Kihirdették a Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesére kiírt nyílt tervpályázat győztesét. A tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg az egyetem új campusa, amely otthont ad az állam- és jogtudományi kar, illetve a pszichológiai intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem kétezer-ötszáz hallgató folytathatja majd a tanulmányait. 

A győztes pályázat látványtervei – Forrás: reformatus.hu

Egy hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezik megépíteni Budapest új egyetemi campusát. A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Kaltenberg söröző egykori épületének és egy beépítetlen Üllői úti foghíjteleknek a felhasználásával megépíteni tervezett campus terveinek és tervezőjének kiválasztására.

A győztes pályázat látványterve – Forrás: reformatus.hu

A tervpályázaton szabadon indulhatott bármelyik magyar és európai uniós országbeli építésziroda. A verseny rekordrészvételt hozott: 42 iroda nyújtott be érvényes pályázatot.

A győztes pályázat látványterve – Forrás: reformatus.hu

A szakmai zsűri választása alapján a győztes pályamű a budapesti Archikon Architects Építészstudió terve lett. A zsűri munkájában a református egyház által delegált szakemberek mellett részt vett Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Szalay Tihamér, a Magyar Építészkamara alelnöke, valamint Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, az egyetem kancellárja is. A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését tegnap este tartották meg.

A győztes pályázat látványterve – Forrás: reformatus.hu

A pályázattal a Magyarországi Református Egyház célja az volt, hogy a hagyomány és megújulás jegyében kreatív kortárs terveket ismerhessen meg az egyetemi campus megvalósítására. A tervezők feladata egy olyan, az egyház küldetését – Krisztus hirdetését a bibliai Ige alapján – és nyitottságát is tükröző, a ferencvárosi városrészbe illeszkedő, a kerületi várostervekkel összhangban megépíthető, a ferencvárosiakat is jól szolgáló, XXI. századi egyetemi épület és köztér megtervezése volt, amely magas építészeti minőséget képvisel, és amelyet a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a református visszafogottság jellemeznek.

Trócsányi László:” Az új egyetemi campus hozzájárul az egyetem versenyképességének növeléséhez.” – Fotó: Füle Tamás / református.hu

A tervpályázat eredményhirdetésén Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora köszöntötte az építészeket, és méltatta a díjazottakat. Az egyetem rektora szerint az új egyetemi campus hozzájárul az egyetem versenyképességének növeléséhez. Az egyetem mindenkor törekszik a minőség és közösség érvényre juttatására, és fontosnak tartja, hogy ez az infrastrukturális fejlesztések terén is megvalósuljon.

Lánszki Regő országos főépítész, a zsűri elnöke; a győztes Archikon Architects Építészstudió képviseletében Kopacz Hanna építész tervező és Nagy Csaba Ybl-díjas építész, vezető tervező; Fürjes Balázs, a zsűri társelnöke és Erő Zoltán, Budapest főépítésze. – Fotó: Füle Tamás / reformatus.hu