A szaunatulajdonosoknak van néhány karbantartási teendőjük így tavasszal. Fontos kérdés azonban, hogy a telepítést szakszerűen végeztük-e el. Ez adja meg ugyanis az alapot ahhoz, hogy mindent zökkenőmentesen el lehessen végezni. (X)

Néhány szó a szakszerű telepítésről

Ha eddig még nem tettük, akkor itt az ideje annak, hogy ellenőrizzük, úgy telepítettük-e a kültéri szaunánkat, ahogyan az útmutatóban szerepel. Amennyiben néhány dolgot elmulasztottunk annak idején, akkor jobb javítani a hibákat mielőbb.

A Skandimánia szaunáit teljesen vízszintes alapra kell helyezni, ami lehet beton, de térkövezésben is gondolkodhatunk. Az alap olyan legyen, amely nemcsak a szauna súlyát bírja el, hanem a benne lévő személyek tömegét is. Kikötés még, hogy az alap a teljes terjedelmét illetően legyen teherhordó.

A szauna állagának megóvása érdekében még sík talaj esetében sem jó gyakorlat a földre, fűbe telepíteni. Érdemes azt is észben tartani, hogy az aljnövényzet képes gátolni a levegő szabad áramlását, ami hosszú távon igen káros a szauna szerkezetére nézve.

A szauna tisztítása

A megfelelő higiéniás állapot fenntartása érdekében négy-öt használatot követően célszerű alaposan kitakarítani a szaunát. Elsőként le kell porszívózni a háttámlákat és a padokat is. Ezt követően vegyük ki a padlóelemeket majd emeljük ki a szauna alját.

Kefével dörzsöljük át az építmény belterét ecetes vízzel. Semmiképp sem szabad vegyszerekkel végezni a tisztítást. Ha erősebb szennyeződéssel találjuk szembe magunkat, azt próbáljuk meg szódabikarbóna segítségével eltávolítani. Legfeljebb a bio tisztítószerek jöhetnek szóba.

Végül nem marad más hátra, mint leöblíteni a szauna belsejét folyóvízzel. A nagynyomású mosó használata kifejezetten kerülendő. Arra is oda kell figyelni, hogy ne érje közvetlen vízsugár az elektromos berendezéseket.

Mit lehet tenni a rendkívül makacs szennyeződésekkel?

Ha olyan szennyeződést találunk, amivel szemben a fenti módszerek nem bizonyulnak eredményesnek, akkor keressünk egy finom dörzspapírt. Jellemzően az enyv lehet például az, amit ecetes vízzel, de még bio tisztítószerekkel sem fogunk tudni eltávolítani.

Éles kés segítségével óvatosan kaparjuk le a padra, padlóra vagy háttámlára ragadt enyvet. Végül a már emlegetett csiszolópapírral eltávolítható. Szóba jöhetnek még természetesen a speciális enyvelvtávolító szerek is.

A szauna külsejének karbantartása

A kültéri szaunákon vannak feszítőpántok. Ezeket télen meg kell lazítani, mivel a fa tulajdonságai változnak az időjárás, a hőmérséklet függvényében. Nyáron, amikor a fa jobban kiszárad, meg kell húzni a pántokat, hogy ne vetemedjen meg a faszerkezet.

Előrelátó döntés a fát vékonylazúrral lefesteni, ha kezeletlenül kapjuk a szaunát. Ez védi a szerkezetét az UV sugárzástól, a nedvességtől és az időjárás viszontagságaitól. Évente egyszer ezt a kezelést érdemes elvégezni. A szauna külsejét puha szőrű kefével és vízzel tisztíthatjuk le.