Tavasszal rengeteg a tennivaló egy kertben, egyrészt a növényeket kell metszeni, permetezni, az egynyári növényeket palántázni és elültetni, illetve kijavítani, felújítani a tél során tönkrement szerkezeteket, például a teraszburkolatokat. (X)

A fából készült bútorok, burkolatok, korlátok, oszlopok, kerti házak évről évre rendszeres karbantartást igényelnek, hogy megőrizzék esztétikus külsejüket, állagukat. A MesterekFutára lakkok, pácok, lazúrok széles választékát kínálja a különböző fafelületek kezeléséhez. Praktikus, ha ezzel, illetve ezek ellenőrzésével kezdjük a szezont. Milyen lehetőségeink vannak, ha a faburkolatú terasz szorul javításra? Meg lehet-e úszni kisebb munkával, illetve a teljes szerkezet cseréje helyett egyszerű és gyors felújítással? 

Előzd meg a sérüléseket!

A teraszok burkolata ki van téve az időjárás viszontagságainak, az UV-sugárzásnak, a csapadéknak, a fagynak, a szélnek, hidegnek és melegnek, továbbá a használatból eredő mechanikai hatásoknak, igénybevételnek. Ez számtalan karcot, sérülést, a festék lepattogzását és hámlását, különféle foltokat, eldeformálódott elemeket eredményezhet, különösen fafelületek esetén. Még ennek tudatában is sokan választják a fát, hiszen esztétikus, barátságos, hangulatos és meleg érzetet ad, ráadásul egyszerű szerszámokkal könnyen megmunkálható, méretre vágható.

A rendszeres utókezeléssel csökkenteni lehet a súlyosabb sérülések kockázatát, hiszen ha évről évre átcsiszoljuk és újrafestjük, kisebb eséllyel megy tönkre és károsítják a különféle hatások. 

Milyen lehetőségeid vannak?

Amennyiben elmulasztod a rendszeres karbantartást, az idő megteszi a hatását, és nagyobb valószínűséggel keletkeznek rajta végzetes sérülések, amelyek csak a burkolat elbontásával és a felület újraburkolásával orvosolhatók. Kisebb hibák esetén azonban elegendő lehet csak egy-egy elem cseréje. Könnyen kicserélheted a vetemedett, széttört vagy súlyosan megrongálódott darabokat. 

Válaszd meg azonban, milyen időben kezdesz neki, esőben, magas páratartalom mellett, hidegben vagy kánikulában nem érdemes, viszont a kora tavaszi kellemes hőmérsékletű és száraz időszak tökéletes lehet. 

Hogyan végezd szakszerűen?

Amelyik elem cserére érett, azt távolítsd el óvatosan, hogy a megmaradó lécek ne sérüljenek! Szerezz be megfelelő elemeket, ha kell, szabd méretre, majd rögzítsd a helyére! Ha mindent kijavítottál, kicseréltél, következhet a burkolat csiszolása a régi kopott festékréteg eltávolítása céljából. A legjobb, ha csiszológépet vagy szalagcsiszolót használsz, azzal haladósabb, mint kézicsiszolóval. Portalanítsd a felületet, majd alapozd le, használj impregnáló alapozót, hogy megvédd a fát a rovaroktól és a gombáktól, valamint a nedvességtől! Ha megszáradt, következhet a festés. Szép színt és egyben védőréteget biztosíthatsz a színezett lakkal. Használd 1-2 rétegben! 

Ha 1-2 évente elvégzed az utókezelést, jóval kevesebb dolgod lesz, és jó időben élvezheted a tökéletesen felújított teraszt.