Egy weboldal hasznos tartalommal való megtöltése temérdek időt, pénzt emészthet fel. Éppen ezért rengetegen igyekeznek kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, és a “piszkos munkát” sokan az AI-ra hárítanák szívük szerint. (X)

Ezért komoly kihívás a tartalomgyártás

Ahhoz, hogy egy weboldalt előkelő helyen rangsoroljanak a keresők bizonyos kulcsszavakra, nem elég egy frappáns domain név, fontos az is, hogy az adott oldal rendszeresen frissüljön. Ehhez újabb és újabb cikkeket, blogposztokat kell írni.

Egy adott témában nem mindig egyszerű újabb és újabb tartalmakat előállítani. Ha egy tematikus portálról van szó, olyanróll, amely nem általánosságban foglalkozik a nagyvilág történéseivel, akkor egy idő után egyre szűkül azon témakörök halmaza, amely még feldolgozásra vár. Egy idő után a weboldal tulajdonosa úgy érezheti, egyszerűen kifogyott az ötletekből,, és nincs már miről írnia.

Megoldást jelenthetnek az AI által előállított cikkek?

Számos portálon jelennek meg egy az egyben mesterséges intelligencia által írt szövegek, de gyakran lehet találkozni fordítóprogrammal készült cikkekkel is. Ezek kapcsán azonban különféle aggályok merülnek fel.

Az egyik probléma az így generált tartalmak minősége. Az MI segítségével készült szövegek sokszor igen nyakatekertek, értelmetlennek hatnak, vagy éppen közhelyekkel vannak tele. Szakkifejezéssel élve nem igazán tartalmaznak “hozzáadott értéket”.

Mi a helyzet a fordítóprogrammal készült cikkekkel és blogposztokkal?

A fordítóprogramokkal is az a gond, hogy korántsem tökéletesek, a magyar nyelv sokszor túl nagy próbatétel elé állítja őket. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet egy gépre bízni a fordítást ahelyett, hogy drága pénzen megbízna az ember egy fordítót, muszáj szembenézni a valósággal: törtmagyar szöveget senki sem szívesen olvas. Ha valóban minőségi írásokat szeretne valaki közzétenni a weboldalán, akkor nem lehet megspórolni az emberi munkát.

Tény, hogy a fordítóprogramok, mint a Google Translate vagy a Deepl egyre jobb minőségű munkát végeznek, ám nem lehet azt mondani, hogy hibátlanul végeznék el a rájuk bízott feladatot. Sokszor nehezen olvasható és értelmezhető az, amit előállítanak a forrásszöveg alapján. Kétségünk sem lehet arról, hogy a Google a weboldalunkat a kéretlen kategóriába fogja sorolni, ha AI vagy fordítóprogramok által készített tartalmakkal töltjük fel. Megjegyzendő, hogy más által írt szöveg egy az egyben történő lefordítása plágiumnak számít.

A tartalomgyártást továbbra is érdemes gondolkodó embereknek végeznie

A technológia vívmányai rengeteget segítettek az idők során az embereknek. Az automata mosógépnek, a konyhai gépeknek hála sokkal kevesebb időt kell háztartási munkával tölteni. Ugyanakkor vannak dolgok, amit egyelőre még nem lehet a robotokra bízni, a szövegalkotás, a tartalomgyártás is ilyen. Akinek nincs kedve, ideje vagy érzéke az íráshoz, az jobban teszi, ha megbíz egy profi szövegírót ezzel a feladattal.