A DNS-vizsgálat igazolta, hogy a 24 éve eltűnt 11 éves fiú, Till Tamás holttestének maradványait találták meg június végén a nyomozók Baján – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu-n.

Kovács Gábor, a vármegye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes online sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozóhatóság a birtokába jutott információk ellenőrzésekor 2024. június 30-án egy bajai lakóépület egyik mellékhelyiségében a betonozott talaj alatt gyermekméretű emberi maradványokat talált.

A rendőrség a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól a csontvázlelet genetikai vizsgálatát kérte, amelynek eredményét a napokban kapták meg.

A rendőr alezredes tájékoztatása szerint

a DNS-vizsgálat kétséget kizáróan igazolja, hogy a csontváz a 2000. május 28-án Baján eltűnt gyermekkorú Till Tamásé.

A körülmények és az előzetes igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján az is megállapítható, hogy a fiú erőszakos úton vesztette életét, halála idegenkezűség eredménye, ezért az ügyben emberölés gyanúja miatt folytatnak nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen – tette hozzá Kovács Gábor.

Az ügy kapcsán az idén augusztus 1-jén Budapesten tartott sajtótájékoztatón Petőfi Attila rendőrségi főtanácsos elmondta: Till Tamás 24 éve gyermeknapon tűnt el Baján, miután édesapja megengedte neki, hogy kerékpárral a közeli vadasparkba menjen. A fiú nem tért haza a megbeszélt időpontra, ezért szülei értesítették a rendőrséget, és keresni kezdték a gyermeket. Felkutatása nem vezetett eredményre, ahogy a több száz ember meghallgatása, valamint tizenöt ember poligráfos vizsgálata sem.

Idén júniusban azonban az ügyészségtől kapott értesülést a rendőrség arról, hogy egy férfi állítólag bevallotta: részt vett egy gyermek holttestének elásásában, abban az időben, amikor Till Tamás eltűnt. K. Pétert azonban már nem tudták meghallgatni, mert évekkel ezelőtt öngyilkos lett.

Az elhunyt férfi Till Tamás eltűnésének idején a helyi gyermekotthon lakója volt, szakmát tanult, és egy társával együtt rendszeresen dolgozott annak a tanyának a vállalkozó tulajdonosánál, amelynek telekhatárán a fiú kerékpárját megtalálták.

A nyomozók meg tudták hallgatni viszont K. Péter egykori társát. A negyvenéves férfi érdemi vallomást tett, amelynek alapján megállapították: a fiú elásásában K. Péter vehetett részt a vállalkozóval, V. Józseffel együtt, egyúttal be tudták határolni a tanyán azt a helyiséget, amelyet a történtek idején az azóta ugyancsak elhunyt tulajdonos épített.

K. Péter egykori társa vallomásában elmondta, hogy ő később a betonozásban vett részt, és akkor rábukkant a nejlonba tekert holttestre, amit szóvá tett, de V. József pénzt adott neki, és megfenyegette, hogy hallgasson a történtekről.