A GERD, más néven refluxbetegség igen gyakori emésztési probléma, melynél a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, s ez különféle panaszokat okoz. A kialakulásának hátterében számos tényező állhat. (X)
Mit is jelent a reflux? Milyen tünetekben nyilvánul meg?
Normál esetben a gyomorba kerülő táplálék útja egyirányú, GERD fennállása esetén viszont a savas gyomortartalom a nyelőcső irányába visszaáramlik. Ennek egyik fő oka, hogy a nyelőcső, és a gyomor között található záróizom elégtelenül működik.
Másik gyakori ok, mely szerepet játszik a kialakulásában, a savtúltermelés. Mielőbb érdemes felkeresni szakrendelést, például a CMC Déli Klinika gasztroenterológiai vizsgálata segít feltárni a problémát, melyet speciális terápia követhet.
Kezeletlenül ugyanis súlyos szövődményekkel számolhatunk. A nyelőcső folyamatos irritációja következtében megindulhat a hámátépülés, és úgynevezett Barrett-oesophagus alakulhat ki, mely vezethet akár daganatos megbetegedés megjelenéséhez is.
Tünetei közé sorolható a hasi fájdalom, a gyomorégés, a csuklás, a köhögés, a torokfájás, valamint a rekedtség. Krónikus refluxnak tekintjük, ha egy héten belül, több mint kétszer jelentkeznek a tünetek, minimum három héten keresztül.
Milyen élelmiszerek ajánlottak, és melyeket érdemes kerülni?
Bizonyos ételek fogyasztása súlyosbíthatja az állapotot, ezekből minél kevesebbet érdemes fogyasztani, akár teljes étrendváltás is szükségessé válhat.
Kerülendők a koleszterinben gazdag, zsíros, olajos ételek, ezek ugyanis a záróizom relaxációját váltják ki. Ugyanígy célszerű mellőzni a sós élelmiszereket, valamint a kalciumban dús tejtermékeket, emellett bizonyos húsokat is, melyeknek magas a telített zsírsav tartalma.
Szintén nem javasoltak a szénsavas üdítőitalok, a savas gyümölcslevek, a menta. A kávé, és csokoládé mennyiséget is érdemes csökkenteni.
Bizonyos ételek azonban mérsékelhetik a panaszokat: ilyen például az alacsony koleszterin-, de magas fehérjetartalommal bíró tonhal, lazac, kesudió, mandula, lencse. Ajánlott gyümölcs az alma, a barack, és a dinnye.
Javasolt a rostdús táplálkozás, valamint probiotikum-források bevitele, mint kefír, joghurt, nyers savanyú káposzta, kovászos uborka. Bármily meglepő, a tojás fogyasztása is enyhítheti a panaszokat.
Hogyan kezelhető a betegség?
A speciális étrend, vagyis a gyomornyálkahártyát irritáló élelmiszerek mellőzése, és a rendszeres mozgás rengeteget számít, de gyakran önmagában nem elegendő. Amennyiben súlyosabb állapotról van szó, a szakorvos gyógyszeres terápiát is elrendelhet.
Ilyenkor a sérült emésztőrendszer mielőbbi helyreállítása a cél. Számításba jöhetnek a rövid hatású H2-receptor blokkolók, és az elhúzódó hatást biztosító protonpumpa gátlók. A vizsgálat során egy, a betegségben szerepet játszó baktérium kizárására is sor kerül.
Amennyiben az említett terápiák egyike sem hoz eredményt, műtéti úton erősíthető a renyhe záróizom működése.