Tagi kölcsön - apport

ObudaFan # 2012.06.07. 09:50

Igen, ezt ki is hagytam a kritikából. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 09:33

Természetesen sikkasztást is elkövethet a beltag a bt. vagyonára - amit jónéhány elítélt is meg tudna erősíteni.

ObudaFan # 2012.06.06. 16:13

A könyvelő pedig nem nagyon tud mit tenni, ugyanis negatív pénztár nem lehetséges. Annál még az is inkább rendben van, ha nincs külön lebizonylatolva a tagi kölcsön.

ObudaFan # 2012.06.06. 16:12

Formálisan nem jogi személy. Gyakorlatilag pedig a Gt. 2. § (3) értelmében a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is jogképes cégneve alatt, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így különösen tulajdont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető.
Innentől fogva semmi akadálya a kölcsönnek. Megjegyzem, az új szabályozás szerint még annak sincs akadálya, hogy a társasági szerződés lehetővé tegye, hogy az egyetlen beltag a cég munkavállalója legyen. Pedig ez jóval nagyobb ellentmondás lenne, ha nem ismernénk el a bt. elkülönült jogalanyiságát.

Dr.Attika # 2012.06.06. 12:28

Én vitatkozom ObudaFan kollégám álláspontjával.
Sem a Bt. a tagnak, sem a tag a Bt-nek nem adhat kölcsönt jogszerűen. Ugyanis a Bt. nem jogiszemély, tehát az alapítók vagyonától nem különül el a Bt. vagyona. Ez a kölcsön ügylet analóg azzal, hogy ha valaki saját magának ad kölcsönt.
Viszont pozitívum az, hogy a házi pénztár "megdézsmálása" nem sikkasztás, mert nem idegen dologról van szó.
A könyvelő viszont semmiképpen nem jogosult ilyen ügylet lekönyvelésére bizonylat nélkül. Kellene keresni egy olyan könyvelőt a hozzáértő.

ObudaFan # 2012.06.06. 12:16

Tehát nem a bt adott kölcsön a tagnak, hanem fordítva. Az végképp lehetséges. Ha hiány van, és azt a tagok fedezik, akkor ez nem álca, hanem tényleges tagi hitel.

K Bence # 2012.06.05. 20:05

Az igazsághoz tartozik a kölcsön csak álca volt, mert a házi pénztárban nem volt sem pénz sem számla, vagyis a pénz el lett költve, viszont a könyvelő nem nevezi meg ki részére van adva a kölcsön, nincs róla bizonylat.
Így lett legalizálva a hiány, miután házasok voltunk és közben elváltunk a baj akkor keletkezet, mert én nem ismerem el a kölcsönt amit nem kaptam meg és nincs róla dokumentum.
05.22.-én írtam röviden a történtekről.
Üdv Bence.

ObudaFan # 2012.06.04. 09:00

A bt éppen adhat kölcsönt a saját tagjainak, de ha nem tudják a tagok visszafizetni, és emiatt fizetésképtelen lesz a bt, akkor a beltagnak nem feltétlenül csak a teljes személyes vagyoni felelőssége miatt lehet problémája.

K Bence # 2012.06.01. 16:47

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bt-ben csak egy beltag és egy kültag van, lehetséges-e számukra kölcsönt igénybe venni illetve lekönyvelni számukra a Bt-ből.
Számomra ez úgy értendő, mintha saját magamnak adnék kölcsönt.
Lehetséges ez a megoldás?
Üdv mindenkinek Bence

Jocek # 2012.05.27. 17:45

Köszönöm szépen a segítséget !

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.27. 10:39

Veszteni nem igen lehet rajta, ha megpróbálod.

Jocek # 2012.05.27. 10:10

Mi a véleménye, lehetséges, hogy figyelembe veszik a feljelentést és kapok időt , hogy rendezzem a soraimat.
Mire számíthatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.27. 09:24

Az adóhatósággal.

Jocek # 2012.05.27. 07:42

Kivel kellene tárgyalni?
Aki lopott? Az ügyvéd előtt már nem ismerte el.
Vagy az Apeh-l?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.27. 07:26

Azzal semmit nem úszol meg. Tárgyalni kellene.

Jocek # 2012.05.27. 07:16

Egy élelmiszer bolt alkalmazottja lopott.
Számlákkal tudom bizonyítani, hogy hiány van.
Mivel a pénz vagy az árú eltűnt így nem voltam képes az Apeh fele a befizetéseket teljesíteni. Sajnos a per még el sem kezdődött. Viszont már nagyon elegem van ezért gondoltam az eladásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.27. 07:10

A beltag mögöttes felelőssége megmarad.
Nem világos, milyen követelést akarsz a bt. javára munkaügyi bíróságon behajtani; de a követelés beletartozik a vagyonba, és ha a vagyon fedezi a tartozásokat, akkor nem éled fel a mögöttes felelősség.

Jocek # 2012.05.27. 07:07

Üdvözlöm Önöket!
Kérdésem a következő:
Egy Bt-ről van szó, amelynek van Apeh tartozása.
Most indult ellene végrehajtási eljárás,a tartozást nézve igazuk van. A pénzt ami hiányzik próbálom munkaügyi bíróságon behajtani ami lassú.
Van -e lehetőségem törvényesen a Bt-t eladni úgy ,hogy a jövőben ne engem keressenek fel a tartozás miatt.
Az eddigi információm szerint ha az új tulaj nem rendezi a szerződésben vállalt összeget, akkor jönnek hozzám.Ez igaz? A Bt-t az eljárás alatt is el lehet adni?
Van valamilyen módja, hogy ezt elkerüljem?
Válaszukat előre is köszönöm!

K Bence # 2012.05.22. 08:25

Tisztelt ObudaFan!
A Bt-ből 2010-ben sikeresen kiléptem, mint kültag a mai napig folyik a vita az elszámolásról.
A történet röviden: A cég nyereséges volt nem volt tartozás, az évek során felhalmozódott az eredmény tartalék, több mint 7 millió Ft ami nem lett kiosztva.
2008 év végén a házi pénztárban több mint 4 millió ft volt könyvelve. A házi pénztárban valójában nem volt sem pénz sem számla tehát üres volt. A volt feleségem bank kártyával felvette a pénzt, de nem igazolta számlákkal a költekezést. A könyvelő úgy oldotta meg, hogy KÖLCSÖNKÉNT írt egy pénztár bizonylatot amin nem szerepelt név, hogy ki részére van a kölcsön csak dátum szerepel. Mivel megbízott akkor bennünk, mert házastársak voltunk, nem gondolta, hogy ebből baj lehet.
Az elszámoláskor a részemre beszámoltak így több mint 2 millió Ft a kölcsön részét, mivel én nem kaptam meg a kölcsön felét így nem ismerem el a kölcsön létét.
Azt akarják a jelenlegi kültaggal, hogy fizessek be 2 millió Ft akkor elszámolnak velem.
2010-ben mikor még tag vagyok a tudtom nélkül csináltak 6,3 millió Ft költséget, hogy a korábbi 7 millió Ft nyereséget le csökkentsék.
Kérdésem: 1, Követelhetik-e a kölcsön befizetését,amit semmi sem igazol hogy megkaptam.
2, Számíthatok-e kifizetésre ami megillet.
3, A beltag felelőssége kimondható-e az elköltött pénz miatt amivel nem tud elszámolni.
Válaszát Tisztelettel Köszönöm.

ObudaFan # 2012.05.09. 11:17

Nem lesz belőle adóalap. De van kifejezetten egy eljárás ilyen esetre az emelés és leszállításra egyidejűleg.
De azt nem neked kell ellenőrizned, hogy az ügyvéded jól dolgozik-e. Azért majd ő vállalja a felelősséget.

Niara # 2012.05.09. 06:42

Tisztelt ObudaFan!

Értem, köszönöm!
De azt honnan tudhatom meg, hogy az ügyvédem -vagy bárki más akit megbízok- "jól csinálja" a tőkeemelést?
Én azt hittem, hogy tőkeemelés csak egyféleképpen történhet (a követelést apportáljuk, a cégbíróságon átvezetjük).
Mire kell figyelni, hogy a végelszámoláskor, vagyonfelosztáskor ebből ne keletkezzen adóalap?

ObudaFan # 2012.05.08. 20:58

Ha jól csinálják meg a tőkeemelést, akkor nem probléma.

Egyébként teljesen egyértelmű ma már, hogy a bt. a tagjával állhat egy sor olyan jogviszonyban, ami teljesen elkülönült jogalanyiságot feltételez. A bt. egyetlen üzletvezetésre jogosult tagja pl. lehet a bt. munkavállalója, ha a társasági szerződés ezt lehetővé teszi. Márpedig nyilvánvalóan senki nem lehetne a saját maga munkavállalója.

Niara # 2012.05.08. 20:49

Tisztelt ObudaFan!

No akkor Ön most azt mondja, amit az adótanácsadó és az ügyvédem! :-)
Kezdem elveszteni a fonalat.
Ha megengedi, bemásolnám a kérdésem lényegi részét. Megköszönném, ha véleményezné az Ön szemszögéből.

"A kérdés tulajdonképpen az, végelszámoláskor, a vagyonfelosztást illetően a tőkeemelés problémát jelent-e, hiszen éppen amiatt nincs tartozása a cégnek senki felé, mert a kölcsönből minden ki lett fizetve. Vagyis a beltag nevén megemelt törzstőke összege a valóságban már nem létezik, azt a cég elköltötte járulékokra."

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2012.05.08. 20:44

A csendestárs pedig egyébként megint teljesen más fogalom, mint a kültag. A csendestárs attól csendes, hogy nem jelenik meg a közhiteles nyilvántartásban. És - ellentétben a német joggal - a magyar jog szerint ilyen viszont nem létezik jogszerűen, ahogy azt BH is kimondja.

ObudaFan # 2012.05.08. 20:42

A Gt. 2. § (3) értelmében a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is jogképes cégneve alatt, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így különösen tulajdont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető.

Ebből adódóan viszont a tagi kölcsön sem lehetetlen egy bt-ben sem.

Az pedig megoldható, hogy ne kelljen illetéket fizetni, ezt a végelszámolást intéző kolléga nyilván tudja is.