Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. az újraválasztott elnök egyedül indult a bizottsági elnöki tisztségért.

A titkos szavazáson a konzervatív német politikus 401 igen szavazatot szerzett, 284-en nemmel szavaztak, 15-en tartózkodtak. Újraválasztásához a 720 tagú testület abszolút többségére, vagyis legkevesebb 361 képviselő szavazatára volt szükség.

Az eredményhirdetést követő, Roberta Metsola EP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján von der Leyen a többi között Európa erősebbé tételét hangsúlyozta. Kiemelte: továbbra is együtt akarnak működni Európa szövetségeseivel és barátaival, azonban nagyon fontos, hogy Európa saját, erős védelemmel rendelkezzen.

Elmondta azt is, hogy az elkövetkező hetekben fel fogja kérni a tagországok kormányait, javasoljanak biztosjelölteket, aláhúzva: azon fog dolgozni, hogy a biztosok között egyenlő arányban legyenek a nők és a férfiak.

A politikust először 2019-ben választották a bizottság élére, és ez lesz a 65 éves néppárti politikus második ötéves ciklusa az EU javaslattevő/végrehajtó intézményének élén.

Ursula von der Leyen a németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Korábban Németország családügyi, majd munka- és szociális ügyi minisztere volt, közvetlenül 2019-es megválasztása előtt pedig a védelmi tárcát vezette Angela Merkel kormányában.

Ursula von der Leyen következő öt évre vonatkozó politikai prioritásai

Ursula von der Leyen legfontosabb kezdeményezései között szerepelnek a dekarbonizációt és az ipari növekedés előmozdítani hivatott új Tiszta Ipari Megállapodás, illetve az innováció fellendítését célzó Európai Versenyképességi Alap. Bejelentette, hogy az Europol, az EU bűnüldöző hatóságának létszámát megduplázná és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) létszámát megháromszorozná 30 000 főre a biztonság növelése érdekében. A régú-új elnök javaslatot tett egy Európai Demokrácia-pajzsra a külföldi információ-manipuláció és beavatkozás elleni küzdelem érdekében, illetve bejelentett egy Európai Megfizethető Lakhatási Tervet is.

Von der Leyen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó mezőgazdasági tervre és a nők jogaira vonatkozó ütemtervre is javaslatot tett. Hangsúlyozta, hogy „lehetővé kell tennünk a fiatalok számára, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az európai szabadságjogokból” , és kiemelte az Erasmus+ program, a mentális egészség fontosságát, valamint a képernyőidővel és a közösségi médiával kapcsolatos problémák kezelését, beleértve a függést okozó gyakorlatokat is.

Von der Leyen jelentős hangsúlyt fektetett a védelempolitikára, és javaslatot tett egy új védelmi biztosi poszt létrehozására. Az új biztos irányítaná az Európai Védelmi Uniót, és von der Leyen egy átfogó légvédelmi rendszer létrehozását is szorgalmazta – Európai Légi Pajzs néven – az EU légterének védelme érdekében, amely „védelmi kérdésben az európai egység erős szimbóluma” lenne.

Von der Leyen ismét kifejezte az EU megingathatatlan támogatását Ukrajna mellett, és megerősítette, hogy „Európa kiáll Ukrajna mellett, amíg csak szükséges” .

Von der Leyen további biztosi posztokat is bejelentett: a lakhatási kérdésekkel foglalkozó biztos feladata a kontinens lakhatási válságának kezelése lenne, a mediterrán térséggel kapcsolatos feladatokkal megbízott biztos a regionális stabilitás és együttműködés előmozdításán dolgozna, valamint a generációk közötti méltányosságért felelős biztos pedig a jövő generációinak szükségleteit figyelembe vevő szakpolitikák biztosításán dolgozna.

A következő lépések

A Bizottság megválasztott elnöke most hivatalos levelet küld a tagállamok állam- és kormányfőinek, amelyben felkéri őket, hogy állítsanak jelölteket az európai biztosi posztokra. A Parlament a nyár után megszervezi a biztosjelöltek meghallgatását az illetékes parlamenti bizottságokban. A biztosok teljes testületét ezután a Parlamentnek jóvá kell hagynia.