A Főváros Főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz 4 személlyel szemben, akik védjegyek – értéken aluli, így a tulajdonos cégnek vagyoni hátrányt okozó – megszerzésében működtek közre.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik vádlottja, egy 43 éves férfi minősített többségű befolyást szerzett egy gyógykészítmények forgalmazásával foglalkozó cégben, amelyben hozzátartozója volt a cég legfőbb képviselője. A férfi elhatározta, hogy átveszi a társaság irányítását és a cég tulajdonát képező védjegyek felett is rendelkezést szerez. Mindezt anélkül, hogy ehhez kapcsolódóan tényleges fizetési kötelezettsége keletkezne. A vádlott elérte, hogy őt válasszák meg új vezetőnek, és bizalmi embereiből – 2 további vádlottból – pedig könyvvizsgáló és igazgatósági tag lett. A könyvvizsgáló a védjegyek értékét – a férfi elvárásának is megfelelően – 50 millió forintban határozta meg, amely megfelelt egy, a férfi által a cégnek korábban nyújtott – saját érdekeit is szolgáló – tagi kölcsön értékének.

A férfi 2017-ben megszerezte a védjegyek nagy részét, azzal, hogy az ügylet pénzmozgással nem járt, hanem az átruházásra a tagi kölcsönből fakadó tartozás részbeni ellentételezéseként került sor. A férfi vállalta, hogy 15 évig kizárólagos hasznosítási jogot biztosít az átruházónak, a 15 év leteltével viszont az átruházónak valamennyi joga megszűnik, és a védjegyekkel az átvevő szabadon rendelkezik. A vádlott a védjegyeket még az adásvételek napján három kiskorú gyermekének ajándékozta.

A fennmaradt védjegyeket a férfi érdekeltségi körébe tartozó cégeknek adták el, ezek esetében is tényleges pénzmozgás nélkül.

A védjegytulajdonos cég érdekét semmilyen módon nem szolgálta, hogy a saját maga által kidolgozott, jövedelemnövelő szellemi termékei kikerüljenek a társaság tulajdonából úgy, hogy hosszabb távon – az adásvételi szerződésekben meghatározott 15 évet meghaladóan – a használat joga sem biztosított.

A férfi a vagyonkezelői kötelezettségét a leírtakkal megszegte, ezzel 985 millió forint vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg. Ennek okozásában a könyvvizsgáló, a frissen kinevezett bizalmi igazgatóság tag és egy korábbi bizalmi igazgatósági tag is részt vett meghatározott mértékben.

A Fővárosi Főügyészség 3 vádlottat szemben – kettejük esetében társtettesként, egyiküknél bűnsegédként elkövetett – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan hűtlen kezelés bűntettével, negyedik társukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Fővárosi Törvényszék előtt.

A főügyészség a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetésreítélést és cégvezetéstől eltiltást, társaival szemben szintén végrehajtandó börtönbüntetést és cégvezetéstől, illetve egy terheltnél könyvvizsgálói foglalkozástól eltiltást indítványoz.