Megduplázná a családi adókedvezményt a kormány 2025-ben – a napokban erősítették meg a korábban felröppent hírt. “Ez nem akkora nagyságrend, hogy ne lehessen kigazdálkodni a költségvetésből, évi kb. 350-400 milliárd forint többletkiadást jelentene, ugyanakkor csaknem 1 millió családnak jelenthet anyagi segítséget” – mondja Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group szakértője.

A korábbi bejelentés szerint

2025. januárjától a másfélszeresére, júliustól pedig a kétszeresére emelkedne a családi adókedvezmény összege. Ez egy kétgyermekes családnál évi 480 ezer forint többletbevételt jelentene.

“A családi adókedvezmény már régóta nem emelkedett, így a korábbi jelentős infláció miatt időszerű annak értékállóságának biztosítása. Ugyanakkor ez a kiadás nem terhelné meg olyan mértékben a költségvetést, hogy azt ne lehessen kigazdálkodni” – hangsúlyozza Bagdi Lajos. A Niveus Consulting Group számításai szerint évi kb. 350-400 milliárd forint többletkiadást jelentene ez, amely a személyi jövedelemadó bevétel 4.500 milliárdos összegéhez képest csupán egy közel 8%-os különbözetet jelent, azaz ennyivel csökkenne a személyi jövedelemadó bevétel. Ezt kompenzálhatná az éves „normál” bérfejlesztésből származó többlet személyi jövedelemadó bevétel és a minimálbér jelentősebb emeléséből beérkező – csaknem 250 ezer munkavállalót érintő – kiegészítő adóbevétel.

Ha a fentiekhez hozzávesszük még azt, hogy a kamatkiadások jövőre jelentősen csökkenni fognak (a jelenlegi közel 4.000 milliárdról előzetes becslések szerint 3.000 milliárd forint körüli összegre), akkor már messze nem olyan nagyságrendről beszélünk, ami érdemben megrengetné a költségvetést, ugyanakkor mintegy 1 millió családnak jelenthetne ez – egy 3 gyermekes családnál akár jelentősebb – anyagi segítséget. A 3 gyermekes családoknál ez havonta közel 100 ezer forinttal több pénzt hagyna a szülők zsebében, ami a csökkenő születésszám kapcsán egy vonzó anyagi ellentételezést jelenthetne (jelenleg ugyanis kb. 1,9 millió 20 éven aluli gyermek van a megelőző népszámlálásnál mért több, mint 2 millió gyermekhez képest).