Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a szülészorvosra, aki magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével 2021-ben.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség – az előző nap hozott ítéletről szóló – közleményében azt írta: a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos rendszeresen “összemosta” a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással.

Bár a kórház eszközeinek, berendezéseinek magánpraxisban való használatához nem rendelkezett engedéllyel, a járóbetegellátás keretében ultrahangos vizsgálatokat végzett betegein, tőlük ezért alkalmanként 15 ezer forintot kért és fogadott el. Az ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget.

A vádirat 37 esetet sorol fel, amelyek során több mint 1,4 millió forintot vettek át, de 6 alkalommal nem volt megállapítható a pontos nagyságrend. Akadt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy nő pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék

az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt mondta ki bűnösnek, ezért rá halmazati büntetésül két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést és tízmillió forint pénzbüntetés szabott ki, továbbá öt évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától is.

Asszisztensét bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása miatt ítélték el, ezért őt halmazati büntetésül egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette, továbbá az orvos pénzbüntetésének összegét ötmillió forintra csökkentette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.