Szerdán véglegesíti és péntekig a parlament elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét.

A tervek szerint jövőre az adójóváírások és a félszuperbruttó intézményét 202 ezer forintos fizetésig teljesen kivezetik, a 202 ezer feletti részben pedig ugyanez két lépésben zajlik le. Az így megmaradó forrásokból kompenzációt kaphatnak a 202 ezer forint alatt keresők – mondta el Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Szerdán véglegesíti és péntekig a parlament elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza lábra állítása és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessen a munka világába – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormánypártok frakcióülése közben kedden.

Az adórendszer várhatóan úgy egyszerűsödik, hogy jövőre az adójóváírások és a félszuperbruttó intézményét kivezetik a 202 ezer forintos havi fizetésig. Ha valakinek 300 ezer forint a fizetése, akkor a 202 ezer forintos összegig mindent, vagyis az adójóváírást és a felszuperbruttót is kivezetik, a 202 ezer feletti rész esetében pedig a félszuperbruttót két lépésben vezetik ki. Ezzel forrás marad a rendszerben, amit arra használnak, hogy kompenzálják azokat, akik kevesebbet keresnek, mint 202 ezer forint – mondta Szijjártó Péter.

A cégek kompenzációjára a nemzetgazdasági tárca vezetője tesz majd javaslatot, zajlik a konzultáció a munkaadók szervezeteivel. Várhatóan a béremelés egy bizonyos mértéke fölött az állam kész lesz átvállalni a terhek egy részét. Azok, akik a Start munkaprogramon keresztül visszatérnek a munkaerőpiacra, a mostani 28.500 forintos segély helyett 48 ezer forintos nettó bérért fognak dolgozni. Költségvetési cél az adóelkerülési lehetőségek minél szigorúbb lezárása is. A kormány a nyugdíjak értékének megőrzését tervezi, az egészségügyi kasszánál pedig a pazarlások, az átláthatatlanság megszüntetésével kíván rendet teremteni. A szóvivő kijelentette: a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani, és 2012-ben tovább csökkentik az államadósságot.