Mi a véleménye, lehetséges, hogy figyelembe veszik a feljelentést és kapok időt , hogy rendezzem a soraimat.
Mire számíthatok?
Tagi kölcsön - apport
Veszteni nem igen lehet rajta, ha megpróbálod.
Köszönöm szépen a segítséget !
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bt-ben csak egy beltag és egy kültag van, lehetséges-e számukra kölcsönt igénybe venni illetve lekönyvelni számukra a Bt-ből.
Számomra ez úgy értendő, mintha saját magamnak adnék kölcsönt.
Lehetséges ez a megoldás?
Üdv mindenkinek Bence
A bt éppen adhat kölcsönt a saját tagjainak, de ha nem tudják a tagok visszafizetni, és emiatt fizetésképtelen lesz a bt, akkor a beltagnak nem feltétlenül csak a teljes személyes vagyoni felelőssége miatt lehet problémája.
Az igazsághoz tartozik a kölcsön csak álca volt, mert a házi pénztárban nem volt sem pénz sem számla, vagyis a pénz el lett költve, viszont a könyvelő nem nevezi meg ki részére van adva a kölcsön, nincs róla bizonylat.
Így lett legalizálva a hiány, miután házasok voltunk és közben elváltunk a baj akkor keletkezet, mert én nem ismerem el a kölcsönt amit nem kaptam meg és nincs róla dokumentum.
05.22.-én írtam röviden a történtekről.
Üdv Bence.
Tehát nem a bt adott kölcsön a tagnak, hanem fordítva. Az végképp lehetséges. Ha hiány van, és azt a tagok fedezik, akkor ez nem álca, hanem tényleges tagi hitel.
Én vitatkozom ObudaFan kollégám álláspontjával.
Sem a Bt. a tagnak, sem a tag a Bt-nek nem adhat kölcsönt jogszerűen. Ugyanis a Bt. nem jogiszemély, tehát az alapítók vagyonától nem különül el a Bt. vagyona. Ez a kölcsön ügylet analóg azzal, hogy ha valaki saját magának ad kölcsönt.
Viszont pozitívum az, hogy a házi pénztár "megdézsmálása" nem sikkasztás, mert nem idegen dologról van szó.
A könyvelő viszont semmiképpen nem jogosult ilyen ügylet lekönyvelésére bizonylat nélkül. Kellene keresni egy olyan könyvelőt a hozzáértő.
Formálisan nem jogi személy. Gyakorlatilag pedig a Gt. 2. § (3) értelmében a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is jogképes cégneve alatt, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így különösen tulajdont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető.
Innentől fogva semmi akadálya a kölcsönnek. Megjegyzem, az új szabályozás szerint még annak sincs akadálya, hogy a társasági szerződés lehetővé tegye, hogy az egyetlen beltag a cég munkavállalója legyen. Pedig ez jóval nagyobb ellentmondás lenne, ha nem ismernénk el a bt. elkülönült jogalanyiságát.
A könyvelő pedig nem nagyon tud mit tenni, ugyanis negatív pénztár nem lehetséges. Annál még az is inkább rendben van, ha nincs külön lebizonylatolva a tagi kölcsön.
Természetesen sikkasztást is elkövethet a beltag a bt. vagyonára - amit jónéhány elítélt is meg tudna erősíteni.
Igen, ezt ki is hagytam a kritikából. :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02