A vékonyvakolat egy olyan vakolatfajta, amelyre az jellemző, hogy vékonyan lehet felvinni a falra a kis szemcseméretnek köszönhetően. Ezek műgyantából, adalékszemcsékből, szilikátból állnak. A felhordás előtt mindenképpen mélyalapozót kell használni, azért, hogy megfelelőképpen tapadjon a falra. Arra is figyelni kell, hogy mindig olyan alapozót kell választani, ami az adott vakolathoz tartozik, mivel csak ez garantálja a tökéletes végeredményt. (X)

A szilikátvakolatok

A csomeszigeteles.hu vékonyvakolatai más-más kötőanyagot és adalékanyagot tartalmaznak, leggyakrabban szilikátot. Ez azonnal felhasználható termék, a benne található kötőanyag a vízüveg. Akár kapart, akár dörzsölt típust szeretnénk készíteni, mindegyikre alkalmas. Ebben a a fajtában szilikátalapú anyagok vannak, ezek felhordás után szilárd kötésbe fognak rendeződni, és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. 

A legfőbb kötőanyag a kálium- és a nátrium-szilikát, amelyek felhordás után reagálnak a falon lévő kalciummal vagy mésszel, így kötődnek hozzá a felülethez. A töltet a legtöbb esetben valamilyen finom ásványi összetevő, mint a kvarcpor vagy a mészpor. Ettől válik simává a fal felülete. A színt ásványi pigmentekkel biztosítják, melyek igen tartósak minden szempontból.

A szilikátvakolatot mész, mészcement, cement alapra, hőszigetelő rétegre, betonra, régi, jól tapadó ásványi és szilikátfestékre, valamint kőlapra lehet alkalmazni.

A szilikongyanta alapú vékonyvakolatok

A szilikongyanta alapú vékonyvakolat fő összetevője egy polimer alapú anyag, a szilikongyanta. Ez is alkalmas dörzsölt és kapart fal előkészítésére, ráadásul nagyon rugalmas, és ellenáll az időjárásnak. Kvarc és mészkő szemcséket is tartalmaz, valamint a kívánt szín elérése érdekében színezőanyagot, illetve a tapadás fokozására tapadásszabályozókat. 

Ez a vakolat ideális választás olyan felületekre, amelyek kissé mozognak, hiszen a rugalmasság következtében a fal a későbbiekben nem fog megrepedni. A szilikongyanta alapú vékonyvakolatok további előnye, hogy a nedvességnek is ellenállnak.

A Baumit vékonyvakolatok fajtái

Többféle Baumit vékonyvakolat létezik, az ideális kiválasztásához szakember segítségét kell kérni. Létezik műgyanta kötőanyagú homlokzati vakolat, mely a polisztirol hőszigetelő rendszerekhez ideális. Találunk köztük szilikongyanta kötőanyagú típust is, ami rugalmas, vízlepergető hatású és jó páraáteresztő, EPS rendszerhez használható. De ásványi kötőanyagú terméket is választhatunk. Ez új vagy felújító vakolatként bármilyen alapvakolatra felhordható. 

Ha öntisztuló verziót keresünk, azt is megtaláljuk. Ez hosszú ideig tiszta marad, és kiváló páraáteresztő. Az akril vékonyvakolat pedig nagy ellenálló képességű, intenzív színekben kapható termék.

A vékonyvakolatok kiválasztásakor figyelembe kell venni a felület anyagát és az alkalmazási körülményeket. Ha ennek megfelelően választunk, tartós eredményre számíthatunk.