A gondnok önálló eljárásra való feljogosításának és a támogató kinevezésének szabályait tartalmazza többek között az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő, a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat. Az előterjesztés általános vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: az új Ptk. a cselekvőképesség szabályozása területén átfogó reformot valósít meg, a nagykorú személyek védelmét szolgáló szabályok között azonban vannak olyanok, amelyek a polgári perrendtartásba nem illeszthetőek be, annak kereteit meghaladó speciális nemperes rendeket kell kialakítani.

Az államtitkár közölte: az új Ptk. szerint meghatározott feltételek esetén a bíróság feljogosíthatja a gondnokot a korlátozás alá tartozó ügycsoportokban, vagy egyes ügyekben arra, hogy a gondnokolt helyett és nevében önállóan eljárjon, jognyilatkozott tegyen.

A politikus expozéjában azt mondta: a Ptk. rendelkezik arról is, hogy a bíróság határozatával az értelmi képessége, pszichés állapota vagy szenvedélybetegsége miatt segítségre szoruló cselekvőképes nagykorú személy számára meghatározott ügycsoportokban támogató személyt nevezzen ki.

Avarkeszi Dezső kifejtette: a gondnok önálló eljárásra való feljogosítása egyrészt a gondnok és a gondnokolt közös kérelmére, másrészt a gyámhatóság és a gondnok közös kérelmére történhet arra való hivatkozással, hogy a gondnokság alatt álló személy a fogyatékos személyekkel való kommunikáció terén jártas szakember véleménye alapján a gondnokával történő kommunikációra képtelen.

Hozzátette: az előterjesztés szintén nemperes eljárásban biztosítja annak lehetőségét, hogy a támogatásra szoruló személy saját maga részére támogató kirendelését kérje a bíróságtól.

Az államtitkár közölte: a törvényjavaslat szerinti eljárások felfüggesztésének és szüneteltetésének nincs helye, és bár nemperes eljárásokról van szó, az előterjesztés rendelkezik arról, hogy a kérelmezőt és a kérelmezettet is személyesen meg kell hallgatni.