Eddig a bírói függetlenség hazai gyökereit tártuk fel, most jött el az ideje annak, hogy a nemzetközi összefüggésekkel is foglalkozzunk – mondta a Kúria elnöke A bírói függetlenség intézményes garanciái – nemzetközi kitekintés elnevezésű, a Kúria Werbőczy István Országbírói Kutatóintézete által rendezett nemzetközi konferencián, Budapesten csütörtökön.

Varga Zs. András köszöntőjében leszögezte:

“A szakadatlanul változó körülmények között annyi bizonyos, hogy a bírói függetlenség nem személyes előjog. Lényeges tartalma kettős: a bíró nem tűri, hogy beleszóljanak ítélkező munkájába, mindenki másnak pedig tilos abba beavatkozni”.

Megjegyezte azt is, hogy sok kérdést vet fel ennek a garanciális elvnek az érvényesülése.

“A magyar bírósági rendszer a függetlenség szempontjából az egyik legelőremutatóbb” – mondta az igazságügy-miniszter a nemzetközi fórumon tartott beszédében.

“A magyar bírósági igazgatás nemcsak a kormánytól független, de az ellenőrzést is biztosítja” – tette hozzá Tuzson Bence.

Kitért arra is, hogy az Országos Bírói Tanácsnak ellenőrző funkciói mellett döntési jogosítványai is vannak, és ennek a konstrukciónak a működését még figyelni, fejleszteni kell.

Az igazságiügy-miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bírák megbecsülése is fontos garanciája függetlenségüknek. A tárca készen áll az egyeztetésekre az ország lehetőségeihez képest. “A függetlenségnek nem csupán az a garanciája, hogy a bíró csak a törvényeknek van alárendelve, de az is, hogy biztosított a szükséges infrastruktúra” – fejtette ki.

A miniszter elmondta, hogy a bírói függetlenség Magyarországon kiemelt téma, az unióval történt konzultáció nyomán komoly változások történtek, melyek hatásai még kérdésesek.

A bírói függetlenség azt jelenti, hogy a bíró minden befolyástól mentesen ítélkezik, csak a jogszabályoknak alárendelt, de nem jelentheti a társadalomból “kiszakítottságot”, ahogy ez időnként az EU-ban megfigyelhető. “Ez hiba” – jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva:

“a bírósági rendszer is része a társadalomnak, ezért nem lehet attól független.”

Felvetette azt is: vajon maradéktalanul érvényesül-e a tisztességes eljáráshoz való jog az Európai Unió Bíróságán.