határozott idejű bérleti szerződés felmondása


csillag85 # 2019.03.17. 07:46

Szeretnék tanácsot kérni!Jelenleg bérlek egy lakás nagyobb szobáját,a szerződést amit aláírtam egy évre kötöttük a tulajjal határozott időre,személyesen 2 tanú előtt.Megbeszéltük hogy bármi jellegű probléma adódna közben, igyekszünk békésen megoldani,szerződésbe is bele van írva.Helyzet a következő,durva allergiától szenvedek:2 hete lakom itt,és sajnos még mindig az előttem itt lakó bérlő macskája szőrét takarítom mindenhonnan,amire ráuntam,még mindig találok rengeteget.Másik nagy probléma,felettem levő szomszéd csend háborítása.Az ő zaj keltésére ébredek kora reggel már,(6-előtt),majd miután haza térek munkából este hogy pihenjek,ismételten miatta nem lehet.(10 óra után is).Zajok:rohangálás,bútor tologálás,ajtó csapkodás,mivel nagy dohányos,folyamatos ökrődős köhögés,szerintem föld szinten is hallják.Tehát,oldalsó szomszédban pici baba is van és nem hallom.De,sajnos meg keseríti itt lakásomat a felső lakó.Jogilag mit tehetek?köszönöm válaszát.üdv!

MajorDomus # 2019.02.28. 19:19

A szerződés lejárta után már a végrehajtóhoz megy,a kiköltözési záradék érvényesitésére!

a szerződés lejártának másnapján már nem lehetsz az ingatlanban. Ezen belül akkor költözöl ki amikor akarsz.

Cabron_ # 2019.02.28. 13:38

Zita:

Szerintem kicsit el vagy tévedve. A határozott idő végére már ki kell költözni. Egy határozott idejű szerződésnél előre tudod, hogy mikor jár le, így lehetőséged van átgondolni, hogy mennyi időre van szükséged a kiköltözésre, és annyi idővel előtte beszélsz a bérbeadóval a hogyan továbbról.

matthiasi # 2019.02.28. 13:36

Ha olvasná a bérbeadó az itteni fejtegetéseket, akkor lehet megváltozna ez a vélekedés :
emberileg megvagyunk egymással,

matthiasi # 2019.02.28. 13:30

Zita_ Zita_ !

ha van egy határozott idejű bérleti szerződés, akkor annak lejárata előtt kell a kiköltözésről gondoskodni. Nagyon rágod a rongyot.
Amikor lejár,akkor már ott sem vagytok !
Vagy ha jó a bérlet nektek úgy időben megkérdezed a tulajt, hogy hogyan tovább?
ő erre válaszol, vagy nem. ha nem válaszol az azt jelenheti nem fér bele a te bérleti jogviszonyod az ő elképzelésébe.
És ezt különösebben sem kell indokolni.

Zita__ # 2019.02.28. 09:12

MajorDomus, igen, igen, ez a terv. 2 évre kötjük. :-)

Szomorú örökös, nem egészen az a helyzet, amit írsz, mert nincs szó arról, hogy ki akarom tölteni a 3 hónapot. És elviekben arról sem, hogy idő előtt felmondja. A kérdésemben szerződés lejáratról van szó. És egy belátható időről a kiköltözéshez, ami lehetőleg nem egy hét.
És mivel minden ember más, az hogy én miről álmodok, szerintem nem a te dolgod, és hogy a tulajnak mi jó, nem tudhatod a helyzete 100%-os ismerete nélkül.
Később kiderült, hogy neki mindegy mikor megyünk, ő be szeretné magát csak biztosítani a közjegyzős szerződéssel. És persze mi is szeretnénk, hogy a szava ne csak elszálljon a kiköltözést illetően, ugyanis lejárat után kb 2 hét lenne rá. De ha pl. lejár a szerződés, és mi szeretnénk maradni, de a részéről kétség merül fel, viszont mi nem nézünk még új helyet, ő pedig utolsó héten mondaná hogy ja, de menetel van, akkor utálnék kapkodni emiatt.

Ezért kérdezem hogy tudja e valaki, hogy amennyiben fennáll egy ilyen helyzet és semmi másba nem kötünk bele (pl. hogy én nehezíteni akarom a dolgát), a jogi szabályok alapján határozott lejáratú szerződés esetén a szerződésbe foglalt megegyezett idő - pl 3 hónap - a mérvadó vagy a jogszabály szerinti, tehát a szerződés lejárta után a tulaj bármikor mehetne a bíróságra a lejárt szerződéssel, ami után kb 1-2 hét lenne rá, akkor is ha a szerződésben a lejárat után 3 hónap elhagyási idő áll?

Köszönöm a konkrét válaszokat előre is!

MajorDomus # 2019.02.27. 18:25

Miért nem kötsz,határozott idejű szerződést,mondjuk 2 évre vagy 3 évre? akkor tudsz tervezni a jövőre!

Szomorú örökös # 2019.02.27. 16:57

Zita__

Bocsi, hogy laikusként beleszövegelek, de azt érzem, hogy csak nehezíteni szeretnéd a tulajdonos dolgát. Pl. az, hogy 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, az nem jelenti, hogy azt kutya kötelességed ki is tölteni. Nyilván ha felmondja a bérletet, akkor nyomós oka van rá és ne nehezítsd a dolgát azzal, hogy tologatod a végtelenségig a kiköltözés időpontját. Pl. szeretné eladni valakinek. Az, hogy te húzod a kiköltözést, mint a rétestésztát, az kifejezetten a tulajdonost szívatja, mert így egyetlen vevőjelölt se fog úgy dönteni, hogy kell neki az ingatlan. Úgyhogy ne is álmodj szerintem, hogy a tulaj ilyenekbe belemegy, ha egy csöpp esze is van. Neki az az érdeke, hogy ha el akarja adni az ingatlant, akkor a te benne lakásod ne lehessen neki akadály.

Zita__ # 2019.02.27. 16:49

Kedves drbjozsef, nem keserítesz el. Bár gúnyolódás helyett inkább egy kimerítőbb választ vártam volna.
Semmi jogi képzettségem nincs, így remélem, elnézed nekem a fogalmazást, és könnyen túlteszed magad rajta.

Jogban képzettebb emberekhez kérdésem az lenne, hogy ha közjegyzőnél úgy egyezünk meg a hosszabbításhoz kötött határozott idejű szerződésben, hogy ha ennek ideje letelik, akkor ez után 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, akkor ilyen esetben ez érvényes vagy a jogszabály lép érvénybe mindenképp, tehát ha a tulaj akar, elmehet a lejárt szerződéssel a bíróságra gyorsított kilakoltatást is kérni akár?

drbjozsef # 2019.02.27. 06:33

Zita,

nem akarlak elkeseríteni, de amit leírtál, azzal nem jogilag pontosítottad az eddigiekhez képest, hanem elnagyoltad. Nem kicsit, nagyon.

" úgymond nagyobb súlya van" - höhh, tűpontos jogi érvelés.

MajorDomus # 2019.02.26. 19:20

Lassan tanácsadó leszel itt a fórumon!

Zita__ # 2019.02.26. 18:08

Köszönöm a hozzászólásokat!
Addig jutottam a keresgélésben, hogy ha közjegyző nélkül írunk alá szerződést két tanúval, akkor az magánokirat, és ha közjegyzőnél, akkor az közokirat, és annak úgymond nagyobb súlya van a bíróságnál és gyorsabb intézkedésekkel is jár.
Ha határozott idejű a szerződés, és lejár akkor bírósági peren kívül, gyorsított eljárásban a bíró kiadja a végzést a lakás elhagyására, ami pár napon belül megtörténhet. De ezzel a jogával csak 60 napig élhet a bérbeadó, azután úgy veszik hogy elállt ettől a jogától, és a szerződés határozatlan idejűvé változik.

Ha viszont határozatlan idejű, és nem közjegyző jelenlétében lett hitelesítve a szerződés, akkor csak pereskedéssel vagy megegyezéssel intézheti el a kilakoltatást.
Egyelőre csak a jogi oldalát próbálom pontosítani, emberileg megvagyunk egymással, csak nem szeretném a véletlenre hagyni a dolgokat.

MajorDomus # 2019.02.25. 19:25

Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek látszik!

wers # 2019.02.25. 11:34

Béla, és mi van az esetleges fizetési elmaradással? Megálmodik valamit a bérbe adó, és arra egyszerűen végrehajtást indít a közjegyző? Nem is kell sem elszámolás, sem elismerés, egyetértés?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 11:28

Annyi, hogy a felmondást is közokiratban kell közölni. És akkor a végrehajtó záradékolja a szerződést. (Amelyben benne van, hogy a bérlő a felmondás kézhezvételét követő tizenötödik napig kiköltözik.)

wers # 2019.02.25. 11:21

Vagy esetleg úgy kell érteni, hogy a közjegyző elindítja bemondásra a tartozást összegére a végrehajtást, és ha ezzel a bérlő nem ért egyet, akkor ő indítson fizetési meghagyást a vitatott összegre???

wers # 2019.02.25. 11:10

drbjozsef, a közjegyző honnan tudhatja, hogy mennyi elmaradása van a bérlőnek, és egyáltalán tényleg van-e. Vagy tényleg elindítja a végrehajtást a bérbeadó bemondása alapján, a bérlőnek ezt tűrnie kell, ha fizetett már, ha nem?
Nagyin nem értem, főleg nem tetszik ez így.

wers # 2019.02.25. 11:07

Nem tudom mi kell hozzá

Mintha netán ezt hívnák fizetési meghagyásnak, aminek ellent lehet mondani. De ahhoz nem közjegyzővel hitelesített szerződés kell, hanem az, hogy nem fizetett a bérlő.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:57

Van egy bérleti szerződés _közjegyzői záradékkal_.

De fordítsuk meg a kérdést megint : ha nem tehetné a bérbeadó, megintcsak mi a fene értelme lenne a záradékoltatásnak?

(Egyébként, szerintem, bár nem értek hozzá, ha nem fizet a bérlő, akkor nem kell pereskednem, megyek a közjegyzőhöz, indítsa el a végrehajtást. Nem tudom mi kell hozzá, talán igazolásra felhívja a bérlőt, hiszen ha fizetett, akkor van nála általam aláírt számla vagy bizonylat. Szóval a bíróság hagyható ki, úgy értem a "közvetlen"-t.)

wers # 2019.02.25. 10:50

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül

Hogy mi van??? (már tényleg elvesztetten a fonalat) Csak mert van egy bérleti szerződés, mit is hajthat be közvetlenül? Akár teljesít a bérlő szerződés szerint akár nem? Milyen összeget lehet közvetlenül behajtani? Hasrapacsi?

drbjozsef # 2019.02.25. 10:45

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül, hiszen az is "kötelezettség" a szerződésben. De ha ezt is vitathatná a bérlő ("nem is tartozom, perelj be"), akkor ez is teljességgel értelmét veszítené.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:39

Laikus véleményem szerint is, de nem látom hol, ezért kérdezek vissza.

Én arra gondolnék, hogy "jogokról és kötelezettségekről" szólhat. Ez igaz : de miért ne lehetne "kötelezettség" a kiköltözés? Ami bíróság nélkül végrehajtható.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 10:31

Gerbera ezúttal téved.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:27

Ha jól értem, akkor a kiköltözési nyilatkozatot (mint "marasztalás") érdemes közjegyzői okiratba foglalni, de magát a bérleti szerződést nem. Miért tanácsolják akkor mindenhol utóbbit (is) ?

gerbera317 # 2019.02.25. 10:05

A közjegyzői irat akkor záradékolható végrehajtási záradékkal, ha az marasztalást tartalmaz. Egy bérleti szerződés nem tartalmaz(hat) marasztalást, mert az csak a jogokról és kötelezettségekről szól(hat). Olyat pedig senki nem ír alá a bérleti szerződésben, hogy "elismerem, hogy a bérbeadó a bérleti jogviszonyt felmondta, én pedig köteles vagyok kiköltözni". Meg a közjegyző sem foglalna ilyet okiratba.
Más a határozott idejű szerződés, mert az tartalmaz egy kvázi marasztalást: a lejárati határidőt és annak következményét. Ilyenkor a bíróság csak azt vizsgálja, hogy ez a határidő eltelt-e, és a jogosult kérésére már rendeli is el a kiürítést.
De a határozatlan idejűnél előbb vizsgálni kell, hogy tényleg történt-e felmondás, és hogy az a felmondás érvényes-e.