Jóváhagyta az Európai Parlament az egyes, reggeliknél használt élelmiszerek összetételére, megnevezésére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó frissített szabályokról szóló, úgynevezett reggeli irányelveket. Az új szabályok kötelezezővé teszik a méz származási országának világos megjelölését a termék címkéjén, kialakítják az uniós méz nyomon követhetőségének rendszerét, valamint rendelkezéseket tartalmaznak a lekvárokban és dzsemekben található gyümölcsökre, a cukortartalmom egyértelműbb címkézésére egyaránt.

A reggeli irányelveket 603 szavazattal, 9 ellenében és 10 tartózkodással, a Tanáccsal kötött előzetes politikai megállapodás alapján fogadták el a képviselők.

Az új szabályok különösen a nem uniós országokból származó hamisított méz behozatala ellen fognak küzdeni a származási ország kötelező és jól látható címkézése révén, és elindítják a méz nyomon követhetőségét szolgáló rendszer kiépítését célzó folyamatot.

A gyümölcslevek cukortartalmára, valamint a lekvárok és dzsemek minimális gyümölcstartalmára vonatkozóan is egyértelműbb címkézést írnak elő.

Az új szabályokról bővebben ITT olvashat (angol nyelven).

„Ma fontos lépést tettünk az élelmiszerek eredetének címkézése terén, és szigorú intézkedéseket fogadtunk el a mézcsalás elleni küzdelem érdekében. A mézkeverékek címkézésén egyértelműen fel kell tüntetni a származási országokat. Emellett magasabb minőségi követelményeket határoztunk meg, és megállapítottuk, hogy szükség van egy uniós nyomonkövetési rendszerre a méz esetében. Ezek a kezdeményezések biztosítják a fogyasztók jobb tájékoztatását, valamint a méhészek és a fogyasztók jobb védelmét a hamisított mézzel szemben” – nyilatkozta a szavazást követőek Alexander Bernhuber (EPP, Ausztria) jelentéstevő.

A következő lépések

A jogszabályt a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is el kell fogadnia. Azt követően a jogszabályt kihirdetik az EU Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép. Az uniós országoknak a hatálybalépést követően két évvel kell alkalmazniuk az új szabályokat.

Háttér

Az Európai Bizottság 2023. április 21-én javasolta az egyes „reggeli irányelvekre” vonatkozó uniós forgalmazási előírások felülvizsgálatát, hogy a több mint 20 éves jelenleg érvényben lévő előírásokat korszerűsítse.