Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2023-as éves jelentése szerint 2019 és 2023 között hazánkban OLAF igazságügyi ajánlással érintett két ügyben vádemelés, egy ügyben megszüntetés történt. Tizenöt esetben a nyomozás folyamatban van, a nyomozást lezáró döntés még nem született meg. “A magyar ügyészség minden OLAF igazságügyi ajánlás kapcsán nyomozást rendel el” – hangsúlyozza a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Az OLAF 2023-as jelentése Magyarország esetében megállapította, hogy 2019 és 2023 között OLAF igazságügyi ajánlással érintett ügyek közül két esetben vádemelés történt, míg egy esetben a nyomozást megszüntették, ami 67%-os arányt jelent. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen az uniós vádemelési átlag 37%. Tizenöt ügyben a nemzeti igazságügyi hatóság a döntést még nem hozta meg („decision pending”).

Ez utóbbi kategória kapcsán egyes sajtóorgánumok az elmúlt időszakban téves értelmezést adtak, cikkeikben a valóságnak nem megfelelő állítások szerepelnek.

A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolja, és abban értékelik.

A jelentésben „függő döntésként” értékelt igazságügyi ajánlások esetében hazánkban minden esetben nyomozás van folyamatban.

A „függő döntés” – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – nem arra vonatkozik, hogy az igazságügyi ajánlásról magáról nem született döntés, hanem arra, hogy az igazságügyi ajánlással érintett nyomozásban még nem hozták meg a végső döntést.

Az OLAF jelentése ennek megfelelően tér ki arra, hogy azokban az ügyekben, ahol az igazságügyi hatóság döntött, mennyi volt a megszüntetés és mennyi a vádemelés.

Az OLAF 2023-ban összesen két igazságügyi ajánlást tett a magyar ügyészi szervezetnek. Az egyik ajánlás alapján a nyomozást elrendelték a magyar hatóságok, a másik ajánlás már folyamatban lévő nyomozásban került felhasználásra és értékelésre.

2023-ban három ügyben – amelyekben korábban vádemelés történt – a bíróságok jogerős, vád szerinti marasztaló ítéleteket hoztak.

A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók. Az OLAF és a magyar ügyészség az eddigi kiváló együttműködését 2022. februárjában munkamegállapodás formájában is rögzítette.