Miután a pénzpiacok gyorsan változnak, a felügyeletnek is gyorsan kell reagálnia ezekre, ezért lenne szükséges a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendeletalkotási jogát is ehhez igazítani – mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke a felügyelet múlt évről szóló jelentését általános vitára ajánló gazdasági bizottsági ülésen hétfőn Budapesten.

Miután a PSZÁF alkotmányos szervvé vált és rendeletalkotási jogot kapott, eddig 16 ilyet alkotott, ezek többsége a pénzügyi szolgáltatók adatszolgáltatásával volt kapcsolatos. Ahhoz, hogy a felügyelet rendeletalkotási joga szélesedjen – és így gyorsabban reagálhasson a piaci változásokra – az ágazati jogszabályoknak is módosulniuk kell – mondta az elnök. A PSZÁF ugyan is ezek keretei között hozhat rendeleteket – tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva Szász Károly kifejtette, hogy a magyar pénzügyi rendszer jövedelmezősége a válság előtt magas volt, de ma már a tőkearányos jövedelmezőség nulla. A kormány szándékát a hitel kamatok transzparenciájára támogatta az elnök. Ennek szerinte két útja lehet: a kamatfelár, illetve a teljes futamidőre szóló kamat rögzítése.

Beszélt arról is az elnök, hogy a pénzügyi szférában évi 200 ezer panasz keletkezik, ezek egytizede jut el a felügyelethez. Az ideális az, ha a konfliktust azok oldják meg, akik között keletkezett – tette hozzá.

A bizottság általános vitára javasolta Font Sándor (Fidesz) képviselő javaslatát a helyi termelői piacok létrehozásáról.

Font Sándor a helyi termelői piacot úgy tervezi, hogy azt elég bejelenteni a települési jegyzőnek, és nincs szükség hozzá engedélyre. Az MSZP-s képviselők azt hozták fel ellenérvként, hogy ezeken a piacokon akkor ellenőrizni sem lehet az élelmiszer biztonságot, illetve megjelennek ott a nagybani piacin vásárolt termékek is, és az eredeti cél az adóelkerülésbe fordul át.

Az előterjesztő ezzel kapcsolatban a bizalmi elvet hozta fel: a vevő ismeri az eladót. A kecskeméti példát is említette: a termelők egyesülete saját, bizalomerősítő logót hozott létre, de ezt csak az kaphatja meg a piacon, akit ellenőriztek előtte, hogy valóban maga termeli-e az oda hozott árut.

Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök úgy vélte, hogy a hatóságok – például az ÁNTSZ – ellenőrzési joga kiterjed ezekre a piacokra is.

Az LMP és az MSZP képviselők határozati javaslatait – amelyek a Paksi Atomerőmű bővítésének nagyobb nyilvánosságát szorgalmazták – elvetette a bizottság.

Az atomerőmű bővítésének nagyobb nyilvánosságot követelő két határozati javaslat közül az LMP-s népszavazást, míg az MSZP-s parlamenti eseti bizottság létrehozását szorgalmazta. Mindkettőt csak az MSZP-s képviselők szavazták meg, miután az LMP képviselője nem volt jelen a gazdasági bizottság ülésén. Ez azonban kevés volt a tárgysorozatba vételhez.