Előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány elfogadta a bizottság álláspontját – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány négy fontos területen fogadta el a bizottság álláspontját.

A kormány az alábbi négy területen fogadta el az Európai Bizottság javaslatait:

  • Az akár uniós, akár nemzeti forrásból kiírt nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérséklik az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A kormány az általa kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt biztosít a társadalmi konzultációra és csökkenti a speciális, rendkívüli gyors jogalkotási lehetőségek számát.
  • A korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben helye lesz bírósági jogorvoslatnak, vagyis a végső döntést mind a nyomozás elrendeléséről, mind annak megszüntetése esetén a folyatásról és végső soron a vádemelésről a bíróság mondja ki.
  • A  kormánynak az európai uniós források egy jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenségelérésére kell fordítania. Ez vonatkozik a helyreállítási alap támogatási forrásaira, és ha arról megegyeztek, jövő augusztusig hitelkérelemre is van lehetősége Magyarországnak. A hitelként elnyerhető forrásokat teljes egészében energiafüggetlenség elérésére fordítaná a kormány.

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy a bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon.

“Magyarország azt is megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség hogyan növelhető” – folytatta. Igyekeznek gondoskodni a Mátrai Erőmű jelenleg nem működő erőműinek beindításáról. Három gázturbinás erőművet is építenének a következő két-három évben és Paks I. üzemidőhosszabbítását is kezdeményezi a kabinet.

Növelnék a hazai gáztermelést, a jelenlegi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra. Ezt az teszi lehetővé, hogy például a makói palagázt a jelenlegi gázárak mellett már megéri kitermelni. A rendelkezésre álló 3 gigawattnyi naperőművi kapacitást pedig a jövő év végére növelné 6 gigawattra a kormány – tette hozzá.

“A piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek” – mondta Gulyás Gergely.

A kabinet a szerdai ülésén értékelte a magyar gazdaság és költségvetés helyzetét.

Kifejtette: a legfrissebb, májusi ipari termelési adat 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szinte teljes a foglalkoztatottság, és a költségvetési bevételek is jelentősen nőnek, nagy részük valószínűleg alultervezettnek bizonyul majd.

“A kormány minden olyan intézkedést megtett, ami a költségvetés stabilitásához kell. Így a hiánycél idén és jövőre is tartható” – fűzte hozzá a miniszter.

“A forint árfolyamát az energiaárak, elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró is a dollárhoz képest” – mondta. “Mindennek a háború a kiváltó oka, és az amiatt bevezetett szankció, amelytől egész Európa szenved.” Példaként Németországot hozta, amely negatív külkereskedelmi mérleget ért el.

Az inflációról szólva közölte: az egész Európát elérte, de abban Magyarország valamivel jobban áll, mint a térség országai, míg a nemzeti valuta árfolyamával valamivel rosszabbul.