A Magyar ApartmanKiadók Egyesületéhez és a Felelős Szálláskiadók Szövetségéhez tucatnyian fordultak a tegnapi nap folyamán, hogy nem tudtak szavazni az önkormányzat online felületén. A két civil szervezet ezért a mai naptól jogsegély szolgálatot indít a szavazók védelmében!

Megdöbbentő módon az önkormányzat munkatársai nem adtak jegyzőkönyvet a technikai hibáról a szavazóknak, mindössze azt ígérték, hogy majd meg lesz javítva a program. Soproni Tamás polgármester maga is elismerte a nehézségeket a közösségi média platformján.

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége ezért a mai naptól jogsegély szolgálatot indít a szavazók védelmében. A jogsegely2024@gmail.com címen várják azok jelentkezését, akik nem tudtak élni szavazati jogukkal.

“Mivel ez a „szavazás” továbbra sem egy jogilag formalizált, biztonsági garanciákat tartalmazó valódi népszavazás, hanem egy különböző társadalmi csoportokat bevonó, másokat kirekesztő konzultáció, nem lehet tudni, hogy pontosan milyen program bonyolítja a szavazást, hogyan és ki összesíti a szavazatokat, ki és mikortól látják az eredményeket, ki ellenőrzi a „szavazás” tisztaságát, stb.” – írja a MAKE közleményében.

“A magát a szavazás tekintetében semlegesnek beállító önkormányzat a közpénzből működtetett szavazói felületen egyértelműen tiltáspárti propagandát folytat, hiszen a szavazás oldalán a tiltáspárti (IGEN) érveket automatikusan megjelenteti a két szavazási lehetőség alatt, míg az általuk összeállított – a két érdekvédelmi szervezet szerint szakmaiatlan -, az airbnb-k melletti (NEM) érveket csak külön gombra kattintva lehet megtalálni. Ezek a problémák, eljárások tovább hiteltelenítik Terézváros airbnb „szavazását”” – hangsúlyozza a civil szervezet.

Kapcsolódó interjú:

A hostel lobby kiszorítaná az Airbnb-t a VI. kerületből – partner ebben Terézváros? – Beszélgetés Schumicky Balázzsal, a MAKE elnökével