabályozásnak – az egyes országok sajátosságainak figyelembe vétele mellett – nemzetközi szinten is koherens rendszert kell alkotnia.

Forrás: Legfőbb Ügyészség

A résztvevők ennek szellemében megtárgyalták, hogy bár az egyes büntetőjogi normák eltérőek a tagállamokban, ugyanakkor a szellemi tulajdonjogot sértő cselekmények kapcsán közös kártérítési kritériumok meghatározása elősegítené az egységes és hatékonyabb küzdelmet.

A magyar legfőbb ügyész külön látogatást tett a posztjából hét év után távozó Ladislav Hamran Eurojust elnöknél, és baráti hangulatú beszélgetésen köszönte meg a gördülékeny közös munkát.