A Liga olasz párt bejelentette, hogy visszavonja azt a törvényjavaslatot, amellyel korlátozni akarták az olasz nyelvben terjedő nemi esélyegyenlőséget, a javaslat a politikusokat és a nyelvészeket is megosztotta.

Hétfő délutáni közleményében a Liga azt írta, hogy a törvényjavaslat a párt egyik szenátorának személyes kezdeményezése volt.

“A párt vezetősége, köztük a Liga szenátusi frakcióvezetője, Massimiliano Romeo nem osztja a törvényjavaslatot, amely semmilyen módon nem képviseli a Liga állásfoglalását, ezért azonnali visszavonását kérte” – olvasható a párt közlésében.

A korábban a Liga politikusa, Manfredo Potenti szenátor által benyújtott törvényjavaslat véget akar vetni az utóbbi időben elterjedt gyakorlatnak, miszerint a korábban kizárólag hímnemben használt tisztségek nevét nőnemben is használják, ha a pozíciót nem férfi, hanem nő tölti be.

A kezdeményezés szerint

a hivatali, közigazgatási nyelvezetben, ha például miniszterről, polgármesterről, ügyvédről, egyetemet vezető rektorról van szó, minden esetben hímnemet kell használni. A nem hivatalos dokumentumokra a szabály nem vonatkozik.

A szenátor hangoztatta, hogy nem az esélyegyenlőség, hanem annak túlzásai ellen kíván fellépni, amelyek sértik az intézményes nyelvhasználatot. Hangoztatta: az olasz nyelv épségét akarja megőrizni azzal, hogy korlátot szabna annak az iránynak, amely a hivatalos megnevezéseket “a kor (…) érzékenységéhez próbálja igazítani”.

Manfredo Potenti úgy vélte, felesleges hímnemet és nőnemet is használni ugyanarra a hivatali pozícióra, amikor elegendő egyetlen nyelvtani forma.

A törvényjavaslat ezertől ötezer euróig terjedő pénzbírságot írt elő a hímnem helyett nőnemet használóknak.

A kérdés évtizedek óta napirenden szerepel Olaszországban: 1986-ban a Craxi-kormány esélyegyenlőségi minisztere, Alma Sabatini vezette be, hogy nők esetében nőnemet kell használni tisztségek megjelölésére. Attól kezdve a hivatalos állást betöltő nők szabadon választhattak, hogy nőnemben vagy hímnemben akarják használni megszólításukat.

Giorgia Meloni 2022 októberében, amikor első nőként Olaszország kormányfője lett, leszögezte, hogy hímnemben kívánja használni a miniszterelnök megnevezést. Meloni döntését vita kísérte: a világ legrégibb nyelvművelő intézményének számító Accademia della Crusca úgy vélte, “a tisztségek nőnemű használata teljesen szabályos, és aki azt használja, egy folyamatban levő nyelvtörténeti átalakuláshoz csatlakozik. Annak viszont, aki a hagyományos hímnemet választja, joga van azt tenni.”

Nem sokkal később a jobboldalhoz közeli Beatrice Venezi karmester közölte, nem akarja, hogy karmesternőnek szólítsák.

Trento város egyeteme viszont márciusban módosította alapszabályzatát, amelyet csupa nőnemben használt szóval írt át. Modena polgármestere az idegenrendészet élére kinevezett nőt a hivatalos dokumentumokban questor-nőként tüntette fel a hagyományos questor helyett.

A Liga javaslata széles vitát indított el. Politikusok és nyelvészek, valamint a sajtó is állást foglalt. Aurora Floridia nyelvész, a Zöldek és a Baloldal Szövetségének (AVS) szenátora szerint a jobboldali párt “nőgyűlölete határtalan”. A politikus a kétszáz fős felsőházban hetvenhat aláírást gyűjtött össze a törvényjavaslat ellen. Debora Serracchiani, a Demokrata Párt (PD) képviselője szerint “a legsötétebb és legelmaradottabb patriarchátus sem tudott volna kitalálni ilyen ostobaságot”.

Az Il Giornale című jobboldali napilap hétfői véleménycikke szerint nem tiltásra, hanem józan észre van szükség. A baloldali La Repubblica úgy vélte, a javaslat “el akarja törölni a nőket”.