Az önbizalomhiány jelenléte sok esetben nem is tudatosul bennünk. Ez sokkal veszélyesebb “állapot”, mint az, amikor felismerjük. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ideje önfejlesztésbe kezdeni, már megnyertünk egy csatát. (X)

Talán ez a legnehezebb fázisa a fejlődésnek. A második lépés már számos lehetőséget jelent, mert a könyvek, a tanfolyamok és kurzusok mellett a terápiás megoldások is hatalmas segítséget adhatnak a folyamatban: például a Tudatosság Klub szolgáltatásait is igénybe vehetjük.

Először azonban fel kell ismerni, hogy valami nem stimmel. Nagyon nehéz magunkat külső szemmel megítélni, ezért segítünk ebben egy kicsit 12 apró jellel, ami az önbizalomhiányos állapotra utal.

1. Szociálisan visszahúzódó viselkedés

A társasági eseményeken való részvétel igazán izgalmas helyzeteket és találkozásokat szülhet, ami sok ember számára komfortzónán kívüli lehetőség. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni a fent leírtakon.

2. Szorongó életmód

A szorongás sokszor okoz bizonytalanságot. Amikor jobban félünk az ismeretlen kimeneteltől, mint a tettektől, akkor bizony az önbizalom hiányával küzdünk.

3. Mások véleményének fontossága

A Tudatosság Klub kognitív viselkedésterápiára segítségével támogatja a társadalmi megítélés, és a körülöttünk lévő emberek véleményének felülbírálatát. Így nem kell állandóan függenünk mások megítélésétől.

4. Bókok kerülése

Nagyon szívmelengető érzés, ha valaki megdicsér bennünket, azonban nem mindenki viseli ezt jól. Ha észrevesszük, hogy kerüljük a bókokat, akkor fókuszt kell váltani.

5. Igényesség és ápoltság

Sok esetben esünk abba a hibába, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni magunkat. Ez pedig a külső megjelenés rovására megy, ami tovább rontja a magabiztosság érzését.

6. Kihívások kerülése

A legszembetűnőbb jel, ha a tettek helyett a kihívások kerülése van a középpontban. Ha szívesebben fújunk inkább visszavonulót, akkor érdemes dolgozni az önbizalom témán.

7. Konfliktusok hárítása

Tipikus jel lehet az is, ha a konfliktus helyzetekből inkább kihátrálunk ahelyett, hogy produktívan beleállnánk és megoldanánk azokat.

8. Állandó magyarázkodás

Az állandó magyarázkodás is jelezheti, hogy a magabiztosság hiányzik, és sokszor elnézést kérünk olyanért is, amiért egyébként nem kellene.

9. Felelősségvállalás hiánya

A felelősségvállalás egyik fontos alapköve, hogy vállaljuk a tetteinket. Ha inkább kifogásokat keresünk a mentségünkre, akkor bizony baj van.

10. Megerősítés szükségessége

Az önbizalomhiány megköveteli az állandó pozitív megerősítést, ami sok esetben lehet hátrányos.

11. Folytonos szabadkozás

Gyakran hajlamosak vagyunk magunkra venni dolgokat, amikről nem is tehetünk, és szabadkozunk miatta feleslegesen.

12. Mások tekintetének kerülése

A kényelmetlenség érzése, amikor valaki a szemünkbe néz, biztos jele az önbecsülés hiányának.

Számos módszerrel dolgozhatunk a témán, azonban az első lépés mindig az, hogy ismerjük fel a problémát. Azzal már félsikert érhetünk el, és tehetünk a változásért.