Az Európai Bizottság a múlt héten jóváhagyta, hogy a vasi vadkörtepálinka felkerüljön a földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.
A pálinkát a Vas és Zala megyében őshonos körtefajból, a vadkörtéből – népies nevén a vackorból – állítják elő. A régióban termelt vadkörte magasabb savtartalma és rendkívül alacsony cukortartalma a párlat aromaanyagaiban is visszaköszön: frissességet, fanyarságot eredményez. A párlatot egyedi érzékszervi tulajdonságai teszik különlegessé: jellegzetes – friss és enyhén fanyar – ízét és illatát citrusos, fűszeres és mézes jegyek árnyalják, textúrája pedig kevésbé selymes, inkább rusztikus a cefrézéséhez felhasznált vadkörtének köszönhetően.
A bizottsági döntésnek megfelelően a vasi vadkörtepálinka is bekerült a már uniós oltalom alatt álló 249 szeszes ital jegyzékébe.