A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, 54 százalékuk, 3265-en szavaztak igennel, 2818-an pedig nemmel – tájékoztatott az önkormányzat hétfőn.

A szavazás végeredménye alapján

2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.

A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. A 20,52 százalékos részvételi arány jóval meghaladja a hasonló szavazások részvételét – írták.

Soproni Tamás (Momentum) polgármester a közleményben úgy fogalmazott: “A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni”.

Hangsúlyozta azt is, az igen szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze “lakó-jellegét“.

Kapcsolódó anyagok:

A hostel lobby kiszorítaná az Airbnb-t a VI. kerületből – partner ebben Terézváros? – Beszélgetés Schumicky Balázzsal, a MAKE elnökével

Több mint 700 lopott vagy hamis NTAK azonosító számmal működő Airbnb lakás működik Terézvárosban! – De miért nem lép a VI. kerület?