Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja 2024-ben második alkalommal indította el a nagy sikerű Szolgálati kutyák és lovak, az állatvédelem szerepe a bűnmegelőzésben című fakultatív tantárgyát. A kurzus nyitóeseményén Rambo, a rendőrség szolgálatában álló, ukrajnai háborúban megsérült kutya látogatta meg a hallgatókat.

Rambo története lenyűgöző: az ukrajnai háború alatt, Harkivban sérült meg, ahol fél fejét súlyos sebesülések érték. Az angol orvosok műtéti beavatkozással mentették meg az életét, majd hosszú rehabilitáció következett. A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány gondoskodott róla, míg végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság fogadta be, hogy a bűnmegelőzési és terápiás programokban részt vegyen. Bár korábban nem volt rendőrkutya, a sérülése után lett azzá, bebizonyítva, hogy

még a fogyatékossággal élő állatok is képesek teljes értékű életet élni, sőt, akár szolgálati állatként is kiválóan helytállhatnak​.

Rambo, a rendőrség szolgálatában álló, ukrajnai háborúban megsérült németjuhász és vezetője, Deskó Gyula r. alezredes. – Forrás: Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központ

„Kulcsfontosságú, hogy az állatorvos hallgatók megismerjék a szolgálati állatok nem mindennapi életét és speciális igényeit. Ezek az állatok különleges körülmények között élnek és dolgoznak, ezért állatorvosi szempontból is különleges figyelmet igényelnek. A hallgatók így már a képzésük során betekintést nyerhetnek abba, hogyan gondoskodhatnak majd a későbbiekben ezen állatok speciális egészségügyi szükségleteiről, amivel hozzájárulhatnak azok hosszú távú jóllétéhez és hatékony szolgálatához” – nyilatkozta Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a fakultáció tantárgyfelelőse.

A „Szolgálati kutyák és lovak, az állatvédelem szerepe a bűnmegelőzésben” című fakultatív tantárgy célja, hogy a hallgatók átfogó képet kapjanak a szolgálati állatok alkalmazásának jogi és állatvédelmi vonatkozásairól, illetve az állatvédelem és a bűnmegelőzés összefüggéseiről. A képzés az Állatorvostudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésében valósul meg, a hallgatók nagy érdeklődése mellett. A kurzus helyei azonnal betelnek, hiszen egyedülálló tudást biztosít ezen a speciális területen.

A félév során több szakértő osztja meg tapasztalatait a hallgatókkal. Az első alkalommal Osztoicsné Czéder Andrea r. alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az állatvédelem és bűnmegelőzés összefüggéseiről tartott előadást, míg Deskó Gyula r. alezredes, Rambo vezetője a jelen lévő szolgálati kutya segítségével mutatta be a szolgálati állatok bűnmegelőzésben betöltött szerepét. Az előadássorozat további részében Daróczi István állatvédelmi szakjogász, az OPSZ Szolgálati Kutyás és Állatvédelmi Tagozatának szakértői testületi elnöke az állatokat érintő bűncselekmények jogi hátterét és szabályozását ismerteti, Frigyer László r. alezredes, OPSZ Szolgálati Kutyás és Állatvédelmi Tagozatának elnökhelyettese, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója pedig a szolgálati kutyatartás szabályozásáról beszél majd. Morva László r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ a rendőrkutyák mindennapi alkalmazásáról tart előadást, míg Stájer Attila, a ROKK állatorvosa a szolgálati állatok állatorvosi felügyeletéről ad tájékoztatást. Horváth Orsolya, a Századvég Oktatási és Innovációs Üzletágának vezetője és Molnár Ágnes a kriminalisztikai keresőkutyák alkalmazását tárja fel, azon belül az azonosító és keresőkutyák használatáról tartanak bemutatót, míg Radácsné Reszegi Rita, a Polgárőrség Lovas Tagozatának elnöke a lovas polgárőrség szerepéről beszél majd.

A kurzus zárásaként a hallgatók ellátogatnak a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központba (ROKK) Dunakeszire, ahol közvetlenül ismerkedhetnek meg a szolgálati állatok kiképzésével és mindennapjaival. Ez a gyakorlati tapasztalat elengedhetetlen ahhoz, hogy a hallgatók alaposan megismerjék a szolgálati állatok jelentőségét a bűnmegelőzésben és e különleges állatok állatorvosi igényeit.