A gazdasági környezet és az egekbe szálló energiaárak, illetve a környezetvédelem új szempontokat ad a építészmérnököknek. A “mindegy miből és hogyan” építkezési elv szerencsére már a múlté, és napjainkban az energiahatékonyság a döntő egy épület kivitelezése során. Ezért mai cikkünkben arról írunk, hogy miért annyira fontos az átgondolt szerkezeti és rétegrendi tervezés. (X)

A SzeRako Csoport például az energiahatékony ház tervezés terén is élen jár, amely köztudottan az egyik legjobb épülettípus a mai korszakban. Ha most építkezünk, akkor érdemes őket választani, mert teljes körű ügyintézéssel vállalják a munkálatokat. Vagyis vázlatterveket éppúgy készítenek, mint látványterveket, ahol megjelenik már az energetikai teljesítmény is. Ezt követően pedig szerkezet-, majd kulcsrakészre építik az otthonunkat.

A légzáró réteg fontossága

A passzív házak A+ energia besorolásúak. Ez többek között annak köszönhető, hogy a szigetelésre egy légzáró réteg is kerül, valamint egyéb szerkezeti és kapcsolódási megoldások is megjelennek. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a vastag szigetelés semmit nem ér, ha kiszökik rajta valahol a meleg. Ezt a problémát lehet áthidalni a megfelelő légtömörséggel.

Gépi szellőztetés 

Ezekben a házakban télen is és nyáron is kellemes a hőmérséklet, ugyanis gépi szellőztető gondoskodik a folyamatosan friss levegőről. A szellőztetés során keletkező hőveszteség többszöröse lehet a fűtési energiának, ezért lényeges itt is a lehető legkorszerűbb megoldásokra törekedni.

A PHPP számítás kulcsfontosságú

Lényeges a PHPP számítás is, amellyel ellenőrizhetjük, hogy mennyiben passzív a tervezett és épülő ház. Ez gyakorlatilag elengedhetetlen a kivitelezés során, ugyanis azt mutatja, hogy a kritériumoknak mennyiben felel meg az épület. Egy olyan energiamérleget tudunk vele készíteni, amelynek mentén korrigálni lehet, ha valami nem megfelelő.

Az ablakok tervezéséhez éppúgy segítséget nyújt, mint a szellőztetéshez és az egyéb gépészethez. Vagyis komplex egységként kezeli az teljes épületet.

Közös gondolkodás a megrendelővel és a kivitelezővel

Amikor passzív házban gondolkodunk, akkor olyan kivitelezőt válasszunk, aki a mi igényeink mentén javasolja a lehető legjobb megoldásokat! Vagyis figyelembe veszi az anyagi lehetőségeinket, valamint a szerkezeti igényeket is, és ennek mentén tesz javaslatot számunkra mind az alapanyag, mind az épületgépészet tekintetében.

Ahhoz, hogy igazán energiahatékony legyen az otthonunk, egy abszolút koncepcionális gondolkodásmódra van szükség. Ez vonatkozik a megrendelőre és a kivitelezőre is. Vagyis a ház nemcsak falból és nyílászáróból áll, hanem sok egyéb épületjellemzőt és gépészeti lehetőséget is figyelembe kell venni ahhoz, hogy egy igazán modern otthonunk legyen.