Felértékelődnek a zöld ügyek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fokozott figyelmet fordít erre a területre – közölte a szervezet szerdán. Nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten a fenntarthatósági szempontok versenyjogi elemzésekben való figyelembevételéről.

Rigó Csaba Balázs, a versenyhatóság elnöke arról beszélt, hogy

nem elegendő az általános, elnagyolt hivatkozás a környezet védelmére mint célra, hiszen a fenntarthatóság sem “varázsige”, amely félretolná racionális értékelést éppen a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések esetén.

Hozzátette: úgy gondolják, a magyar jogszabályi környezet és az európai uniós iránymutatások együttesen megfelelő keretet teremtenek az ilyen szempontok megfelelő értékeléséhez.

“Nem tűrjük a hamis zöld védekezést, nem tűrjük a greenwashingot!” – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs.

A résztvevők panelbeszélgetések keretében vitatták meg a közgazdasági elemzés kérdéseit, illetve a jogterület magyarországi helyzetét, neves versenyjogi szakemberek segítségével.

A fogyasztói jóléti elemzések témakörét a magyar és a holland versenyhatóság, illetve az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának vezető közgazdászai, illetve a görög versenyhatósági igazgatóság tagja járták körül, míg a magyarországi joggyakorlatot a GVH szakértője és magyar jogászok elemezték.