2011. július 19-én kihirdetésre került a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, mely szeptember 1-től lép hatályba.

Az adó a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása, valamint az egészséges táplálkozás előmozdítása, illetve az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítása érdekében jött létre.

A feladatok végrehajtása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve jár el.

Az adókötelezettség üdítőitalra, energiaitalra, előre csomagolt cukrozott készítményre, sós snackre, ételízesítőre vonatkozik és már az első értékesítésnél hatályba lép, ha ennek teljesítési helye Magyarországon történik.

Az adókötelezettség abban az adott időpontban lesz aktuális, amikor számla, számviteli bizonylat, vagy okirat keletkezik és a népegészségügyi termékadót, az egyébként irányadó általános forgalmi adó bevallási időszak szerint kell bevallani.

Ez alól kivétel, ha az adóalany alanyi áfa mentességben részesül, vagy ha bevallás benyújtására nem kötelezett, vagy ha nem minősül általános forgalmi adó-alanynak a Neta alany, mert ekkor a népegészségügyi termékadót az általános szabálytól eltérően az adóévet követő év február 25-ig kell bevallani.

A bevallási kötelezettségnek elektronikus úton kell eleget tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve felé. A nyomtatvány és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a www.nav.gov.hu oldalon található meg.