A mesterséges intelligencia kérdésköre rendkívül megosztó napjainkban. Az azonban szinte biztos, hogy egyre kevésbé lehet megkerülni, hogy valamilyen formában kapcsolatba kerüljünk vele. Ijesztő lehet az, ha nem ismerjük, ezért most egy lehetséges előnyös felhasználási területet fogunk megvizsgálni. (X)

A mesterséges intelligencia és az okos gyógyászati segédeszközök

Egy olyan készüléknek, mely rendelkezik a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyökkel, nagy hasznát vehetjük az otthon használható gyógyászati okoseszközök alkalmazása közben, például az EKG-mérésben. A Smartmedical által forgalmazott Viatom EKG-készülékek megbízhatóak, köztük a Viatom ER1 24 órás EKG-mérő műszer olyan, amely akár a nap 24 órájában képes monitorozni szívünk működését.

Az eszköz kétféleképpen rögzíthető: hevederrel vagy tappanccsal. Ennek köszönhetően kényelmesen viselhető egész nap. Ezalatt a készülék folyamatosan figyeli az EKG-t, a kapott adatokat rögzíti, elmenti, megrajzolja az EKG-görbét. Az értékek így később is visszanézhetők, és továbbíthatjuk azokat kezelőorvosunknak is.

A Viatom ER1 egy bárki által használható okoseszköz, nem szükséges hozzá speciális tudás. Itt jön a képbe a mesterséges intelligencia.

Hogyan segíthet az AI az adatelemzésben?

Mivel bárki által használható készülékről van szó, a kapott eredmények sok esetben nem mondanak nekünk semmit, nem fogjuk tudni, mi az az érték, amit jó lenne megosztani az orvosunkkal.

A Viatom ER1 24 órás készülék a mesterséges intelligencia működési elvét követi, és képes a kapott adatok elemzésére. Felismeri, ha az értékek nem megfelelőek, és visszajelzést ad róla. Azonban még ezen is túlmutat a használata, ugyanis közel 104-féle kóros állapotot képes megállapítani, így mondhatjuk, hogy diagnózis felállítására is használhatjuk.

Természetesen a kapott információkról minden esetben szükséges egy szakorvossal is konzultálni. Ennek érdekében minden, a szoftver által adott eredmény egyszerűen továbbítható az orvosunknak.

Az AI-EKG-platform

Az AI-ECG platform az első olyan regisztrált és az NMPA, az FDA és CE által jóváhagyott termék, mely AI-EKG-mérésre alkalmas. Ez egy AI-EKG-elemző szoftvert jelent, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes a kapott EKG-eredményeket elemezni, és azok alapján diagnózist felállítani.

A platformot a Viatom leányvállalata, a LEPU GROUP fejlesztette ki. Azoknak a termékeknek, amelyek AI-EKG-elemző szoftverrel rendelkeznek, mint a Viatom ER1 is, a célja, hogy a felhasználókat hozzásegítsék a kapott EKG-eredmények értelmezéséhez.

A Viatom AI-EKG-platform előnyei

Az adatokat gyorsan és pontosan elemzi. Rendkívül sok, 104 különböző kóros állapotot képes felismerni, melynek rögzítési pontossága 95%. Ez felveszi a versenyt az orvosszakértők eredményeivel.

Mindezeken keresztül egyszerű és hatékony vizsgálati módszert jelent a legtöbb szív- és érrendszeri betegségben szenvedő beteg számára.